Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss halvtidsbetyg 2021/22: Målvakter, försvarare och managers
Utan honom kunde vi ha legat på undre halvan

För Manchester Uniteds del är halva Premier League-säsongen avklarad och det har minst sagt varit ett turbulent halvår i klubben. Förra säsongen när vi satte halvtidsbetyg låg United på första plats i tabellen. Den här gången parkerar man på en sjundeplacering. Betygen på såväl spelare som managers blir så klart därefter. I den här första delen går vi igenom hur redaktionen tycker målvakter, försvarare samt managers skött sig.

I våra halvtidsbetyg har vi valt en binär skala, tumme upp eller tumme ner.

Spelarna har delats upp bland redaktionsmedlemmarna, där var och en satte sina kriterier för positivt eller negativt omdöme.

I samma kolumn föregående säsong var det nio tummar upp och fyra tummar ner.

David De Gea: 👍

En av säsongens få positiva överraskningar. De Gea visade några sämre insatser under förra säsongen och jag var en av dem som tyckte Henderson borde ta över. Henderson kändes naturlig i sin auktoritet och hjärta. Därefter har De Gea kommit tillbaka och verkligen sett till att tysta kritikerna. Flera avgörande insatser. Utan honom kunde vi legat på den undre halvan i tabellen. 

Peter A Lilja

Dean Henderson: 👎

Svårt att sätta ett annat betyg på den engelska målvakten. Knappt spelat utan fått se sig förpassad till bänken på grund av De Geas fina form. Ryktas om en utlåning i januari och det behöver han. Behöver kontinuerlig speltid om hans utveckling inte ska stanna av totalt.

Marcus Eriksson

Victor Lindelöf: 👍

Jag tycker att Lindelöf förtjänar en tumme upp. Svensken har varit stabil i en kaosartad backlinje där han ofta var den bättre utav de två mittbackarna. Är den mittbacken som är absolut bäst med boll och  ska därför vara ordinarie tillsammans med Varane i mitt tycke.

Jonathan Gren 

Eric Bailly: 👎

Eric Bailly har visserligen inte varit usel, eller ens “bara” dålig, när han spelat. Problemet är ju att han sällan spelar. Fyra ligamatcher hittills, vilket visserligen är lika mycket som under hela 2019/20, har det blivit, och bara på ren mängd blir det en tumme ner. Det säger en hel del som det uteblivna förtroendet för Bailly att han spelat så lite när mittbackarna före honom varit så dåliga som de har varit.

Gustav Brinck-Larsen

Phil Jones: 👍

Normalt sett skulle jag per automatik dela ut ett negativt betyg till en etablerad spelare som bara har spelat 90 minuter. Det blir ändå ett undantag för Phil Jones den här gången. Att han gjorde comeback efter två års frånvaro är ett av få glädjeämnen den senaste tiden. Dessutom var han Uniteds bästa spelare i comebacken. Återstår att se om han kan fortsätta prestera på den nivån. Gör han det är han en spelare för startelvan. Men det är en sak att prestera när du är fullpumpad av adrenalin (som han förstås var i comebacken) och en annan sak att göra det kontinuerligt.

Mikael Österdahl 

Harry Maguire: 👎

Ett starkt fjolår och ett bra EM från Maguire trodde man skulle bli till något bra den här säsongen, men icke. Ser fullkomligt bedrövlig ut emellanåt och har egentligen inte övertygat i någon match under säsongen. Har visat att han inte har i startelvan att göra framöver, således inte heller bära lagkaptensbindeln.

Elias Hallström 

Raphaël Varane: 👍

Varane är svår att utvärdera efter två olika perioder med skador. Generellt gillar jag Varane och tycker han visat vilken betydelse han kan ha för laget i de tidiga matcherna under hösten. I form är han definitivt en världsback som kanske har något sämre fötter än Lindelöf, men som är både stark, snabb, vältajmad och bra på huvudet. Tyvärr har några insatser på sistone sett väldigt skakiga ut, särskilt efter den senaste skadan. Med de höga förväntningar vi har på Varane är det nära att dra ned tummen. Med de bästa insatserna för ögonen och hänsyn tagit till skadorna väger det positiva över till slut, om än med liten marginal. 

Peter A Lilja

När Raphaël Varane väl varit frisk har fransmannen sett någorlunda stabil ut. Skador har dock stoppat mittbacken från att kunna spela kontinuerligt under säsongen.

Diogo Dalot: 👍

Kanske lite för snällt att ge Dalot ett positivt betyg. Efter mardrömsinsatsen hemma mot Villarreal trodde jag inte han hade någon framtid i United. Men har återhämtat sig bra och faktiskt stått för ett flertal fina insatser när han fått chansen. Har fina kvaliteter och visar dessutom alltid en stor vilja vilket många av hans lagkamrater tyvärr inte gör.

Marcus Eriksson 

Luke Shaw: 👎

Förväntningarna på Shaw var skyhöga efter förra säsongen där han var fantastisk i både United och England. Att säga att han varit en besvikelse är en underdrift, även om han varit bättre under den senaste tiden. Jag hoppas verkligen på att han kan hitta förra säsongens form då han var en utav de bästa vänsterbackarna i världen, där han var omöjlig att lämna utanför startelvan. Nu är det istället mycket jämnt mellan Shaw och Alex Telles om vem som bör vara förstavalet på vänsterbacksplatsen.

Jonathan Gren 

Alex Telles: 👎

Fick göra några matcher när Luke Shaw saknades, men övertygade långt ifrån tillräckligt för att konkurrera bort engelsmannen. För en som hade förhoppningen på att Telles potentiellt skulle bli en ny Patrice Evra så liknar han än så länge betydligt mer Alexander Büttner…

Gustav Brinck-Larsen

Aaron Wan-Bissaka: 👎

Inför säsongen var Wan-Bissaka given på högerbacken. Nu är det många som förespråkar Dalot. Det beror tyvärr inte på att Dalot har varit bra utan på att Wan-Bissaka har varit dålig. Hans tidigare så framgångsrika glidtacklingar har varit sällsynta den här säsongen och han är svag i positionsspelet. Vidare tycks Wan-Bissaka ha blivit sämre offensivt.

Mikael Österdahl

Ole Gunnar Solskjaer: 👎

Det var den här säsongen det skulle ta fart på riktigt för Solskjaer, inte minst med tanke på de tunga värvningarna i somras samt tålamodet han givits. Det föll emellertid oerhört platt. Norrmannen ska givetvis inte ensamt skuldbeläggas, men ju längre allt tilläts pågå, desto tydligare blev det att racet var kört. Var nog uppskattad av många i laget och det tack vare sin personlighet, men att spela på känslor är i slutändan inte tillräckligt i en klubb som Manchester United. 

Elias Hallström 

Michael Carrick: 👎

Gränsfall eftersom han gjorde det bra när Solskjaer fick sparken. Han fick då träda fram och leda laget i en svår period. Gjorde det bra och förblev obesegrad. Kanske hade han klarat hålla samman truppen bättre än Rangnick säsongen ut. Men som central kugge i tränarstaben i en period som laget gått kraftigt bakåt och överraskat negativt får det till slut bli en tumme ned.   

Peter A Lilja 

Ralf Rangnick: 👎

Svårt att ge tysken ett positivt betyg efter sin inledning i United. Spelet har inte klaffat alls och för att vara ärlig hade man nog kunnat förlora mot Norwich, Newcastle och Aston Villa i FA-Cupen. Inget lätt jobb han fått ta över och mycket hänger så klart på spelarna. Trots det är han inte värd ett positivt betyg ännu. 

Marcus Eriksson