Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss halvtidsbetyg 2020/21: Målvakter och försvarare

Halva Premier League-säsongen är avverkad. Manchester United toppar tabellen och det har blivit dags för våra halvtidsbetyg. I den här första delen diskuterar vi målvakter och försvarare samt vår manager. Resterande spelare kommer i början av nästa vecka.

I våra halvtidsbetyg har vi valt en binär skala, tumme upp eller tumme ner.

Spelarna har delats upp bland redaktionsmedlemmarna, där var och en satte sina kriterier för positivt eller negativt omdöme.

Jämför vi med förra säsongens halvtidsbetyg hade vi då 7 tummar upp och 6 tummar ner på spelarna, medan det nu är 8 tummar upp och 4 tummar ner. Dessutom har vi vänt på managerns tumme.

David de Gea: 👍

Svårt att bedöma spanjorens säsong. Osar inte direkt självförtroende om honom längre. Blandat och gett och släppt in en del mål som han absolut borde räddat. Frisparken mot Basaksehir det tydligaste exemplet. Dock spelat upp sig på slutet och stått för en del bra insatser.

Marcus Eriksson

Dean Henderson: 👍

Hemma i United den här säsongen och kände nog själv att han ville utmana De Gea om platsen mellan stolparna. Är inte där än, men tycker ändå han har visat att han har vad som krävs. Stått för någon grövre miss möjligen, men det är lätt hänt när matchandet endast är sporadiskt. Viktigt att fortsatt ha tålamod, då Hendersons ynka 23 år inte är en ålder för en målvakt.

Elias Hallström

Victor Lindelöf: 👍

Inledde katastrofalt i premiären mot Crystal Palace. Har spelat upp sig sedan dess och är allt som oftast väldigt stabil. Går sällan bort sig och är trygg i positionsspelet vilket han bland annat visade i senaste matchen mot Liverpool.

Marcus Eriksson

Eric Bailly: 👍

Varit väldigt bra den senaste månaden när han äntligen fått chansen. Hans snabbhet och fysik gör att han kompletterar Maguire bättre än Lindelöf. Man of the match i vinsten mot Aston Villa och visat hur viktig han kan vara om han håller sig skadefri.

Marcus Eriksson

Manchester United v Aston Villa - Premier League

Harry Maguire: 👍

Efter en svag start där Greklandshistorien förmodligen spökade i hans huvud går nu Harry Maguire från klarhet till klarhet i matcherna. Gynnas så klart av att hans ytterback (Shaw) är bättre än någonsin, och att det dessutom finns konkurrens om den andra mittbacksplatsen så att han alltid spelar med någon som vill bevisa att just den spelaren skall vara Maguires huvudsakliga kollega, men mitt i allt detta har Maguire närmat sig att bli den klippa vi hoppades att han skulle bli.

Gustav Brinck-Larsen

Tim Fosu-Mensah: 👎

Från start i ligapremiären (förlust mot Crystal Palace), efter det två korta inhopp i Champions League (förlusterna mot Istanubul Basaksehir och RB Leipzig), och sedan såld i januarifönstret. Nej, Tim Fosu-Mensahs 20/21 i United kan inte få annat än en tumme ner. Vi hoppas det går bättre för honom i Bayer Leverkusen under våren.

Gustav Brinck-Larsen

Luke Shaw: 👍

Har tagit konkurrenssitutionen med Alex Telles på bästa möjliga sätt. En av lagets mest pålitliga spelare den här säsongen (bortsett från någon enstaka match i början). Till och med inspelsfoten har blivit bättre! Insatsen mot Liverpool fick kröna Shaws bästa period i United-tröjan (ja, till och med bättre än den korta hösten innan benbrottet).

Adam Fröberg

Diogo Dalot: 👎

Tja, vad sätter man ens för betyg på en spelare som endast hann med en match i Ligacupen innan han lånades ut? Får en tumme ner enkom på grund av att han inte lyckats visa sig tillräckligt bra för att ens få en plats bakom Wan-Bissaka i Solskjaers ögon. Detta i en del av laget som dessutom är väldigt tunn.

Adam Fröberg

Alex Telles: 👍

Ett betyg som kan gå åt båda håll, egentligen. Det går att se det som att han hade höga förväntningar på sig men sedan inte ens lyckats konkurrera ut Luke Shaw. Jag ser det snarare som att han varit en stor bidragande faktor till att just nämnde Shaw varit så bra denna säsong (vilket engelsmannen själv lyfte upp efter Liverpool-matchen), samt att han varit minst godkänd i de matcher han fått. Inte på något vis felfri eller jättebra, men godkänd. Sjukdomsperioden i början ställde till det. Förhoppningsvis har vi mer att vänta från Telles vänsterfot framöver.

Adam Fröberg

Manchester United v Watford - FA Cup Third Round

Aaron Wan-Bissaka: 👎

Under Wan-Bissakas debutsäsong blev man både charmad och imponerad över hans försvarsspel och unika 1v1-spel. Han har det fortfarande i sig, men den här säsongen har motståndarna behövt hitta andra tillvägagångssätt mot högerbacken, till exempel positionsspelet. En av de svagare figurerna i en annars tämligen stabil backlinje. Wan-Bissakas offensiv, då? Tja, det är lite som en återvändsgränd. Det går liksom inte framåt där.

Elias Hallström

Brandon Williams: 👎

Är numera tredjeval som vänsterback,och samtidigt har Ole Gunnar Solskjaer inte gett honom överdrivet många chanser till höger heller, trots att Aaron Wan-Bissaka haft en svag höst. Behöver egentligen förbättra allt om han inte skall bli ytterligare en egen produkt som var uppe och kände på det ett tag och sedan visade sig inte hålla.

Gustav Brinck-Larsen

Axel Tuanzebe: 👍

Har varit minst godkänd i de få matcher han fått (bortsett från Istanbul Basaksehir på bortaplan). Hans insats mot PSG borta var en insats utöver det vanliga. Sedan har skadeproblem – återigen – satt käppar i hjulet. Allt som allt positivt.

Adam Fröberg

Ole Gunnar Solskjaer: 👍

Top of the League efter halva säsongen ger förstås en tumme upp. Solskjaer har dessutom gjort det delvis bakbunden. Han fick, av en snål klubbledning, ingen värvning till startelvan inför säsongen (möjligen fri transfer-Cavani) och vi hade ingen försäsong. Samtidigt kan Solskjaers prioriteringar på värvningsfronten ifrågasättas. Pengarna vi la på Donny och Telles hade förmodligen räckt till en given startspelare. Beröm ska Solskjaer också ha för hanteringen av Paul Pogba. Negativt är att fotbollen vi spelar fortfarande lämnar mer att önska men det är oerhört starkt att poängen trots det trillar in. Det handlar nog i mångt och mycket om den goda stämning som Solskjaer har skapat i lag och klubb.

Mikael Österdahl

Burnley v Manchester United - Premier League