Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

FA Youth Cup: Manchester United - Everton 4-1
United städade av Everton på Old Trafford

Manchester United är klara för kvartsfinal i FA Youth Cup. I åttondelsfinalen besegrades Everton med 4-1 på Old Trafford. Kobbie Mainoo, matchens bästa spelare, gjorde segermålet på en välplacerad nick. Charlie McNeill (straff), Sam Mather och Alejandro Garnacho blev också målskyttar för United, som vände underläge till seger.

Över 90 minuter går det inte att säga annat än att Uniteds seger är rättvis. Laginsatsen är genomgående bra. Framför allt efter paus var United klassen bättre än motståndarna. Före paus var tillställningen jämnare. Inte bara gjorde Everton matchens första mål. De hade också flera bra chanser för att återta ledningen, sedan United kvitterat nästan omedelbart.

I startelvan som Travis Binnion presenterade saknades Isak Hansen. Måhända är han skadad, annars får hans frånvaro anses vara överraskande. United väljer fortsatt att inte spela Shola Shoretire i den turneringen. Det tycker jag är lite märkligt.

Värt att notera i startelvan är att Logan Pye tog platsen som vänsterback medan Omari Forson fick chansen offensivt.

Matchen inleddes i ett ursinnigt tempo. United kommer runt på vänsterkanten ett par gånger första fem minuterna. Både Alejandro Garnacho och Pye får se sina inspel stoppas av motståndarna. Garnacho har sedan ett avslut på mål. Däremellan gjorde Radek Vítek en bra räddning, sedan Stanley Mills (son till Danny) lämnat Pye på efterkälken.

Allt detta hade redan hänt när Everton tog ledningen i den elfte matchminuten. Uniteds mittback Rhys Bennett kliver fram och blir bortgjord av Martin Sherif. Lite som Harry Maguire gick bort sig före Burnleys mål igår. Sherif vinner även duellen mot Tyler Fredricson, då bollen via Fredricson styrs till Francis Okoronkwo som lämnar Vítek chanslös.

Uniteds svar kommer omedelbart, då Garnacho bryter in i straffområdet. En Evertonförsvarare sparkar på Garnachos ben först och därefter på bollen, varpå domaren pekar på straffpunkten. Från elva meter är Charlie McNeill hur säker som helst.

Det höga tempot fortsätter och lagen byter chanser med varenda. Everton är, på fysisk överlägsenhet, ständigt farliga på fasta situationer. United gör det mycket bra som går igenom hela matchen utan insläppt mål på en fast situation. Gästerna har även en jättekontring där de kommer fem mot två. United räddas av dåligt beslutsfattande samt marginaler, då det till slut svåra avslutet går ribba ut. För United borde McNeill ha gjort mål sedan Kobbie Mainoo vunnit bollen högt och friställt anfallaren.

Lite så såg det länge ut. United var spelförande och det centrala mittfältet vinner ofta bollen högt upp, både genom egen skicklighet och slarv i motståndarlaget. När Everton tar sig förbi pressen blir det ständigt farligt på kontring och Uniteds mittbackspar sätts gång på gång i svåra lägen. Efter en skakig inledning spelar båda mittbackarna upp sig efter hand.

Knappa halvtimmen är spelad när Mainoo reser högst i straffområdet på Marc Jurados inlägg. Mittfältarens nick kan Evertons målvakt inte göra något åt. Dessförinnan hade McNeill gjort ett mycket bra jobb för att få ut bollen till Jurado.

Mittfältaren Kobbie Mainoo var, som så ofta, dominant på mittfält. Han gjorde dessutom det matchvinnande målet på nick.

Efter ledningsmålet får United allt större kontroll på tillställningen. Innan första halvlek är slut har vi bra möjligheter genom Forson och Bennett.

I inledningen på andra halvlek tillåts Everton för en stund vara det bollförande laget. Tempot är inte lika högt och United spelar ett mer kontrollerat försvarsspel över hela planen. Så värst farligt blir det sällan. Enda gången det blir farligt är när Sherif får nickläge på hörna.

United utökar till 3-1 mitt i andra halvlek. Evertons försvar blockerar skott från McNeill och Forson innan Sam Mather distinkt trycker in den i nät.

Matchavslutningen blir sedan en transportsträcka, där United har full koll och åtskilliga chanser för ytterligare mål. Bland annat har Garnacho en boll i stolpen medan McNeill missar friläge.

United får till slut ett fjärde mål. Det kommer efter en sensationell soloräd av Garnacho, som plockar upp bollen på egen planhalva. Målet kommer sedan han löpt i maxfart från straffområde till straffområde.

Alejandro Garnacho lämnade hela Everton och sin egen tröja bakom sig när han avslutade målskyttet med en soloräd från egen planhalva.

Sammantaget en mycket bra laginsats av United. Fram till Uniteds ledningsmål är det en jämn tillställning. Därefter är det en mycket mogen och kontrollerad prestation av Uniteds juniorer.

Alla spelare i United kan hålla huvudet högt efter kvällens insats. Bäst i laget tycker jag att den kompletta mittfältaren Kobbie Mainoo är, tätt följd av vänsteryttern Alejandro Garnacho. Även Mainoos mittfältskollega Daniel Gore ska framhållas. Anfallaren Charlie McNeill imponerar också i spelet, men han får visst avdrag för att han bränner ett par jättelägen.

United kan nu se fram emot en hemmamatch mot Leicester City i kvartsfinalen, i en match som ska spelas senast den 25 februari (dock skulle dagens match ha spelats senast i söndags, så det datumet tar vi med en nypa salt). Helt klart är United i position för att på allvar utmana om FA Youth Cup den här säsongen.

Uniteds mål

Manchester United – Everton 4-1 (2-1)

FA Youth Cup, omgång 5, 9 februari


0-1 (11) Okoronkwo
1-1 (14) Charlie McNeill (straff)
2-1 (28) Kobbie Mainoo (Jurado)
3-1 (65) Sam Mather
4-1 (90) Alejandro Garnacho (Mainoo)


Uniteds lag: Vítek; Jurado, Bennett, Fredricson, Pye (Murray 61); Gore, Mainoo; Mather (Aljofree 82), Forson (Oyedele 71), Garnacho; McNeill


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK