Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Leeds United - Manchester United
Harmoni i truppen eller ej, mot Leeds vinner man bara

Imorgon eftermiddag vankas det ett klassiskt hatmöte när Manchester United reser de dryga fem milen till Leeds för möte med stadens lag. Även om United inte sett så värst roliga ut den här säsongen så är det tabellmässigt i alla fall betydligt bättre än morgondagens hemmalag, som endast har inkasserat fem ligavinster. 

Manchester United

Manchester United kommer från en efterlängtad seger senast när Brighton & Hove Albion besegrades med 2-0 hemma på Old Trafford. Vi får backa bandet nästan en månad för att hitta ännu en seger i ligan, vilken kom mot West Ham United.

Vad vi utomstående kan läsa oss till (med en nypa salt) råder det ingen harmoni i truppen. Av uppgifterna som sipprar att döma verkar det som att omklädningsrummet är splittrat, en lagkaptensbindel som kan hamna på en annan arm, och tränare som har förlegade träningsmetoder.

Både Marcus Rashford och Harry Maguire har i veckan gått ut och dementerat att det skulle råda disharmoni bland spelare och ledare. Det känns å ena sidan bra att de ryter till mot media, å andra sidan ingen rök utan eld…

Imorgon ska Ralf Rangnick och hans mannar hursomhelst bege sig till Leeds för att ta sig an Marcelo Bielsas gäng. Föregående säsong spelades bägge ligamatcherna utan publik men den här säsongen är det som bekant annorlunda. Det är en match som naturligtvis ska ramas in av en hängiven publik för att ge extra bränsle till det hatmöte som det i grund och botten är.

Ser vi till spelartillgängligheten i truppen är den positiv. På gårdagens presskonferens bekräftade Rangnick att Edinson Cavani och Tom Heaton blir borta men i övrigt finns inget uppseendeväckande att rapportera om. Raphaël Varane klev som bekant av precis innan match i tisdags på grund av sjukdom men ska nu vara tillbaka och redo för spel.

Med tanke på att United spelar Champions League i veckan kan det så klart bli aktuellt med lite rotation i elvan men eftersom mötet med Atlético Madrid inte är förrän på onsdag finns således ett par dagar för vila. Min förutsägelse är att Rangnick kommer mönstra ett tämligen slagkraftigt lag. Måhända att vi faktiskt får se samma mittbackspar som föregående match, och att Varane spelar i veckan i stället.

Ingen Paul Pogba? Nja, kanske inte. Med Leeds intensiva och energiska spel är känslan att Rangnick värderar Scott McTominays och Freds egenskaper i det defensiva spelet högre. Jag hoppas dock att den profetian inte slår in.

Möjlig startelva:

Leeds United

Efter en imponerande niondeplats förra säsongen har det blivit ett betydligt tuffare andraår för Leeds United i finrummet. Marcelo Bielsa sitter fortsatt kvar på huk längs sidlinjen men har inte fått saker och ting att stämma.

Man kommer senast från en tung smäll borta mot Everton, där det blev klara 3-0 till hemmalaget. Den senaste vinsten hittar vi i mitten av januari, när man lite förvånande bortaslog West Ham United.

Den gången hade lagets fixstjärna Raphinha en egen liten show och i mångt och mycket är det brassen som Leeds har att förlita sig på i offensiv väg. 25-åringen är med sin teknik och vassa vänsterfot lagets kreatör och huruvida laget har en bra dag eller inte hänger ofta på just Raphinha den här säsongen.

Men vi ska så klart inte heller glömma den gamle Unitedbekantingen Daniel James, som för drygt en vecka sedan hittade nätet två gånger om i 3-3-matchen mot Aston Villa. James har på sistone spelat som spets centralt i banan, vilket verkar ha gett lite effekt. Walesaren är nog ganska sugen på den rollen även imorgon och hota Uniteds backlinje med sin fart och… Ja, inte så mycket mer.

Icke att förglömma har även Leeds lidit av ett par tunga avbräck. Rivjärnet på mitten i Kalvin Phillips har förmodligen varit det mest kännbara men därutöver har även lagets utpräglade målskytt Patrick Bamford dragits med skador under större delen av säsongen. Till listan kan även lagkaptenen Liam Cooper adderas. Dessa tre spelare utgör den så kallade ryggraden i laget och deras frånvaro är givetvis något som påverkar.

Mot Everton senast ställde Bielsa ut någon form av 3-3-3-1-formation, som uppenbarligen inte flög. Enligt statistiken hade man visserligen mest boll och en högre procent i passningssäkerhet men har man noll skott på mål är det inte helt enkelt att vinna fotbollsmatcher.

Imorgon ställs man hur som haver mot ett motstånd där man inte kommer behöva oroa sig för att lägena ska utebli. Om inte Leeds skapar dem för egen maskin så ser United till att göra det åt dem. Var så säkra.

Möjlig startelva:

Historik

Senaste gången lagen möttes var i ligapremiären i augusti. Då vann United övertygande med 5-1. Föregående säsong gjorde United också en herrans massa mål på Leeds. 6-2 slutade det på Old Trafford men på Elland Road blev det lite oväntat mållöst.

Visste ni att…

 • När året var 2011 sänkte Jermaine Beckford Manchester United med sitt Leeds på Old Trafford i FA-cupen, vilken vid den tidpunkten var första gången sedan 1984 som ett lag från de lägre divisionerna hade slagit United?
 • Elland Roads samtliga sektioner är uppkallade efter legendarer i klubben, nämligen Don Revie, Jack Charlton, Norman Hunter, och John Charles?

Matchinformation

Leeds United
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 26
Tid: Söndagen den 20 februari 2022, 15.00
Plats: Elland Road, Leeds
Domare: Paul Tierney
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Matić (smalben, inget datum)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Varane (mage, stor chans)
 • Bailly (fot, stor chans)
 • Matić (smalben, stor chans)
FORM
V19/1BrentfordBPL3-1
V22/1West HamHPL1-0
O4/2M’boroHFA1-1FS
O8/2BurnleyBPL1-1
O12/2SouthamptonHPL1-1
V15/2BrightonHPL2-0

Leeds United

Skador och avstängningar:

 • Cooper (lår, mars)
 • Phillips (lår, mars)
 • Bamford (fot, inget datum)
 • Greenwood (knä, inget datum)
 • Hjelde (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Junior (lår)
 • Dallas (okänt, liten chans)
FORM
V2/1BurnleyHPL3-1
F9/1West HamBFA0-2
V16/1West HamBPL3-2
F22/1NewcastleHPL0-1
O9/2Aston VillaBPL3-3
F12/2EvertonBPL0-3

United mot Leeds United

Totalt:11249-36-27163-114
Borta:5322-16-1571-65
Premier League:2715-8-446-20
SENASTE MÖTENA
V2011-09-20BLC3-0
V2020-12-20HPL6-2
O2021-04-25BPL0-0
V2021-08-14HPL5-1
SENASTE BORTAMATCHER
V2003-10-18BPL1-0
V2003-10-28BLC3-2EF
V2011-09-20BLC3-0
O2021-04-25BPL0-0
Res med oss till Manchester!