Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Atlético Madrid - Manchester United 1-1
Rangnick: ”Sett till helheten ska vi vara nöjda”

Manchester United har nu klivit in i slutspelet av Champions League och fick under gårdagskvällen med sig ett oavgjort resultat hem från den spanska huvudstaden. Det har vi en viss Anthony Elanga att tacka för.

Om vi tar det från början var gårdagens batalj inte någon kioskvältare direkt. Det var två för stunden relativt dåliga lag som mötte varandra och prestationsmässigt är nog inget av lagen särskilt nöjda.

Atlético Madrid tog ganska väntat tag i taktpinnen från början och känslan när João Félix efter bara sju minuter nickade in ledningsmålet var hemma i soffan att europaäventyret därmed var över. Positiv som man är.

Många har redan hunnit lägga ut texten kring det faktum att United var ruskigt bleka i första halvlek. Hur mycket jag än avskyr siffror som räknar på förväntade mål, så kallade xG:s, är det ändå svårt att komma ifrån att den siffran var närmast obefintlig för de mörkblåklädda. Under de första 45 behövdes emellertid inga siffror för att påvisa hur dåliga United var. Det kunde betraktaren se med blotta ögat.

Huruvida det var en höjning av United i andra eller ett sämre Atlético i andra halvlek låter jag vara osagt, men någonting hände i alla fall. United etablerade mer spel på offensiv planhalva och såg aningen vassare ut när man skulle återerövra bollen. Men problemet var fortsatt att man skapade ytterst få chanser, och när de väl dök upp blev det tämligen ofarligt för hemmalagets försvar.

Jag skulle kunna lägga ut ett par hundra ord om hur bedrövliga en del spelare såg ut men samtidigt tror jag de flesta fattar vilka jag syftar på. Om inte annat ger spelarbetygen (som finns att ta del av längre ner) en ganska tydligt hint.

När Ralf Rangnick en bit in i andra halvlek sedan beslutade sig för att plocka in den defensiva trion i Nemanja Matic, Alex Telles, och Aaron Wan-Bissaka höjde nog en del på ögonbrynen. Vad den sistnämnde skulle in och göra har jag visserligen svårt att förstå men i Matic och Telles finns trots allt kvaliteter att utnyttja, såsom bolltrygghet och en vass inläggsfot. Inga av dessa faktorer skulle dock bli särskilt avgörande, även om deras inhopp var helt okej.

Grejen var ju givetvis när vår alldeles egna Anthony Elanga ersatte den så hopplöse Marcus Rashford. Sanningen är att svensken skapade mer på sin dryga kvart än vad engelsmannen gjorde på fem gånger så långt tid.

Och när Bruno Fernandes får servera en djupledslöpande lagkamrat i stället för en stillastående längst fram, är känslan att portugisen blir bättre. Han behöver helt enkelt rörelse runtomkring sig. Elanga gav det och när 19-åringen till slut befann sig öga mot öga med en av världens bästa burväktare tror jag många med mig ställde sig upp där hemma. Att bollträffen från svensken inte blev helt perfekt gav i stället ett helt perfekt utfall, när den lite retsamt sakta rullade in i de bortre nätmaskorna.

Inget snack om att Elanga startar ligamötet med Watford till helgen. Som det ser ut nu är han också vårt största hopp för att lösa avancemang i Champions League. Känn ingen press, Anthony.

Höjdpunkter

Höjdpunkter från matchen kan ses här.

Rangnicks presskonferens

  • Målet igår var att inte släppa in något mål men det sprack ganska snabbt. Rangnick menar apropå det att det det huvudsakliga syftet med att spela tre mittbackar var just att försöka hålla tätt. Men deras mål var svårt att försvara, medger tysken.
  • ”Jag förväntar mig att Atlético spelar som de gjorde idag (läs igår) men då gäller det att för oss att höja oss.”
  • ”Första halvlek var inte bra. Vi visade inte det vi skulle och när de hade gjort mål gjorde Atlético vad de är bra på. Vi hade svårt att hitta in med bollen i de farliga ytorna. Efter bytena i andra halvlek kom vi högre upp och fick tag i bollen mer. Men sett till helheten ska vi vara nöjda med att ha fått med oss ett kryss härifrån.”
  • Elanga visar att han har roligt när han spelar och han gör det med passion. Han är själv medveten om vilka styrkor han besitter. Atlético fick problem när han kom in.
  • ”Bortsett från Elangas efternamn visste jag inte mycket om honom. Innan min första match som manager mot Crystal Palace hade Elanga varit bäst på träningen, så jag frågade mina kollegor om honom. De sa att han redan hade bestämt sig för att lämna men jag övertygade honom och var tydlig med att jag ville se mer av honom.”
  • Vet inte varför vissa spelare ser lite ”låga” ut emellanåt. Det är en sak att vara förberedd och en annan att visa det ute på planen. Rangnick tycker att United gjorde sig förtjänta av resultatet.
  • Fernandes hade det lite svårt, särskilt i första halvlek. I slutändan handlar det om lyckade aktioner och där visade han sig från sin bästa sida.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Rhythm is a dancer

Matchen med den svenske frälsaren