Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frank O'Farrell är död
Den före detta Manchester United-managern blev 94 år

Vi nås idag av det tråkiga beskedet att Frank O’Farrell är död. Irländaren O’Farrell blev 1971 Manchester Uniteds första icke-brittiska manager. Han avled igår, vid 94 års ålder.

Frank O’Farrell föddes i Cork hösten 1927. Som tonåring hade han planer på att utbilda sig till lokförare. Det skulle istället bli en karriär inom fotbollen. Han fick chansen i Cork United när Tommy Moroney värvades till West Ham 1947. Snart skulle West Ham även upptäcka O’Farrell och 1948 följde han i Moroneys fotspår till London.

O’Farrell gjorde fler än 50 reservlagsmatcher för West Ham innan han slutligen slog sig in i a-laget, hösten 1950. Snart etablerade han sig som en ledande spelare i klubben och han gjorde nästan 200 ligamatcher för Londonklubben. Han fick också chansen i det irländska landslaget, där han gjorde två mål på nio landskamper.

Karriären fortsatte med fem år i Preston North End, innan skador tvingade honom att avsluta den professionella spelarkarriären.

Redan under tiden i West Ham hade O’Farrell börjat intressera sig för taktik och det var tämligen givet att han skulle fortsätta inom fotbollen som manager. Sommaren 1961 signerade han för Weymouth som spelande manager. Fotbollsskorna lades snart på hyllan men han fortsatte som manager och 1965 ledde han Weymouth till klubbens första titel i Southern League.

O’Farrell fick sedan chansen i Torquay United och han levererade direkt med en omedelbar uppflyttning till tredjedivisionen. Klubben fortsatte göra goda resultat och i december 1968 fick han uppdraget att rädda Leicester kvar i förstadivisionen. Det misslyckades men laget gick till final i FA-cupen och O’Farrell blev kvar i klubben, som 1971 vann andradivisionen.

Belöningen för O’Farrell blev det allra ädlaste jobbet inom fotbollen, då han fick ta över Manchester United. Det här var en turbulent tid i klubben. Sir Matt Busby hade precis slutat för andra gången (han gjorde, som ni kanske vet, comeback när Wilf McGuinness inte gjorde tillräckligt bra resultat).

United hade fortfarande många bra spelare och O’Farrells första månader på jobbet var en succé. Laget toppade tabellen och sågs som favorit att bli mästare. Skenet bedrog emellertid. George Best var fantastisk när han ville men han spenderade nu allt mer tid på puben och var ett ständigt problem för managern, medan Sir Bobby Charlton och Denis Law började närma sig slutet på karriären.

O’Farrell var en opersonlig manager, vilket inte passade spelarna i United. Laget tappade förstaplatsen i tabellen och fick i slutändan nöja sig med en åttondeplats.

Den stora höjdpunkten under O’Farrells första säsong i United, ja faktiskt under hela hans sejour i klubben, var otvivelaktigt värvningen av Martin Buchan. Den skotska försvararen anslöt i februari 1972 och stannade i klubben till sommaren 1982.

Hösten 1972 gjorde United stadigt sämre resultat. Den 19 december 1972 fick O’Farrell sparken. United låg då i bottenskiktet av tabellen.

O’Farrell skulle fortsätta jobba som manager till 1982. Bland annat blev han förbundskapten för Iran, som han ledde till seger i Asian Games 1974. Han återvände också till Torquay United vid ett par tillfällen och efter managerkarriären bosatte han sig i Torquay. Efter jobb som scout för Everton och Bolton drev han senare ett vårdhem tillsammans med sin fru.

Igår avled Frank O’Farrell vid 94 års ålder. Han är än idag den enda irländaren som har varit manager för Manchester United.

Vila i fred, Frank O’Farrell.

Frank O’Farrell