Martin Buchan

Den skotska mittbacken Martin Buchan var lagkapten för Manchester United 1975 till 1982 och ledde bland annat United till seger i FA-cupen 1977. Totalt gjorde han 456 matcher och 4 mål för klubben.

Född i Aberdeen i mars 1949 växte Martin Buchan upp i en fotbollsfamilj. Hans pappa spelade för Aberdeen och det skulle hans lillebror och son också komma att göra. Ja, lillebror George Buchan skulle en tid också vara lagkamrat med Martin i Manchester United.

Även Martin Buchan inledde karriären i Aberdeen (också i Aberdeen hade han brodern som lagkamrat). Han blev tidigt utnämnd till lagkapten i klubben och ledde laget till seger i skotska cupen.

Efter att 1971 blivit utsedd till årets spelare i Skottland värvades Buchan till Manchester United i februari 1972. Buchan tog omedelbart en given plats i Uniteds mittförsvar.

Trots att United blev degraderade till andradivisionen stannade Buchan i United. Han hjälpte United till omedelbar uppflyttning och utsågs sedan till lagkapten.

Som lagkapten ledde Buchan United till vinst i FA-cupen 1977. Samma år spelade United 0-0 mot Liverpool i Charity Shield och klubbarna delade på skölden. Det skulle, tillsammans med andradivisionssegern 1975, bli Buchans enda medaljer som Unitedspelare.

Buchan blev kvar i United till 1983. På elva år i klubben spelade han 456 matcher och gjorde 4 mål.

Karriären fortsatte med ett par säsonger i Oldham. Därefter la Buchan skorna på hyllan. Han hade sedan en kort sejour som manager för Burnley. Senare i livet jobbade han för Puma och den engelska spelarföreningen PFA.

Buchan gjorde 34 landskamper för Skottland. Han spelade VM 1974 och 1978.

Spelarkaraktär

Martin Buchan var en snabb och kultiverad mittback. Han hade stora ledaregenskaper och läste spelet väldigt bra, Buchan behövde sällan ta till fula knep (han blev till exempel aldrig utvisad).

Rekommenderad läsning

  • Grattis Martin Buchan, 70 år!

    Grattis Martin Buchan, 70 år!

Biografin uppdaterad i mars 2019 (uppdateras vid behov).