Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis Martin Buchan, 70 år!

Idag firar vi Martin Buchans 70-årsdag. Buchan var mångårig lagkapten för Manchester United på 1970- och 80-talet och han är utan tvekan en av klubbens bästa försvarsspelare någonsin.

Att kalla Buchan för en av klubbens bästa försvarare någonsin kan tyckas vara ett starkt uttalande. Tittar vi på hans meritlista ser vi att han som Unitedspelare vann FA-cupen 1977. I tillägg en delad seger i Charity Shield samma år. Utöver det ingenting.

Det är nästan en bedrift att göra tio säsonger som ordinarie i Manchester United och vinna så lite. Bland jämförbara spelare är det faktiskt bara Buchans lagkamrat Steve Coppell samt mellankrigstidens Jack Silcock och Joe Spence som har en meritlista som inte är uppenbart bättre.

Men det är att blunda för omständigheterna. Det var en oerhört turbulent tid i Manchester United när Buchan värvades från Aberdeen i februari 1972. United vann Europacupen 1968. På några få år försvann hela laget. När Buchan anslöt hade spelare som David Herd, Bill Foulkes, Paddy Crerand och Nobby Stiles samt managern och gudfadern Matt Busby redan lämnat. Ett par år senare hade Bobby Charlton, Tony Dunne, Denis Law, George Best, David Sadler och Brian Kidd också tackat för sig.

När United åkte ur förstadivisionen 1974, Buchans andra hela säsong i klubben, var målvakten Alex Stepney fortfarande efter jul delad etta i den interna skytteligan. Så sent som i april var Stepney fortfarande delad trea. När United i augusti 1974 gjorde avspark i andradivisionen var Stepney ensam Europacupvinnare, ensam engelsk mästare, kvar som spelare i klubben.

Martin Buchan

Född i Aberdeen den 6 mars 1949 växte Martin Buchan upp i en fotbollsfamilj och den professionella karriären inleddes förstås i hemstadens klubb. Där hade pappa Martin Buchan (Senior) redan gjort karriär. Martin (Junior) skulle snart få lillebror George som lagkamrat. George nådde inte samma framgångar som storebror men bröderna kom faktiskt att spela tillsammans även i Manchester United (George Buchan gjorde fyra matcher för United). Senare skulle även Martins son Jamie spela för Aberdeen.

Mittbacken Martin Buchan var tidigt en av Aberdeens mest framstående spelare. Bara 20 år gammal utnämndes han till lagkapten. Vid 21 års ålder ledde han Aberdeen till seger i skotska cupen, efter finalseger mot Celtic. För att sätta den bedriften i perspektiv så spelade Celtic en månad senare final i Europacupen. Året efter utsågs Buchan till årets skotska spelare.

Han skulle komma att göra 34 landskamper för Skottland, med spel i VM 1974 och 1978.

(Den som detaljstuderar noterar att Buchan 1967 gjorde åtta matcher för Washington Whips. Det var i själva verket hela Aberdeen som reste till USA och spelade som Washington Whips i United Soccer Association. Aberdeens hemsida berättar mer.)

Snart lockades Buchan till Manchester United. Managern Frank O’Farrell hostade upp 125 000 pund, vilket gjorde Buchan till Uniteds dyraste värvning någonsin. Mycket välinvesterade pengar, skulle det visa sig. (O’Farrell var inte lika klok när han några dagar senare värvade Ian Storey-Moore för 200 000 pund.)

En snabb och kultiverad försvarare – aldrig utvisad – blev Buchan inom kort en given ledare i Manchester Uniteds försvar. Först spelade han bredvid Jim Holton, sedan bildade han mittbackspar med Brian Greenhoff och slutligen Gordon McQueen.

Efter nedflyttningen 1974 hade han möjligheten att lämna. “Jag var inte nöjd med nedflyttningen, men jag bestämde mig för att stanna och hjälpa klubben tillbaka till förstadivisionen,” förklarade han.

Martin Buchan blev en av grundstenarna i Tommy Dochertys lagbygge. När Willie Morgan lämnade United var det tämligen givet att Buchan skulle ta över som lagkapten.

Sin största framgång i fotbollskarriären nådde Buchan när han ledde United till segern i FA-cupen 1977. I finalen mot Liverpool spelade han halvskadad men kunde trots det neutralisera Kevin Keegan. Liverpools trippeldröm gick i kras och Martin Buchan blev första spelare att vinna skotska cupen och FA-cupen som lagkapten.

Om United nu hade något stort på gång så gick det om intet när Docherty fick sparken på grund av olämpligt uppträdande.

Buchan fortsatte att vara Uniteds bästa spelare under Dave Sexton. När Ron Atkinson så tog över slet Buchan med skador. Efter säsongen 1982/83 gick han till Oldham. Buchan gjorde bara fyra matcher under avskedssäsongen, den sista i december.

Tiden i Oldham blev kort. Skadorna tvingade honom att lägga skorna på hyllan. Efter spelarkarriären testade han lyckan som manager i Burnley. Det gick inte alls. Efter bara 110 dagar och 13 tävlingsmatcher tackade han för sig. Istället kom han att jobba för Puma i många år. Buchan tog sedan, 2000, en position hos den engelska spelarföreningen PFA där han blev kvar tills han sommaren 2017 gick i pension.

Martin Buchan gjorde 456 och 4 mål för United. Med det har han 18:e flest matcher för United, han placerar sig mellan Bryan Robson och Rio Ferdinand. (David de Gea kan, om han signerar det där kontraktet och håller sig skadefri, passera under kalenderåret 2021.)

“Under ett decennium stod Martin Buchan ensam som Manchester Uniteds mest inflytelserika spelare,” skriver Ivan Ponting i boken Manchester United Player by Player. “Det var få observatörer som inte hyllade den skotska landslagsmittbacken som världsklass, även om en handfull menade att hans bollhantering inte motiverade ett sådant epitet.”