Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U18: Sunderland - Manchester United 0-1
Ennis soloprestation såg United klättra sex placeringar

Ethan Ennis gjorde matchens enda mål när Manchester United besegrade Sunderland på bortaplan i U18 Premier League. Seger innebär att United klättrar sex placeringar i tabellen och laget ligger nu femma.

Uniteds juniorlag ligger efter i spelschemat (dagens match var lagets 15:e, medan vissa lag har spelat 20), vilket förklarar att laget spelar under pågående landslagsuppehåll. Trots att många spelare är iväg på landslagsuppdrag kunde Travis Binnion matcha en stark startelva. Landslagsfrånvaron märktes framför allt på det centrala mittfältet, där Kobbie Mainoo, Daniel Gore, Isak Hansen och Maxi Oyedele alla är iväg. Därför bildade ordinarie högerbacken Marc Jurado och U16-spelaren Finley McAllister mittfältspar.

Med två centrala anfallare i elvan, i form av Joe Hugill och Manni Norkett, valde Binnion en 4-4-2-formation, med Omari Forson och Ethan Ennis som yttrar. I backlinjen vikarierade mittbacken Willy Kambwala som högerback medan Logan Pye föredrogs framför Sam Murray på vänsterbacken.

Inledningsvis var det ingen välspelad match och det var bara på fasta situationer som lagen förmådde att skapa något alls. Halva första halvlek var spelad när United fick sin första stora chans, då United vann bollen högt efter en Sunderlandinspark. Det slutade med att Forson tvingade målvakten till en bra räddning.

Sunderlands målvakt testades också på ett distansskott från Ennis. Annars kan vi sammanfatta större delen av första halvlek som ett ställningskrig. Lagen försvarade sig bra medan det lilla extra saknades offensivt. De chanser som skapades tillhörde ändå United.

Vi får ändå ett mål, precis före paus. Det kommer efter en individuell prestation av Ennis. Han vinner tillbaka bollen utanför offensivt straffområde. Därefter driver han bollen en stund innan han avlossar ett skruvat högerskott som lämnar målvakten chanslös.

Inför andra halvlek bytte United U16-spelare på mitten, då Ruben Curley ersatte McAllister. Jag skulle gissa att det var ett planerat byte, då McAllister gjorde en bra match.

United har ett mer notabelt övertag i början på andra halvlek. Halvlekens första stora chans faller ändå till hemmalaget. Trots en bra position i straffområdet kan inte Caden Kelly få avslutet under ribban. Detta ser Sunderland ta över spelet och ytterligare några lovande anfall innan kvarten är spelad. Eric Hanbury i Unitedmålet får göra sitt första notabla ingripande, då han tillsammans med mittbacken Rhys Bennett kan avvärja ett friläge.

Med timmen spelad gör United sina två sista byten, då Murray ersätter Pye på vänsterbacken medan Marcus Lawrence introduceras på högerkanten. Bytena ser United skifta till en 3-5-2-formation, där Ennis flyttar upp på topp. För förstaårsjunioren Lawrence blev det blott det andra framträdandet i juniorlaget (han spelade också från start i den avbrutna matchen mot Blackburn och var även tänkt startspelare i någon uppskjuten match, så han har haft lite otur).

Bytena tar udden av Sunderlandpressen och under sista halvtimmen har hemmalaget ingen kvalificerad målchans.

Sunderlandmålvakten imponerar igen, när han tippar Forsons tunga distansskott till hörna. Forson får även en bra chans på en fin djupledsboll från Ennis men blir då passiv i väntan på att bollen ska nå fram och en försvarare kommer emellan.

Slutet på matchen blir ryckigt, efter ett par märkliga ingripanden från domaren. Efter att ha blåst av spelet för ett par skador lämnar han bollen till laget som inte var bollförande, vilket förstås vållar protester och ett par varningar.

I slutändan blev det en arbetsseger för United, där Ennis soloprestation avgjorde. Efter en tuff start på Unitedkarriären har Ennis nu fem mål på tre matcher. Även Kambwala har haft en tung säsong. Han såg oväntat bekväm ut på högerbacken.

Segern ser United klättra sex (6) placeringar i tabellen. Den nya tabellfemman – som fortsatt har matcher till godo på alla lag förutom Wolves – har chansen att klättra ytterligare under landslagsuppehållet, då vi på tisdag möter Blackburn på bortaplan.

Toppbilden är en arkivbild.

Målet

Sunderland – Manchester United 0-1 (0-1)

U18 Premier League, 24 mars


0-1 (40) Ethan Ennis


Uniteds lag: Hanbury; Kambwala, Bennett, Aljofree, Pye (Murray 62); Forson, McAllister (Curley 46), Jurado, Ennis; Hugill, Norkett (Lawrence 62)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK