Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Aston Villa - Manchester United 0-0
Slarvigt och frustrerat, ett obegripligt byte och en bortkastad Champions League-chans

Nej, det blir inget Champions League-spel för Manchester Uniteds damlag nästa säsong heller. Det kan vi i praktiken slå fast sedan laget idag misslyckats med att besegra Aston Villa på bortaplan. Matchen slutade mållös, då United inte kunde ta sig förbi Villas täta försvar.

United öppnade matchen bra och hade chanser för att döda matchen under första kvarten. Villa höll tätt då och stärktes av det medan United blev stressade och allt slarvigare ju längre matchen led. I slutändan blev matchen en mycket stor besvikelse.

Första matchen på tre veckor för Manchester Uniteds damlag såg Diane Caldwell, Kirsty Smith och Lucy Staniforth återvända till matchtruppen. Signe Bruun är emellertid kvar på skadelistan, liksom den långtidsskadade duon Aoife Mannion och Millie Turner.

Skadeåtervändarna fick nöja sig med en plats på bänken, då Marc Skinner valde samma startelva som i lagets två senaste matcher (3-1 mot Everton i mars och 1-0 mot Brighton för tre veckor sen). Därmed fortsatte Hayley Ladd vikariera som mittback, något hon återigen gjorde förtjänstfullt.

United öppnade matchen intensivt och belägrade omedelbart den offensiva tredjedelen av planen. Första kvarten hade vi sex avslut mot mål och flera stora chanser. Bland annat hade vi en dubbelchans där Martha Thomas frispelades av Ella Toone medan Alessia Russo på returen bjöd Toone på ett bra avslutsläge i boxen. Det första avslutet tvingade målvakten till en bra räddning. På det andra var målvakten passerad men då kunde en försvarare blockera.

Blockerade Unitedavslut skulle bli ett återkommande moment i matchen. I första halvlek stod Villaförsvaret i vägen för två avslut från Russo och i matchens slutskede täcktes ett avslut från Lucy Staniforth till hörna.

Efter första kvarten avtog Uniteds intensiva press och matchbilden jämnade ut sig. Om något var bra i United så var det försvarsspelet, då Villa egentligen inte skapade någon kvalificerad målchans på hela matchen.

Uniteds spel blev allt slarvigare och spelarna turades om att slå bort enkla passningar. Framför allt det centrala mittfältet – Katie Zelem, Jackie Groenen och Toone – var ovanligt svagt.

I takt med att United slarvade och blev frustrerade stärktes Villa och de fick allt lättare att freda sitt mål.

Kort före pausvilan har Hannah Blundell ett avslut tätt utanför. Några minuter efter paus får Thomas ett jätteläge på Leah Galtons inspel men Thomas lyckades inte styra avslutet på mål.

Med 20 minuter kvar att spela valde Skinner att göra ett dubbelbyte, hans enda byten i matchen. Att Vilde Boe Risa ersätter Groenen är inte mycket att säga om, även om jag personligen hade föredragit Zelem som den utbytta.

Det andra bytet i sekvensen var Lucy Staniforth för Russo och det är ett byte som övergår mitt förstånd. Vi jagar ett mål och då ser jag inte hur det kan vara lämpligt att plocka av lagets klart bästa målskytt. Jag tycker dessutom att Russo var den bästa offensiva spelaren för dagen. Vidare är det för mig också obegripligt att det är Staniforth och inte Kirsty Hanson får chansen som högerytter (Thomas flyttade in centralt). För Staniforth var det comeback efter fyra månaders skadefrånvaro och hon är en central mittfältare i grunden medan Hanson är högerytter. Även med Staniforth i toppform skulle jag alla dagar i veckan Hanson som högerytter.

Vi får inte till mycket tryck mot Villamålet efter bytena. Toone har ett slumpavslut som vållar målvakten vissa problem, Staniforth har (som noteras ovan) ett skott som blockeras och långt in på tilläggstiden har Zelem ett distansavslut som målvakten räddar tämligen enkelt. Det var egentligen allt och det är en stor besvikelse.

Poängen idag innebär att United återtar tredjeplatsen. Manchester City hade tidigare idag tillfälligt passerat United efter en enkel seger mot Leicester. Vår chans att sluta trea är emellertid mycket liten. Formstarka City har nämligen en match till godo och efter dagens resultat även bättre målskillnad. Vi har dessutom en tuff hemmamatch mot West Ham nästa vecka och sedan tabellettan Chelsea borta i säsongsavslutningen medan City har tre matcher som de rimligen ska vinna komfortabelt.

I United gör backlinjen det den ska när Villa går till anfall och jag tycker att Alessia Russo var godkänd. Utöver det var det inte mycket att hurra för. Mest förbluffande är i mitt tycke att Marc Skinner väljer att byta ut Russo när vi är i desperat målbehov.

Aston Villa – Manchester United 0-0 (0-0)

FA Women’s Super League, 24 april


Uniteds lag: Earps; Batlle, Ladd, Thorisdottir, Blundell; Groenen (Boe Risa 70), Zelem; Thomas, Toone, Galton; Russo (Staniforth 70)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK