Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Tevematcher 2022/23
När spikas spelschemat?

I veckan fick vi det preliminära spelschemat för Premier League. Som alltid kommer ändringar att ske och i vår årliga artikel försöker vi reda ut när matcherna faktiskt spikas.

Att veta när matcherna spikas är av största vikt för den som har tänkt resa till Manchester för att se United på plats, då en fotbollsresa som regel planeras runt matchen.

Några exakta svar på när spelschemat spikas kan vi inte ge. Premier League ger oss förvisso preliminära datum för när spelschemat ska spikas. Vi vet emellertid att det nästan undantagslöst blir några förseningar varje säsong.

Den här säsongen fick vi redan då spelschemat publicerades besked om när matcherna i första omgången ska spelas. Övriga omgångar spikas prelimärt ungefär då vi är vana, även om Premier League nu tycks göra att försök att spika spelschemat något tidigare. Nytt i år är att matcherna i maj spikas omgång för omgång. Om ligan håller vad den lovar blir det i så fall faktiskt en förbättring.

Vi vet av hävd att enbart ett fåtal av Uniteds matcher spelas på lördagar klockan 16.00. Att vi spelar Europa League den här säsongen medför fler söndagsmatcher, vilket enligt undertecknad är det absolut värsta med Europa League-spel. Exakt när matcherna spelas vet vi först när tevebolagen och polisen har sagt sitt.

Då Premier League som sagt är rent ut sagt bedrövliga på att spika spelschemat enligt löfte inkluderar vi som vanligt en tabell på när matcherna faktiskt har spikats. Säsongen 2020/21 var speciell och saknar i detta avseende relevans, varför den säsongen saknas i tabellen.

MATCHDATUMSPIKAT 2021/22SPIKAT 2019/20SPIKAT 2018/19SPIKAT 2017/18SPIKAT 2016/17SPIKAT 2015/16SPIKAT 2014/15SPIKAT 2013/14SPIKAT 2012/13SPIKAT 2011/12
Augusti – september18 juni/5 juli5 juli6 juli6 juli7 juli3 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
Oktober6 augusti1 augusti7 augusti11 augusti12 augusti31 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
November22 september19 september7 augusti11 augusti12 augusti31 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
December18 oktober17 oktober12 oktober19 oktober14 oktober8 oktober6 oktober9 oktober5 oktober7 oktober
Januari6 november17 oktober12 oktober3 november14 oktober13 november11 november4 november31 oktober25 november
Februari14 december/22 december20 december17 december22 december13 december17 december19 december10 december4 december2 december
Mars26 januari24 januari25 januari24 januari25 januari21 januari21 januari27 januari18 januari23 januari
April23 februari21 februari22 februari27 februari28 februari26 februari20 februari27 februari13 februari22 februari
Maj4 apriln/a5 april4 april30 mars/12 april5 april2 april4 april10 apriln/a

Förra säsongen fick vi augustimatcherna redan i juni. Det verkar emellertid ha varit en engångsföreteelse. Preliminärt ska vi få januarimatcherna ovanligt tidigt i år. Det kan tänkas höra ihop med VM-uppehållet.

Säsongen 2022/23 går vi in på det första året i treårscykeln för Premier Leagues teveavtal. Det medför den här gången inga ändringar alls. Anledningen till det är att ligan, på grund av covidepidemin, fick dispens att hoppa över den ordinarie budgivningsprocessen. Istället förlängdes de existerande avtalen rakt av.

Uefas turneringar går vi in på det andra året i nuvarande treårscykel.

Spelschemat så som det föreligger just nu hittar ni förstås på Muss.se och vi tillhandahåller även Muss Unitedkalender.

Samtliga tidsangivelser i artikeln är svensk tid och om inte annat framgår är det ligamatcher som gäller.

Aktuella matchtider

Detta är vad som gällde när det nuvarande avtalet trädde i kraft inför säsongen 2019/20. På grund av covidepidemin blev det förändringar varje säsong. Inte heller den här säsongen blir det helt enligt planerna, detta på grund av VM.

Tisdag/onsdag/torsdag och storhelg:

 • Tre omgångar spelas mitt i veckan (tisdag, onsdag och kanske även torsdag) och en omgång spelas på en storhelg (Boxing Day).
  Vi har den här säsongen en extra veckomgång. Jag förmodar att det beror på VM.
 • Matcherna i de ordinarie veckoomgångarna har haft avspark antingen 20.30 eller 21.15.
 • Ensamma veckomatcher (primärt uppskjutna matcher) brukar ha avspark 20.45, 21.00 eller 21.15.

Måndag/fredag:

 • Totalt 24 matcher ska enligt teveavtalet spelas på fredag eller måndag. De flesta brukar läggas på måndagar.
 • Måndagsmatcherna har avspark 21.00 medan det är 20.30 eller 21.00 som gäller på fredagar.

Lördag:

 • Majoriteten av matcherna spelas på lördagar.
 • 13.30: 32 matcher.
 • 16.00: Resterande matcher (i utgångsläget 165 matcher, men vissa av dessa flyttas ändå av olika skäl, till exempel Europa League-spel och krock med cupmatcher).
 • 18.30: 32 matcher.
 • 20.45: 8 matcher.

Söndagar:

 • 15.00: 32 matcher.
 • 17.30: 32 matcher.
 • TBC: 10 matcher (den sista omgången, oftast men inte alltid avspark 16.00, förra säsongen var det avspark 17.00 i sista omgången och 17.00 anges preliminärt även för den här säsongens sistaomgång).

Den splittrade omgången:

 • Enligt teveavtalet ska det finnas en splittrad omgång för att skapa vinterledigt för spelarna. Den splittrade omgången uteblir emellertid den här säsongen. Detta på grund av VM. Jag förmodar att den extra veckoomgången i teveavtalssammanhang räknas som den splittrade omgången.

Med undantag för “resterande matcher” på lördagar, fem veckomatcher och ett antal matcher den sista omgången visas alla matcherna på teve i England enligt ordinarie avtal. Det ger 200 tevesända matcher i England, mot 168 i förra avtalet.

(Mer under avsnitten tevematcher i Sverige och tevematcher i England.)

Nu är detta förstås bara en guide och ytterligare avsparkstider brukar av olika skäl behöva användas.

Cupmatcher 2022/23

Manchester United deltar den här säsongen i Europa League. Det betyder hemska torsdagsmatcher. Finalen i turneringen spelas på en onsdag, klockan 21.00. Alla andra matcher spelas på torsdagar (med undantag för undantag). Torsdagsmatcherna har avspark 18.45 eller 21.00. Förmodligen kommer Uniteds hemmamatcher, på grund av tidsskillnaden, ha avspark 21.00, då 17.45 lokal tid brukar bedömas som för tidigt för publiken.

En tycker att tevebolagen kan studera spelschemat och konstatera att Champions Leagues gruppspel börjar tisdagen den 8 september. Därmed är det olämpligt att lägga matcher för Champions League-lag söndagen den 6 september. Nu funkar inte tevebolagen så. Ofta tycker de att söndagen den 6 september (som exempel) är ett alldeles förträffligt bra datum för match. Sen hoppas de helt enkelt att det aktuella Champions League-laget ska råka få en onsdagsmatch. Därför förekommer ofta notiser om att matcher kan flyttas även när spelschemat spikas.

Ligacupmatcherna, med undantag för finalen som alltid är på en söndag, spelas primärt på tisdagar och onsdagar men enstaka torsdagsmatcher kan det bli. Generellt har ligamatcherna företräde, har ett lag ligamatch på söndagen brukar det betyda den efterföljande ligacupmatchen spelas på onsdagen. Men det är ingen undantagsfri regel, då skulle det vara alldeles för enkelt för oss supportrar att planera. Och de två finallagens ligamatcher flyttas alltid. Ligacupmatcherna brukar spikas relativt snart efter lottningen.

I FA-cupen går United, som alltid, in i omgång 3. Matchdatum fastställs normalt inom en vecka efter lottningen. Normalt är det fredag till måndag som gäller som speldagar i FA-cupen. Undantaget är åttondelsfinalerna (omgång 5) som sedan säsongen 2019/20 spelas mitt i veckan. Detta för att ge utrymme för vinteruppehållet som introducerades 2019/20. Nu blir det inget vinteruppehåll den här säsongen (heller) men FA-cupens åttondelsfinaler ska ändå spelas mitt i veckan. För så har det sagts och så ska det vara.

FA-cupens kvartsfinaler, semifinaler och finalen flyttar ligamatcher, medan omgång 3-5 ligger då det inte spelas någon ligafotboll.

I omgång 3 och 4 blir det omspel vid oavgjord match. Omspelet spelas normalt sett halvannan vecka efter den ordinarie matchen.

Fifas girighet ger ännu en onormal säsong

Så konstrueras spelschemat

Den som vill läsa om hur spelschemat skapas kan med fördel göra det i artikeln Secrets of the fixture computer på BBC. Det är förvisso en nu relativt gammal artikel, men principerna är fortfarande samma. Till att börja med kan vi konstatera att det är långt ifrån en lottning, snarare är spelschemat något som konstrueras utefter en massa regler och viss slumpmässighet. För den som önskar nyare information så publicerade Premier League 2019 en artikelserie om hur spelschemat konstrueras.

I stora drag gäller följande:

 • Fifa börjar med att bestämma att vissa datum ska vara reserverade för landslagsspel. Därefter lägger Uefa in Europacupmatcherna i kalendern. Sedan får de nationella förbunden lägga resterande matcher där det finns luckor.
 • När Manchester United har hemmamatch i ligan har Manchester City alltid bortamatch. På samma sätt är alla andra klubbar i ligasystemet parade med en annan klubb.
 • I tillägg till detta gäller att spelschemat ska konstrueras så att sammanstrålning av supportrar på en viss tågstation i möjligaste mån undviks. Vidare tas hänsyn till andra stora evenemang.
 • Ett lag får max spela två hemmamatcher eller två bortamatcher i rad.
 • Varje period på fem matcher ska bestå av minst två matcher hemma och minst två borta.
 • De som spelar hemma i omgång 1 har bortamatch i omgång 2. Samma princip gäller för omgång 37 och 38.
 • I möjligaste mån ska långresor på annandagen och nyårsdagen undvikas, på grund av kraftigt begränsad kollektivtrafik.
 • Om möjligt ska lagen ha en bortamatch efter en FA-cupmatch om laget har en hemmamatch före, eller tvärtom.
 • I tillägg till detta har klubbarna rätt till vissa önskemål och det sägs att mer än 85 procent av alla önskemål tillgodoses.

Sedan börjar tevebolagen välja matcher. Och så har polisen vissa önskemål – till exempel vill polisen ha högriskmatcher tidigt på dagen, även om det tycks ha lättats på den fronten.

Tevematcher i Sverige

Som svensk Unitedsupporter är det lämpligt att ha ett gott förhållande till Viaplay (tidigare Nent) (Viaplay, V, TV3, TV6 och TV10) då de har sändningsrättigheterna till turneringarna som United deltar i.

Premier League

Viaplay har rätten att visa Premier League till och med säsongen 2027/28 (nytt långtidsavtal tecknades i februari 2020). Brexit var enligt undertecknad skit men en positiv effekt av brexit är att alla Premier League-matcher nu får visas på teve i Sverige.

FA-cupen och Ligacupen

I de engelska cuperna brukar tevebolagen vara väldigt bra på att välja ut Manchester United för tevesändning. Sänds United på teve i England gäller i stort sett undantagslöst att United visas på teve också i Sverige.

I maj 2017 säkrade Viaplay rättigheterna för FA-cupen till och med säsongen 2023/24 (inkluderade även Ligacupen till och med säsongen 2021/22). (Viaplay sålde sedan rättigheterna vidare men de två senaste säsongerna var FA-cupen tillbaka hos Viaplay, så rimligtvis gäller det även säsongen 2022/23.) Avtalet för FA-cupen är för 80 matcher per säsong.

I maj 2022 bekräftades att Viaplay har säkrat rättigheterna för Ligacupen och Championship i “ett långsiktigt rättighetsavtal”. Exakt hur många matcher som kommer att sändas framgår inte, men detta noteras: “Varje säsong direktsänds fler än 180 matcher från [Championship]. Supportrar kan även följa Premier League- och EFL-lag i varje omgång av Carabao Cup.”

Champions League, Europa League och Europa Conference League

Numer är det Telia som har rättigheterna att visa Champions League i Sverige. Avtalet gäller säsongerna 2021/22 till 2023/24.

Viaplay har rättigheterna för Europa League och Europa Conference League för säsongerna 2021/22 till 2023/24. Alla matcher i huvudturneringarna visas i Sverige.

Tevematcher i England

I England älskar de höjdpunktsprogram.

Premier League

Teveavtal för Premier League tecknas i treårscykler och vi är nu inne på första året i den nuvarande cykeln, som var en förlängning av det tidigare avtalet. Till följd av det då rådande världsläget fick ligan myndigheternas tillåtelse att frångå den ordinarie förhandlingsprocessen. Det nuvarande avtalet tillåter 200 direktsända matcher i England.

Det är Amazon, BT Sport och Sky Sports som har rättigheterna för Premier League i England:

 • Sky Sports har som vanligt flest matcher, i den här perioden 128 matcher per säsong. Kanalen har de sena matcherna på lördagar (18.30 och 20.45), alla ordinarie söndagsmatcher samt fredags- och måndagsmatcherna.
 • BT Sport vann paketet för de tidiga matcherna på lördagar. I tillägg köpte de ett paket för 20 matcher fördelat på två veckoomgångar samt den splittrade helgomgången. Det ger totalt 52 matcher på BT Sport.
 • Amazon tog hem storhelgsomgången samt en veckoomgång. I båda omgångarna sänds alla 10 matcherna i England, det vill säga 20 matcher totalt.

Premier League säljer inte bara direktsändningsrättigheter utan även rättigheter för ett höjdpunktsprogram. Det är BBC som har de rättigheterna, vilket resulterar i det klassiska programmet Match of the Day (sent på lördagar) och MOTD2 (sent på söndagar). I tillägg visar de även programmen Football Focus och The Premier League Show. Avtalet för höjdpunkter följer samma cykel som för direktsändningar och det nuvarande avtalet gäller således till och med säsongen 2021/22, förlängt till 2024/25.

Nu är ju inte Premier League nöjda där, även ljud är till salu. BBC (fyra paket) och Talksport (tre paket) får sända en majoritet av matcherna i radio. Avtalsperioden är till och med säsongen 2024/25.

Champions League och Europa League

BT Sport har rättigheterna till Uefas turneringar (Champions League, Europa League och Europa Conference League). De tecknade nytt avtal i november 2019 och behåller rättigheterna över säsongen 2023/24. I avtalet har de också rätten till ett höjdpunktsprogram.

FA-cupen

BBC och ITV delar på rättigheterna för FA-cupen. Avtalet är giltigt säsongerna 2021/22 till 2024/25. ITV  ska visa minst 20 matcher per säsong medan BBC kommer visa 18 matcher per säsong (detta är faktiskt färre matcher totalt än avtalet som gällde till och med säsongen 2020/21).

Ligacupen

Sky Sports har rättigheterna till EFL:s turneringar (Ligacupen, Championship, League One, League Two och EFL Trophy). Avtalet gäller till och med säsongen 2023/24 och ger Sky Sports rätten att sända 15 ligacupmatcher, 138 ligamatcher (ytterligare 20 matcher de två sista säsongerna), alla playoffmatcher samt semifinalerna och finalen i EFL Trophy. Kanalen får dessutom visa ytterligare matcher i sina digitala tjänster.

ITV har höjdpunktsrättigheterna – för givetvis finns det höjdpunktsrättigheter – till och med säsongen 2023/24.

Community Shield

ITV sänder Community Shield (herrmatchen) till och med 2025. Gissa vad? Det finns ett höjdpunktsprogram! Det har BBC (för herr- och dammatchen), till och med 2025.

Damlaget på teve

Kommunikationen gällande teveavtal för damfotboll är inte överdrivet bra.

FA Women’s Super League

Viaplay har rättigheterna i Sverige och visar “minst två matcher per omgång” till och med säsongen 2023/24.

I England träder ett nytt avtal i kraft och för första gången såldes rättigheterna på riktigt. Sky Sports tog hem den största kakan med upp till 44 matcher per säsong medan BBC har 22 matcher per säsong. Matcherna som inte sänds på teve visas fortsatt gratis på The FA Player. Viaplays avtal innebär tyvärr att direktsändningarna är blockerade i Sverige (även de matcher som inte visas på teve i Sverige).

Ett fåtal matcher per säsong brukar visas på MUTV. De sändningarna är emellertid geobegränsade till Storbritannien.

FA Women’s Cup och FA Women’s League Cup

Här är det väldigt oklart och dåligt kommunicerat. MUTV har tidigare visat de flesta av Uniteds matcher (åtminstone i de tidiga omgångarna) medan utvalda matcher har visats på The FA Player. Sändningarna för cupmatcherna brukar inte vara geobegränsade.

Women’s Champions League

Från och med säsongen 2021/22 säljer Uefa rättigheterna för Women’s Champions League i ett centralt paket. Säsongerna 2021/22 till 2024/25 sänds Women’s Champions League globalt (Mellanöstern, Nordafrika och Kina undantaget) av DAZN på Youtube. Sändningarna blir gratis de två första säsongerna. De två sista säsongerna i avtalsperioden sänds 19 av 61 matcher gratis medan resterande matcher då kostar pengar att ta del av.

Ungdomslagen på teve

Den som vill se ungdomslagen får primärt vända sig till MUTV.

Premier League 2

Efter att ha smittats av total idioti beslutade Premier League inför säsongen 2020/21 att matcher i Premier League 2 inte får tevesändas om det samtidigt pågår en Premier League-match. Den säsongen var det ingen som riktigt brydde sig men förra säsongen tvingades tevebolagen anpassa sig. Det innebar att möjligheten att se Premier League 2 (U23) begränsades kraftigt. Förmodligen kommer samma skitregel gälla även fortsättningsvis.

U18 Premier League

MUTV visar de flesta matcherna, undantaget när a-laget har match.

Uefa Youth League

Uefa Youth League har samma rättighetsinnehavare som Champions League (Telia). Det brukar emellertid bara vara några få matcher per omgång som visas. Några matcher varje omgång visas gratis på Uefa.tv.

(MUTV har åtminstone tidigare sänt enstaka Unitedmatcher – som inte visats på teve i England – men då har sändningarna varit blockerade i Sverige. Den här säsongen blir det hur som helst inga Uefa Youth League-matcher på MUTV, då United inte får ställa upp i turneringen den här säsongen.)

EFL Trophy

Sky Sports rättigheterna att visa semifinalerna och finalen i Storbritannien.

Som regel går det att se Uniteds matcher på MUTV (undantaget om a-laget har match samtidigt).

FA Youth Cup

Som regel gäller att Uniteds matcher visas på MUTV. Sändningarna kan vara geoblockerade i Sverige.

De sena omgångarna i cupen brukar ingå i avtalet för FA-cupen och visas därmed av FA-cupens rättighetsinnehavare.

Övriga cuper

Som regel är det MUTV som gäller ifall matcherna visas. Vissa mindre cuper sänder matcher gratis på Youtube eller liknande plattformar.