Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damerna: De som försvann
Tre från originalgruppen men ingen startspelare

På lördag är det säsongsstart för Manchester Uniteds damlag. Fram till säsongsstarten kommer vi att bjuda på ett gäng uppladdningsartiklar, däribland presentation av årets nyförvärv och en mer allmän inför säsongen-krönika. Vi inleder emellertid uppladdningen med att titta bakåt i en diskussion om de som försvann.

Jämför vi med förra året är det inte alls samma dignitet på spelarna som lämnar nu. Då tappade vi fyra spelare som kunde beskrivas som startspelare och dessutom den högt aktade tränaren Casey Stoney (nuvarande huvudtränaren Marc Skinner är enligt undertecknad en stor nedgradering jämfört med Stoney). Spelarna vi tappar nu kan primärt beskrivas som breddspelare, alternativt utfyllnadsspelare. (I den här artikeln behandlas enbart spelare som har lämnat på permanent basis. I tillägg har United skickat iväg fyra a-lagsspelare och fem ungdomsspelare på lån.)

United reser till London för match mot Tottenham på Tottenham Hotspur Stadium. Det är avspark klockan 13.30 i en match som visas på Viaplay.

Fran Bentley

Målvakten Fran Bentley var en av 21 spelare som signerade för Manchester Uniteds första professionella damlag sommaren 2018. På fyra säsonger som Unitedspelare blev det två inhopp för Bentley. Det vittnar om var hon står i förhållande till övriga målvakter som klubben har och har haft.

Under tiden i United var Bentley iväg på lån till Sheffield United, Blackburn och Bristol City. Framför allt sejouren i Bristol City förra säsongen var lyckad. Att Bentley återvände till klubben på permanent basis var naturligt. Bentley har inlett säsongen i andradivisionen med att hålla nollan i de två första matcherna och målsättningen måste vara uppflyttning till Women’s Super League.

Kommer hon saknas? Det är klart att en spelare som var med i den ursprungliga damlagstruppen kommer att saknas i viss utsträckning. Men två inhopp på fyra säsonger är ändå talande. Bentley är helt enkelt inte tillräckligt bra för att vakta målet i Manchester United. Kanske kan hon bli det i framtiden – hon är bara 21 år gammal – men det skulle förvåna.

Signe Bruun

Våra förhoppningar var stora när Signe Bruun anslöt på lån i januari. Tyvärr blev det inte alls vad vi hoppades och den danska anfallaren lämnade United utan att ha varit involverad i ett enda mål.

Bruun var skadeförföljd under tiden i United och spelade bara sju matcher för klubben (varav två från start).

Med den statistiken i ryggen är det inte konstigt att United inte hämtade Bruun på permanent basis. Hon är nu tillbaka i Lyon och efter ett svagt EM har hon i augusti visat fin målform.

Kommer hon saknas? Nej. Det ska dock sägas att Bruun har stor potential och det kan mycket väl bli så att hon snart öser in mål. Men Bruun skulle ha kostat relativt stora pengar för United att lösa och det kunde inte motiveras efter ett tämligen bedrövligt halvår i klubben.

Diane Caldwell

I vintras var det mittbackskris i United. Lösningen blev att Diane Caldwell hämtades in på ett korttidskontrakt. Den irländska veteranbacken är Unitedsupporter och det var tydligt att hon älskade chansen att spela för klubben.

Caldwell inledde hyggligt men blev sedan skadad. När skadan var rehabiliterad fick hon nöja sig med att värma bänk, då mittfältaren Hayley Ladd föredrogs som mittback.

Nytt kontrakt för Caldwell var nog inget som övervägdes på allvar. Hon fortsätter karriären i Reading.

Kommer hon saknas? Som person ja, som spelare nej.

Martha Harris

Precis som Bentley var Martha Harris en av de 21 spelarna i Uniteds första professionella damlag. Totalt blev det 49 matcher för Harris som Unitedspelare, varav 38 de två första säsongerna. Det beror delvis på skadeproblem under de två avslutande säsongerna. Samtidigt måste det medges att Harris inte på allvar kunde konkurrera om speltid när laget blev bättre.

Harris skrev i sommar på för Birmingham, som har blivit lite av ett Unitednäste (förutom Harris även Tara Bourne (lån), Carlie Devlin och Mollie Green). Att det blev andradivisionen för Harris är talande för hennes nivå. Hon har åtminstone inlett som ordinarie.

Kommer hon saknas? Som medlem i den första truppen visst, men hon fick ärligt talat mer tid i klubben än hennes talang berättigade.

Kirsty Smith

Den skotska landslagsytterbacken Kirsty Smith var, precis som Bentley och Harris, en del av den ursprungliga damlagstruppen. Smith spelade betydligt mer än de andra två och stannade till slut på 58 matcher, en siffra som säkerligen skulle ha blivit större om det inte vore för skadeproblem.

Förra säsongen fick Smith bara spela sex matcher, vilket jag tycker var orimligt lite. När Smith spelade presterade hon absolut på nivå med Hannah Blundell. Smith hade ingen extrem högstanivå men hon var nästan aldrig dålig. Pålitlig, helt enkelt.

Ändå är sanningen att Smith på fyra säsonger i United bara var att betrakta som ordinarie under den första. Hon fortsätter nu karriären i West Ham.

Kommer hon saknas? Ja. Smith ska inte vara startspelare i United men hon skulle absolut ha kunnat fylla en viktig roll som truppspelare. Vi har förstås spelare som kan vikariera men truppen består faktiskt bara av två utpräglade ytterbackar. En spelare som behärskar spel på båda kanterna och sällan är dålig hade i mitt tycke varit bra att ha i den här truppen.

Och några talanger

Förutom de ovan nämnda spelarna har talangerna Maria Edwards, Annie Hutchings och Karna Solskjaer lämnat United. Solskjaer fick speltid i FA-cupen medan Edwards och Hutchings fick nöja sig med speltid i träningsmatcher. Solskjaer flyttade hem till Norge, Edwards drog till tyska högstaligan medan Hutchings fortsätter karriären i Manchester Citys akademi.

Mer information

Transferfönstret på damsidan stänger först på torsdag. Det viskas om att Paris Saint-Germain vill värva Jackie Groenen. Det skulle vara ett mycket tungt tapp för United. Alla indikationer pekar emellertid på att United inte ens överväger att låta Groenen lämna. Utöver det har det ryktats om att Kirsty Hanson ska lämna, men då i så fall på lån. Ytterst lite tyder på att det blir något ytterligare nyförvärv utöver de sju som redan har hämtats in. Truppen är i nuläget full (lagen får maximalt registrera 25 spelare), så ska vi värva måste någon spelare lämna. Dock: om Groenen lämnar så måste hon ersättas. Ett vilt rykte, som involverar fem spelare och fem klubbar, ser Barcelonas Ingrid Engen ersätta Groenen i United, i händelse av att nederländskan släpps till PSG. Det låter orimligt.

Res med oss till Manchester!