Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damerna
De som försvann

På fredag kväll är de äntligen säsongspremiär för Manchester Uniteds damlag. Nu under veckan kommer vi att bjuda på allt ni behöver veta inför säsongsstarten i Women’s Super League (WSL). I den här första delen fokuserar vi på de som har lämnat United. Senare följer presentationer av nyförvärven och vår nya huvudtränare Marc Skinner och slutligen en ordentlig allmän genomgång inför säsongen.

United möter Reading på hemmaplan i premiären på fredag kväll, med avspark klockan 20.45. I Sverige kan vi se matchen på Viaplay och deras tevekanaler.

Casey Stoney

Vi måste förstås börja med Casey Stoney. Hon var den första huvudtränaren för Manchester Uniteds damlag och det mesta tyder på att hon hade stort mandat att göra som hon ville. Även den här sommarens nyförvärv förefaller vara handplockade av Stoney.

Från ingenting byggde Stoney ett lag som körde över allt motstånd i Championship och sedan utmanade de bästa lagen i WSL. Marc Skinner har stora skor att fylla.

Mer om Stoney i min avskedskrönika till huvudtränaren som var manager.

Manchester United Women v Manchester City Women - Barclays FA Women's Super League

Kommer hon saknas? Listen, Casey Stoney är enormt saknad. Manchester Uniteds damlag var Stoneys bygge. På många sätt var hon för damlaget vad Sir Alex Ferguson var för herrlaget. Måhända kan vi göra bättre resultat under Marc Skinner men vi som följde laget från begynnelsen kommer alltid sakna Casey Stoney.

Lotta Ökvist

Den svenska vänsterbacken Lotta Ökvist lämnade United redan i januari, då hon flyttade till Göteborg FC, som strax därefter blev Häcken. Nu är Ökvist svensk cupvinnare och given vänsterback i Sveriges näst bästa lag.

För Ökvist är det säkerligen bättre än att bara sporadiskt spela för United.

Det går att argumentera för att Stoney borde ha gett Ökvist fler chanser. Samtidigt var min känsla ändå att Ökvist inte riktigt räckte till i United.

Kommer hon saknas? Det vore lögn att påstå att spelaren Lotta Ökvist saknas. Hon spelade ju knappt. Däremot går det förstås att sakna idén om vad Ökvist kunde ha blivit.

Jess Sigsworth

Anfallaren Jess Sigsworth är Uniteds första skyttedrottning, då hon gjorde 18 mål (17 i ligan) under debutsäsongen i Championship. Av dessa smällde hon in fem i Uniteds allra första ligamatch mot Aston Villa.

I Women’s Super League gick det inte lika enkelt för Sigsworth. Hon fick nöja sig med en roll som breddspelare. Ofta fick hon spela på kanten med stort fokus på att pressa hårt. Ingen kunde någonsin anklaga henne för att inte göra sitt yttersta.

Nu blir det Leicester för Sigsworth och där kommer hon sannolikt få en mer framträdande roll.

Kommer hon saknas? Jess Sigsworth var en av de allra största publikfavoriterna på Leigh Sports Village. Som supportrar kommer vi sakna henne. Dagens United har förvisso dålig bredd offensivt men den bistra sanningen är att Sigsworth inte är tillräckligt bra för att vara anfallare i ett topplag.

Jane Ross

När Jane Ross signerade för United sommaren 2019 var tanken att hon skulle leda anfallet under de första säsongerna i Women’s Super League. Så blev det inte. Hon var given i startelvan under säsongsinledningen 2019 men förpassades ganska snart till bänken.

Målen ramlade inte in i tänkt takt och i spelet utanför straffområdet bidrog hon inte mycket alls.

Mycket överraskande fick hon under slutet av förra säsongen spela mittfältare. Där gjorde hon det faktiskt ganska bra.

Att Ross inte skulle ha någon framtid i United var emellertid uppenbart. Hon vände hem till Skottland och spelar nu för Rangers.

Kommer hon saknas? Nej.

Tobin Heath

I all väsentlighet fick vi bara njuta av Tobin Heath i en tredjedels säsong. Hon anslöt sent och blev skadad inför Chelsea i januari. Efter skadan skulle hon inte vara tillbaka i spel förrän lagom till sommarens OS.

Under den korta tiden hon faktiskt spelade för United aspirerade Heath på att vara ligans bästa spelare. Jag är fullständigt övertygad om att United skulle ha placerat sig högre i tabellen om inte Heath hade blivit skadad. Faktiskt tror jag att United på allvar hade utmanat om ligatiteln. Så bra var Tobin Heath och så stor betydelse hade hon på Uniteds mestadels unga spelare.

Det blev bara elva matcher, fyra mål och två assists men vi kommer inte att glömma Heath i första taget.

Hennes framtid är när jag skriver detta fortfarande oviss. Mycket tyder på att hon signerar för en europeisk klubb innan deadline imorgon. Tyvärr tyder inget på att den klubben blir Manchester United. Istället sägs hon ha siktet inställt på en klubb som spelar Champions League-fotboll.

Kommer hon saknas? Hon var extremt saknad redan hela vårsäsongen. Både på och utanför planen var hon extremt viktig för United.

Christen Press

Om Heath gjorde succé i United så kan vi inte säga detsamma om hennes amerikanska landslagskamrat Christen Press. Det tog väldig lång tid för Press att hitta rätt i den engelska fotbollen. Problem med både skada och sjukdom var starkt bidragande till det.

Först i slutet av säsongen kunde Press visa vilken klasspelare hon faktiskt är. Då var det tyvärr för sent för att rädda säsongen. Totalt sett är fyra mål och en assist på sjutton matcher inte godkänt för Press.

Nu har Press signerat för den nya NWSL-klubben Angel City. Där blir hon hela klubbens affischnamn.

Kommer hon saknas? Alltså… Jag vet inte. Som hon presterade över hela säsongen? Nej. Som hon presterade under säsongsavslutningen? Definitivt. Med tanke på hur tunn offensiven är när vi kliver in i den nya säsongen skulle hon ha varit en stor tillgång.

Amy Turner

Amy Turner är en av de tuffaste mittbackarna i damfotbollen. Hon tacklar ofta och gärna. Mestadels schysst. Och de gånger hon tacklade oschysst kunde hon lita på att damfotbollens generellt sett svaga domare inte skulle vara överdrivet nitiska.

Under tre säsonger i United var mestadels given i startelvan. Det är faktiskt bara Millie Turner som har spelat fler minuter för Uniteds damlag än Amy Turner. Framför allt spelade Amy mittback bredvid Millie men ibland användes hon också som högerback.

Det var primärt säsongen 2019/20 som Amy spelade högerback, då Abbie McManus tog plats i mittförsvaret. Under den gångna säsongen tog Amy emellertid tillbaka platsen och i mitt tycke överglänste hon då även namnen Millie (vilket nog handlade om Millies form, men det är en annan diskussion).

I somras packade Amy väskan för att flytta över Atlanten och nu spelar hon för Orlando Pride i NWSL. Att hennes fästmö Angharad James flyttade till NWSL i februari bidrog alldeles säkert till beslutet.

Kommer hon saknas? Absolut. Amy Turner var den klassiska aggressiva försvararen. Hon är bra, men kanske inte tillräckligt bra för att vara ordinarie i ett topplag i WSL. Som breddspelare hade hon emellertid varit ovärderlig.

Lauren James

Nej, det var inte så här det skulle sluta. Tanken var att supertalangen Lauren James skulle utvecklas till världens bästa spelare i Manchester United och skjuta oss till alla titlar som finns. Så blev det inte.

Världens bästa spelare kan hon fortfarande bli. Hon är trots allt tonåring och redan en av de bästa spelarna i England.

Men nu ska hon fortsätta karriären i Chelsea, klubben där hon en gång började lira boll. Det påverkade säkert beslutet. Likaså att hennes bror Reece James spelar för klubben och att hon har familjen i London. Säkert får hon också bättre betalt i Chelsea. Jämfört med de andra topplagen jobbar Uniteds damlag än så länge med en betydligt mindre budget.

När Lauren James är som allra bäst är hon nästan omöjlig att ta bollen ifrån. Hon har fantastisk teknik och dessutom en fysik som gör att hon tämligen enkelt kan hålla motståndarna på avstånd. Jämnheten måste hon jobba på, liksom beslutsfattandet.

Domarna måste jobba på att inte bestraffa henne på en helt annan skala än typ alla andra spelare i damfotbollen. I en liga där det är väldigt svårt att bli varnad har domarna straffat James i tid och otid. Det är lätt att misstänka att det beror på att hon är mörkhyad.

Under James två första säsonger i United charmades vi otroligt. Förra säsongen var hon tyvärr mestadels skadad.

Kommer hon saknas? Oerhört! När Lauren James är som bäst är hon alldeles fantastisk och dessutom extremt sevärd. Att vi inte får fortsätta njuta av James bolltrillande i United är väldigt tråkigt.

Abbie McManus

Stoney plockade in Abbie McManus inför vår första säsong i WSL. McManus kom direkt från VM och min tanke var att hon skulle höja nivån på vårt försvar.

Så blev det icke. Debutsäsongen i United var bra men det var Millie Turners backlinje, inte McManus backlinje. Så vi får nog ändå tillstå att hon inte riktigt motsvarade förväntningarna.

Förra säsongen blev ett fiasko för McManus, då hon tappade sin plats till Amy Turner. Det slutade med att hon blev utlånad till Tottenham i januari. Nu ska hon fortsätta karriären i Leicester.

Kommer hon saknas? Nej, det kan jag inte påstå. Hon blir förvisso kvar i WSL men Leicester är ett tydligt steg nedåt i hierarkin. Det är i slutändan ganska talande.

Mer information