Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Det här är Grace Clinton och Maya Le Tissier
Engelska talanger som ska leverera direkt

På lördag är det säsongsstart för Manchester Uniteds damlag. Fram till säsongsstarten ska vi givetvis presentera sommarens sju nyförvärv. I den här andra artikeln är det Grace Clinton och Maya Le Tissier vi ska bekanta oss med.

Vi inledde nyförvärvspresentationerna med en mestadels kritisk artikel, då de engelska veteranerna Nikita Parris och Rachel Williams presenterades. Idag tittar vi istället på engelska talanger och nu utlovas betydligt positivare tongångar.

United reser till London för match mot Tottenham på Tottenham Hotspur Stadium. Det är avspark klockan 13.30 i en match som visas på Viaplay.

Grace Clinton

En högt aktad offensiv tonårstalang som hämtas från Everton till Manchester United, hur låter väl inte det? Det är precis vad vi får i Grace Clinton, som fyllde 19 år i våras. Vi ska inte överdriva jämförelsen med Wayne Rooney. För Rooney var en legitim världsstjärna när han värvades till United vid 18 års ålder. Där är Clinton inte än. Inte på långa vägar.

Clinton har precis debuterat i det engelska U23-landslaget. Hon startade fyra ligamatcher för Everton under två säsonger i a-laget.

Vi måste anpassa förväntningarna därefter.

Grace Clinton firar ett mål mot Manchester City.

Hon är inte värvad för att spela i ungdomslaget. Men vi kan räkna med att hon börjar på bänken i nästan alla ligamatcherna. Den stora frågan är hur länge det dröjer innan hon på allvar konkurrerar om en startplats.

Vägen till en startplats i United blir extra lång, då Ella Toone är given som tia (eller den offensivare av två åttor, vilket tycks bli formationen den här säsongen). Det är på den platsen Clinton av allt att döma gör sig bäst, även om hon är så pass mångsidig att hon behärskar alla positioner framför backlinjen.

Clinton är en modig spelare med mycket energi i kroppen, bra hjärna och bra vision. Hon är bra på att vårda bollen och hennes beslutsförmåga är utmärkt för en så ung spelare. Hon har förmågan att skaffa sig själv tid och vet var både motståndare och lagkamrater befinner sig. Defensivt är hon bra på att vinna boll, både med tacklingar och genom att stå rätt. Det kombinerar hon med att pressa intensivt.

Under träningsmatcherna har hon fått begränsad speltid men min bestående känsla har varit att jag vill se mer. Jag ser framför mig att jag under säsongen kommer att skrika efter att hon ska bli inbytt.

Grace Clinton

Maya Le Tissier

Vi tar den närmast obligatoriska inledningen en sista gång: Maya Le Tissier kommer precis som Matt Le Tissier från den lilla kanalön Guernsey (62.792 invånare 2019). Detta till trots är de båda inte släkt. Det tackar vi för.

Maya ska förresten uttalas ungefär som Meja, snarare än det svenska namnet Maja.

Jämför vi med Clinton så har Le Tissier kommit längre i karriären. Så är Le Tissier också ett år äldre än Clinton. När Clinton nyligen debuterade i U23-landslaget var det Le Tissier som ledde ut laget som kapten.

Le Tissier etablerade sig som ordinarie i Brighton hösten 2019, vid 17 års ålder. Extra imponerande med tanke på att hon är försvarsspelare. De senaste två säsongerna har hon varit självskriven i startelvan. Hon startade 44 ligamatcher av 44 och blev bara utbytt vid ett enda tillfälle, i slutskedet av en redan förlorad match mot Arsenal.

Maja Le Tissier, då i Brighton, tacklar Leah Galton. 

Primärt spelade Le Tissier högerback i Brighton men hon har även gjort många matcher som mittback. Känslan är att hennes framtid är som mittback. Hon saknar snabbheten som behövs för att bli en fantastisk ytterback. Då har hon förmodligen större potential som bollskicklig mittback.

Under sommarens träningsmatcher har vi sett Le Tissier både som mittback och högerback.

Det blir intressant att se hur hon används när säsongen börjar på riktigt. För nog kommer hon att spela mycket redan under debutsäsongen.

Även om jag på sikt ser Le Tissier som mittback är min känsla att United den här säsongen kan ha störst nytta av henne som högerback. Samtidigt är det av olika anledningar svårt att veta hur backlinjen kommer att formeras. Det kan finnas en öppning för Le Tissier både på kanten och centralt. Att hon kommer att spela mycket tycker jag vi kan förutsätta.

Maya Le Tissier