Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Cádiz CF - Manchester United
Cristiano Ronaldo-fri uppvärmning inför återstarten

De Manchester United-spelare som inte bekymrar sig om VM har dragit till Spanien för träningsläger. Det toppas med två träningsmatcher, varav den första mot det spanska bottenlaget Cádiz imorgon kväll.

För de båda lagen handlar det om att varva upp inför den stundande återstarten.

Det är avspark imorgon klockan 20.00, i en match som visas på MUTV.

Manchester United

För Erik ten Hags Manchester United blir det den första matchen efter Cristiano Ronaldo. Det är sant att Ronaldo långt ifrån alltid spelade ändå, men han dominerade alltid diskussionen. Nu vet vi att Ronaldo inte är klar i klubben och morgondagens match kan därmed ses som dubbel omstart.

Ten Hag tog med sig en ungdomlig trupp till Spanien. Det är inte så konstigt, då majoriteten av hans ordinarie matchtrupp är (eller, hej dansken, har varit) iväg på VM.

Förhoppningsvis får en hel del av ungdomarna en bra chans att visa upp sig under de två matcherna i Spanien. Vi vet dock att Ten Hag tenderar att vara tydlig med sin startelva och med den vetskapen känns det tämligen givet hur laget matchas imorgon.

David de Gea vaktar förstås målet. Möjligen kan Tom Heaton eller Martin Dúbravka få ett inhopp. Nathan Bishop fyller den extremt viktiga funktionen som fjärdemålvakt.

Det är backlinjen som är mest öppen, då det mestadels är oerfarna försvarare som har rest till Spanien. Inte oerfaren är Victor Lindelöf och han är förstås given i mittförsvaret. Aaron Wan-Bissaka torde vara lika given som högerback och till vänster borde det bli Brandon Williams. Förutsatt att Williams är i speldugligt skick. Han har inte spelat match sedan i maj och missade försäsongen. Men när han – till skillnad från Jadon Sancho, Axel Tuanzebe och Phil Jones – reser med laget måste vi utgå från att han är i speldugligt skick och då ska han vara förstaval i det här laget. Av träningsbilderna att döma deltar han dessutom i övningarna fullt ut.

Vem som bildar mittförsvar med Lindelöf är inte helt självklart men jag gissar att det blir Teden Mengi. Skadeproblem under hösten till trots är han med marginal den mest etablerade av resterande försvarare.

Scott McTominay får ta det stora ansvaret på mittfältet och bredvid honom får Zidane Iqbal mest troligt chansen att visa upp sig. Som tia blir det Donny van de Beek by default.

Zidane Iqbal och Anthony Elanga får inte mycket speltid av Erik ten Hag. I Spanien torde de emellertid vara givna i startelvan.

Alejandro Garnacho är nu att betrakta som ordinarie truppspelare och är given som vänsterytter. Lika given är Anthony Martial centralt och förutsatt att ingen förstärkning ansluter från VM är Anthony Elanga det självklara valet till höger.

Ett alternativ skulle förstås vara att blanda de erfarna med de mindre erfarna, men det tycks inte vara Ten Hags modus operandi.

Ungdomarna

Många ungdomar var det som reste till Spanien. De får kanske inte så värst mycket speltid, men det kan alltjämt vara på sin plats med en mycket kort presentation.

Nathan Bishop (målvakt, 23 år) är en målvakt vars Unitedkarriär förbryllar. Det är närmast obegripligt att han värvades till klubben och det är lika obegripligt att han är kvar. Han är alldeles för bra och för erfaren för att spela ungdomsfotboll och han har ingen realistisk chans att någonsin spela a-lagsfotboll för United. Har varit oanvänd avbytare fem gånger i a-laget men aldrig som ensam avbytarmålvakt (mot Real Sociedad i februari 2021 var han en av tre målvakter på bänken). Inte ens i träningsmatcher har han fått förtroende som ensam avbytarmålvakt och någon speltid har han inte varit påtänkt för där heller

Teden Mengi (mittback, U20) är en mycket talangfull mittback. Han inledde säsongen skadad men hann göra några matcher i U21 före VM. Har tidigare nosat på a-laget. Borde få speltid nu och lär försvinna iväg på lån i januari.

Di’Shon Bernard (mittback, 22 år) har också varit skadad. Gjorde 90 minuter mot Astana 2019. Det lär bli hans enda tävlingsminuter för United. Försvinner säkerligen på lån i januari och gissningsvis permanent i sommar.

Marc Jurado (högerback, U19) är en pålitlig högerback med ledaregenskaper, som nu är med i a-laget för första gången. Bör ligga bra till för speltid.

Marc Jurado trivs bäst till höger. Annars hade han nog utmanat Brandon Williams om speltid som vänsterback.

Björn Hardley (mittback, U21) satt på bänken i Champions League för ett år sedan. Är egentligen mittback men spelar ofta som vänsterback och ligger nog bra till för speltid.

Rhys Bennett (mittback, U20) var lagkapten – och målskytt i finalen – när United vann FA Youth Cup i våras. Är nu med i a-laget för första gången.

Sam Murray (vänsterback, U18) är också med i a-laget för första gången och vann FA Youth Cup i våras.

Tyler Fredricson (mittback, U18) missade FA Youth Cup-finalen på grund av sjukdom men fick sitta på bänken i a-laget i höstas. Mycket talangfull mittback men flytten upp till U21 har inte varit helt smärtfri, för en försvarare som tidigare ofta spelade med yngre spelare.

Charlie Savage (mittfältare, U20) var med på turnén i somras men har inte varit påtänkt i någon tävlingsmatch under Ten Hag. Kan nog ändå räkna med ett par inhopp.

Zidane Iqbal (mittfältare, U20) var också med på turnén i somras och regelbundet suttit på bänken under hösten. Någon speltid har det inte blivit under säsongen men det blir det nu.

Isak Hansen (mittfältare, U19) fick ett inhopp mot Real Valladolid i somras och ligger bra till för speltid nu. Spelskicklig norsk mittfältare. FA Youth Cup-vinnare i våras.

Dan Gore (mittfältare, U18) har stora ledaregenskaper och är mångsidig på mittfältet. FA Youth Cup-vinnare i våras.

Kobbie Mainoo (mittfältare, U18) vann också FA Youth Cup i våras och är en av de mest lovande talangerna i klubben. Satt på bänken mot Newcastle och borde få speltid nu.

Kobbie Mainoo och Tyler Fredricson har under hösten suttit på bänken i a-laget. Blir det speltid nu för juniorduon?

Maxi Oyedele (mittfältare, U18) vann också FA Youth Cup i våras men var bara inhoppare i det laget. Det placerar honom i hierarkin men han är förstås talangfull. Listades som försvarare när resetruppen presenterades men han har spelat mittfältare varenda gång jag har sett honom spela.

Shola Shoretire (anfallare, U19) är fortfarande bara 18 år gammal men debuterade i a-laget redan i februari 2021. Väntar alltjämt på det stora genombrottet men har varit en av de formstarkaste spelarna i U21 under hösten. Behärskar alla offensiva positioner och lär få speltid.

Alejandro Garnacho (anfallare, U19) är nu en del av a-laget på riktigt och vi har förstås hans segermål mot Fulham på näthinnan.

Joe Hugill (anfallare, U20) kom till United från Sunderland och öste in mål under debutsäsongen i juniorlaget. Jämfördes med Ruud van Nistelrooy men har därefter haft skadeproblem och var bara inhoppare när United vann FA Youth Cup.

Charlie McNeill (anfallare, U20) var istället den som ledde anfallet i FA Youth Cup förra säsongen. Fick ett inhopp mot Real Sociedad i september och ligger bra till för speltid nu.

Noam Emeran (anfallare, U21) kom till United sommaren 2019 men återkommande skadeproblem har hämmat hans utveckling.

Värt att notera är att United går in i FA Youth Cup på söndag. Det kan tänkas att United vill använda Murray, Fredricson, Gore, Mainoo och Oyedele i den matchen. I så fall reser de nog hem före matchen mot Betis på lördag.

Cádiz CF

Efter 14 omgångar i La Liga ligger Cádiz näst sist, med elva inspelade poäng. Men de har bara en poäng upp till säker mark, så läget är ingalunda kritiskt. De är dåliga både offensivt och defensivt. De är enda lag i ligan som inte har kommit upp i tvåsiffrigt gjorda mål, medan det bara är sistaplacerade strykpåsen Elche som har fler insläppta.

Till skillnad från United har Cádiz i stort sett hela truppen att tillgå. Australiens Awer Mabil var ensam Cádizspelare i VM och han har gjort 163 minuter i La Liga den här säsongen, så det är inget anmärkningsvärt avbräck.

I lagbygget tycks de fokusera på erfarenhet. De har 17 spelare som  har spelat minst 400 minuter under säsongen och av dessa är bara fem spelare yngre än 29 år, varav två 27-åringar. (United har som jämförelse 14 spelare som har spelat minst 400 minuter i ligan, varav hälften är 25 år eller yngre.)

Problem med disciplinen har de också, med 5 utvisningar och 33 varningar på 14 ligamatcher. (Vilket förvisso inte är extrema siffror i Spanien, men det är en annan diskussion.) I två av deras fyra senaste matcher har det blivit tre utvisningar (tre för Cádiz och tre för motståndarna). I Uniteds 21 tävlingsmatcher den här säsongen har det blivit 0 (noll) utvisningar totalt.

Cádiz har två segrar under säsongen, mot Rayo Vallecano och Atlético Madrid, två lag som United misslyckades med att besegra under försäsongen.

På statistiksidan Whoscored.com har den argentinska målvakten Jeremías Ledesma överlägset högst betyg i laget. Uruguayanen Alfonso Espino är lagets poängkung med tre assists (noll mål). Lucas Pérez och Álex Fernández är de enda tvåmålsskyttarna i laget.

Övrigt

Hamnstaden Cádiz ligger i sydvästra Spanien. Väderleksrapporten pekar på ihållande regn men temperaturen är åtminstone behaglig (13-19 grader).

Såvitt jag kan hitta har Manchester United aldrig spelat match mot Cádiz CF på någon professionell nivå.

Matchinformation

Cádiz CF
Manchester United
Turnering: Träningsmatch
Tid: Onsdagen den 7 december 2022, 20.00
Plats: Nuevo Mirandilla, Cádiz
Teve: MUTV

Manchester United

Målvakter: De Gea, Heaton, Bishop, Dúbravka
Försvarare: Lindelöf, Wan-Bissaka, Williams, Mengi, Bernard, Jurado, Hardley, Bennett, Murray, Fredricson
Mittfältare: Van de Beek, McTominay, Savage, Iqbal, Hansen, Gore, Mainoo, Oyedele
Anfallare: Martial, Elanga, Shoretire, Garnacho, Hugill, McNeill, Emeran
Oviss status: ingen
Förmodad frånvaro: Sancho (oklar status), Eriksen, Pellistri (lediga), Tuanzebe, Jones (skadade), Maguire, Martínez, Fernandes, Rashford, Malacia, Fred, Casemiro, Varane, Dalot, Antony, Shaw (VM), Greenwood (avstängd)