Shola Shoretire

Manchester United-produkten Shola Shoretire spelar vanligen som offensiv mittfältare eller ytterforward. Nyss fyllda 17 år debuterade han i a-laget i februari 2021.

Född i Newcastle i februari 2004 flyttade Shola Shoretire till Manchester i unga år, då hans föräldrar fick jobb i staden. Shoretire började spela för Uniteds akademi vid nio års ålder.

I december 2018 blev han den yngsta spelaren någonsin i Uefa Youth League, då han agerade inhoppare i Uniteds 2-1-seger borta mot Valencia. Shoretire var då 14 år och 314 dagar gammal (han blev senare av med rekordet).

Fortfarande en schoolboy spelade han säsongen 2019/20 till sig en ordinarie plats i Uniteds juniorlag. Sommaren 2020 signerade han som scholar för United och som förstaårsjunior spelade han till sig en ordinarie plats i Uniteds U23.

När han fyllde 17 år i februari 2021 signerade han sitt första proffskontrakt med klubben. Han fick i samband med det börja träna med a-laget. Strax därefter var han med i a-lagets matchtrupp för första gången, då han var oanvänd avbytare i bortamatchen mot Real Sociedad.

Några dagar senare debuterade han som inhoppare mot Newcastle. Han var då 17 år och 19 dagar gammal och blev därmed den sjunde yngsta spelaren i Uniteds historia. Fyra dagar senare blev han klubbens yngsta spelare i Europaspel, då han hoppade in mot Real Sociedad.

I mars 2021 flyttades Shoretire formellt upp i Uniteds a-lagstrupp. Han fick göra sitt tredje inhopp i Premier League-avslutningen mot Wolves. Säsongen 2021/22 spenderade han primärt i Uniteds U23, i a-laget blev det bara ett par korta inhopp.

Höstsäsongen 2022 blev det enbart spel i Uniteds U21. I januari 2023 gick han till Bolton Wanderers på lån. Han var mestadels ordinarie i laget men var utanför matchtruppen när Bolton förlorade mot Barnsley i playoffsemifinalen.

Shoretire har nigerianskt påbrå men har hittills valt spel för Englands ungdomslandslag. Per juni 2023 har det som bäst blivit spel i U19-landslaget.

Spelarkaraktär

Shola Shoretire kan spela på alla positioner i den offensiva linjen. Helst spelar han som tia men han fungerar också på båda kanterna.

Han är kortväxt med bra balans och är en intelligent spelare med stor arbetskapacitet. Shoretire är tekniskt skicklig, en bra passningsspelare och en bra avslutare. Sin längd till trots är han även bra på huvudet.

Rekommenderad läsning

 • Ungdomskollen: Ungdomslagens främsta spelare höstsäsongen 2020/21

  Ungdomskollen: Ungdomslagens främsta spelare höstsäsongen 2020/21

 • Shola Shoretire har signerat proffskontrakt

  Shola Shoretire har signerat proffskontrakt

 • Ungdomskollen: Låt oss prata om Facundo Pellistri

  Ungdomskollen: Låt oss prata om Facundo Pellistri

 • Juniorlaget 2019/20: Det tog slut när vi precis hade kommit igång

  Juniorlaget 2019/20: Det tog slut när vi precis hade kommit igång

Senaste artiklarna om Shola Shoretire

 • Ett felfritt ligaspel och ett chockartat uttåg

  Ett felfritt ligaspel och ett chockartat uttåg

 • Fernández lämnar för Benfica / FA-youth cup lottad / United föll tungt

  Fernández lämnar för Benfica / FA-youth cup lottad / United föll tungt

 • Shoretire avgör / U18 fortsätter den perfekta säsongen

  Shoretire avgör / U18 fortsätter den perfekta säsongen

 • Juniorerna fortfarande felfria i ligaspelet

  Juniorerna fortfarande felfria i ligaspelet

 • Ten Hag om Rashfords partaj / Vinst för U21

  Ten Hag om Rashfords partaj / Vinst för U21

 • En personlig favorit, ett mysterium, några som nosar på a-laget och fler som kan nå dit

  En personlig favorit, ett mysterium, några som nosar på a-laget och fler som kan nå dit

Biografin uppdaterad i juli 2023 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.