Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Låt oss prata om Facundo Pellistri

Manchester United v Tottenham Hotspur: Premier League 2

Manchester Uniteds ungdomslag har avverkat sex matcher efter landslagsuppehållet i november. Juniorlaget vann tre av tre och tog över serieledningen. För reservlaget däremot två förluster och bara en vinst.

Facundo Pellistri startade i de tre reservlagsmatcherna och i den här ungdomskollen ska vi ta en närmare titt på uruguayanen. Vi ger även utrymme till Shola Shoretire, Hannibal, Isak Hansen-Aaroen och Ethan Laird.

Dessutom roterar vi oss in i juniorlagets startelva, där vi noterar att försvarsspelet den här säsongen fungerar väldigt bra.

Pellistri bättre och bättre

Facundo Pellistri har nu spelat fyra matcher i reservlaget. Formkurvan pekar uppåt och han tar för sig mer och mer. Mot Tottenham bidrog han med sin första poäng, då han slog ett stenhårt inlägg till Shola Shoretire (kommer efter en halvminut i klippet nedan).

Samtidigt är en assist och noll mål på fyra matcher i U23 inga siffror som imponerar. Hittills tycker jag inte att han har visat sig vara på en annan nivå än till exempel Anthony Elanga (som ändå varit relativt formsvag).

Att en a-lagsdebut för Pellistri ska vara nära förestående kan jag inte tänka mig. Möjligen skulle han kunna få ett inhopp mot Leipzig ifall vi redan har säkrat gruppsegern. Annars är det väl i en tidig FA-cuprunda om vi får en gynnsam lottning.

Han är snabb, det kan vi slå fast. Inläggsfoten är vass och han tycks ha förmågan att kunna skjuta inlägg med kraft och precision. En mot en mot sin vänsterback – hittills har han spelat på högerkanten – är han favorit.

Tydligt är att han fortfarande har mycket att förbättra. Bollmottagningarna kan i ena stunden vara Berbatovliknande för att nästa gång se ut som en parodi på Fellaini. Beslutsfattandet brister emellanåt och han behöver bli noggrannare i passningsspelet.

Juniorlaget roterar

En tydlig förändring i juniorlaget den här säsongen är att speltiden fördelas betydligt jämnare än tidigare. Förr om åren har det som regel funnits en relativt tydlig startelva. Det är det inte tal om nu, åtminstone inte offensivt. Backlinjen har i stora drag varit intakt (mer om den i nästa avsnitt) men på mittfältet roteras det ständigt. Ligasäsongen är bara 8 matcher gammal och redan har 22 olika spelare startat minst en match.

Tydligast är det i mål, där de tre målvakterna – Johan Guadagno, Dermot Mee och Radek Vítek – hittills har stått var tredje match.

En förklaring till det är att de bästa juniorerna nu spelar i U23. Till exempel har Will Fish, Hannibal och Shola Shoretire inte spelat alls i juniorlaget (undantaget när förra säsongens FA Youth Cup avslutades). Joe Hugill och Álvaro Fernández spelar också primärt i U23.

…men försvaret håller tätt oavsett

Juniorlaget har börjat den här säsongen väldigt bra. Den tydligaste förbättringen hittar vi i det defensiva spelet. Som noteras ovan roteras laget friskt men backlinjen är mestadels intakt. Mittbacken Björn Hardley har startat samtliga ligamatcher och i sju av åtta matcher har han spelat bredvid Rhys Bennett. På ytterbackarna har Iestyn Hughes (höger) och Logan Pye startat sex matcher var.

Men… det är förmodligen inte Uniteds bästa backlinje. När det vankas FA Youth Cup kommer Will Fish säkerligen flytta ner och han lär då även ta över kaptensbindeln. Även Álvaro Fernández kan förväntas starta när laget toppas. Ett ytterligare alternativ är Willy Kambwala. Fransmannen har hittills begränsats till en match på grund av skada (mer om det under avsnittet några korta).

Oavsett vilka som spelar har laget försvarat sig bra, med bara sex insläppta på de åtta ligamatcherna. Säsongerna 2012/13 till 2019/20 (där jag har lättillgänglig statistik) har juniorlaget aldrig släppt in färre än ett mål per match och bara två gånger under 1,5 insläppta per match. Förra säsongen släppte vi in 32 mål på 16 matcher.

Den starka defensiven förklaras inte av en defensivare taktik. Hittills snittar vi 2,88 gjorda mål per match, vilket är bäst av de aktuella säsongerna.

Hannibal mot Tottenham

https://twitter.com/UtdRonnie/status/1330763055102382081?s=19

Hansen-Aaroen mot Newcastle

Vårt norska nyförvärv Isak Hansen-Aaroen har fått speltid både i U18 och U23. Senast mot Newcastle gjorde han nog sin bästa match hittills. Som regel spelar han tia men han behärskar också defensivare utgångspositioner. Han är en utmärkt bollflyttare men han har också förmågan att dribbla sig förbi motståndare.

https://twitter.com/UtdRonnie/status/1332744496531042305?s=19

Laird tillbaka i spel

I fredags förlorade U23 mot West Ham. Det var emellertid inte bara dåligt på fredagskvällen. Vi fick nämligen se Ethan Laird göra comeback efter skada. Högerbacken har varit väldigt skadeförföljd de senaste åren. Kan han äntligen hålla sig skadefri dröjer det nog inte innan han utmanar om speltid i a-laget.

För comebacken indikerar att han kan ta vid där han har varit. Visst syntes det emellanåt att han saknar matchtempo men driv och tempo har han kvar.

https://twitter.com/UtdRonnie/status/1332663867495903234?s=19

Håll ögonen på

Shola Shoretire presenterade sig för allmänheten när han den 12 december 2018 blev den yngsta spelaren någonsin i Uefa Youth League. Nu har han blivit förstaårsjunior men något spel i juniorlaget blir det inte. Istället är han nu bofast i U23.

Shoretire är en mångsidig offensiv spelare. Han kan användas på båda kanterna och även centralt. I senaste U23-matchen spelade han till och med som toppforward.

Han är liten, kvick och finurlig, med bra balans. Samtidigt är han modig och när så krävs jobbar han hårt i defensiven. När Di’Shon Bernard (nu i Salford på lån) blev brutalt kapad av en Liverpoolspelare var det Shoretire som var först framme för att skydda sin lagkamrat. Reaktionen var överdriven och slutade med att Shoretire blev utvisad.

Att Shoretire, som är en av de yngsta juniorlagsspelarna, redan är given i U23 är anmärkningsvärt. Inte ens Mason Greenwood – som dessutom var några månader äldre i relativa termer – var ordinarie i U23 som förstaårsjunior. Greenwood gjorde faktiskt bara två U23-matcher före årsskiftet.

Dock hade Greenwood då en försäsong med a-laget i kroppen och han skulle sedan mer eller mindre gå direkt till a-laget. Att Greenwood fick några a-lagsmatcher våren 2019 var inte oväntat. Det skulle vara oväntat om Shoretire spelar i a-laget i vår.

Class of 2021

Lagbygget inför nästa säsong är igång för fullt. United ska redan ha gjort klart med tre nyförvärv:

 • Tom Wooster, målvakt från Burnley
 • Kaide Gordon, anfallare från Derby
 • Jack Kingdon, mittback från Morecambe

Det förefaller vara så att Wooster och Kingdon redan nu ansluter till U16 medan Gordon ansluter från Derby inför nästa säsong. (Officiell bekräftelse lär vi få först i sommar, när nästa säsongs förstaårsjuniorer presenteras.)

Några korta

 • Cupseger för U17: I U17-cupen vann United sin andra match med 3-2 mot Everton. Charlie McNeill, Alejandro Garnacho och Omari Forson gjorde Uniteds mål. Därmed har de fyra lagen i gruppen varsin seger efter två omgångar. Bara gruppvinnaren är garanterad att gå vidare.

 • Owen Dodgson och Calen Gallagher-Allison har gjort sitt i Manchester United. De båda försvararna signerade för ett par veckor sedan för Burnley.
 • Alejandro Garnacho gjorde sin första start i U18 när Middlesbrough besegrades. I samma match gjorde Isak Hansen-Aaroen sitt första mål.
 • Willy Kambwala imponerade när han debuterade mot Derby. Sedan dess har han inte synts till alls. Det förklaras av att han skadade foten i en träningsmatch mot Salford City.

 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 14 december.

Matcher

 • U18: Middlesbrough – United 1-4
  Joe Hugill gjorde de två första målen när juniorerna besegrade Middlesbrough. Spelmässigt en jämn match men United var effektivare när chanserna dök upp. Höjdpunkter.
 • U21: Morecambe – United 4-0
  United var spelförande men åkte trots det på en storförlust i EFL Trophy. Nu spelade det mindre roll då United redan var slutspelsklara. I nästa omgång väntar Accrington Stanley.
 • U18: Stoke – United 0-1
  Fint framspelad av Björn Hardley kunde Dillon Hoogewerf i matchens slutskede göra det enda målet när Stoke besegrades.
 • U23: United – Tottenham 4-2
  Arnau Puigmal var segerorganisatör när U23 vann med 4-2 mot Tottenham.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik