Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Årets första kvartalsrapport
Aktieutdelningen upphör och kassan börjar sina

Manchester United PLC presenterade igår kväll sin ekonomiska resultatrapport för det första kvartalet (perioden 1 juli till 30 september) i det finansiella året 2022/23.

Den 22 november bekräftade United att Glazerfamiljen överväger alla alternativ för klubbens framtid, däribland en försäljning av klubben. De flesta bedömare menar att det är just en försäljning av klubben som Glazers önskar sig. Kvartalsrapporten som publicerades igår kan ses som en förklaring till varför ägarna nu vill göra sig av med klubben.

Det mest notabla den här gången är att styrelsen har dragit in aktieutdelningen. Detta innebär att Glazers går miste om en notabel insättning på de personliga bankkontona.

Vi noterar även att klubbens kontanttillgångar nu är relativt små, efter värvningarna i somras. United genererade kontantintäkter var samtidigt betydligt mindre än för ett år sedan. Det kan tänkas försämra Uniteds handlingskraft inför transferfönstret i januari. Även investeringar i infrastruktur kan påverkas.

Då det finns ett stort behov av uppgraderingar på Old Trafford och även träningsanläggningen och dessutom kanske en ny arena för damlaget och akademin så blir United en dålig kassako för ägarna. Åtminstone på kortsiktig basis.

Allt är emellertid inte negativt och intäkterna är större i år än förra året. Förväntningarna på helårsresultatet skrivs också upp, detta till följd av reducerade spelarlöner, sedan Cristiano Ronaldo lämnat United.

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Nyckelpunkter

Periodens nyckelpunkter är, enligt rapporten:

 • 15 Unitedspelare deltar i VM och 12 av dessa spelar för lag som har gått till kvartsfinal
 • United har 330.000 medlemmar, rekordmånga och flest i idrottsvärlden
 • Publiksiffrorna i gruppspelet i Europa League var rekordhöga
 • De kommersiella intäkterna ökar
 • Nya partnerskap (nya sponsorer) tecknades under kvartalet
 • Klubben lanserade sina första digitala samlarföremål
 • Klubben annonserade att sin ömsesidiga “separation” med Cristiano Ronaldo
 • Klubben annonserade en process för att utvärdera strategiska alternativ

Vi brukar i rapporten få en kommentar från klubbens VD. Den kommentaren uteblev den här gången. Oklart om det är tillfälligt eller inte.

Nyckeltal

(Klicka på bilden för en större version.)

Vi noterar att nettoskuld och kontanttillgångar inte redovisas i nyckeltalen den här gången.

Intäkterna för kvartalet är större än det första kvartalet förra året.

 • De kommersiella intäkterna driver intäktsökningen. Sponsorsintäkterna ökar kraftigt, detta till följd av att United kunde genomföra en sommarturné i år. Turnén är en viktig inkomstkälla för klubben.
 • Intäkterna för broadcasting minskar däremot, vilket förklaras av att herrlaget spelar Europa League, inte Champions League.
 • Matchdagsintäkterna ökade marginellt. Detta förklaras av att det spelades dam-EM och rugby på arenan.

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) ökar markant.

Nettoresultatet är en större förlust än förra året, trots att intäkterna alltså ökar.

Kontanttillgångarna är nu nere på £24m, bara en fjärdedel av kontanttillgångarna för ett år sedan.

Nettoskulden ökar kraftigt, till följd av att pundet är mycket svag mot dollarn. Bruttoskulden i USD förblir oförändrad. Samtidigt har klubben tagit ut mer från sin revolving credit facility än för ett år sedan.

Lönekostnaderna minskar till följd av att herrlaget inte spelar i Champions League.

Aktieutdelning blir det inte, har styrelsen beslutat: “On 15 November, the Board of Directors did not approve the payment of the semi-annual dividend for fiscal 2023.”

Framtidsutsikterna har skrivits upp något. United räknar med att årsintäkterna ska landa på £590m till £610m (båda siffrorna £10m högre än vad som förutspåddes i årsrapporten i september). EBITDA förutspås landa på £125m till £140m (upp från £100m till £110m). Detta förklaras av minskade lönekostnader, som är att Cristiano Ronaldos lönepost nu har försvunnit (han hade ganska hög lön).