Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester City - Manchester United 1-1
Oavgjort derby med både mersmak och bitter eftersmak

Säsongens första Manchesterderby på damsidan slutade oavgjort, sedan lagen gjort varsitt mål. Manchester United tog ledningen genom Leah Galton men Manchester City kunde kvittera.

Knappa halvtimmen var spelad när United, mot spelet, tog ledningen. Detta sedan Leah Galton och Ella Toone kombinerat utmärkt. Stärkta av ledningen tog United sedan över spelet allt. City skulle ändå kvittera när knappa timmen var spelad, detta under Uniteds kanske bästa period i matchen.

Avslutningen på matchen var böljande. Båda lagen sökte, utan framgång, ett segermål. I detta absoluta slutskedet av matchen hade United ett starkt bud på straff, men domaren vinkade avvärjande.

Matchen spelades inför 44.259 åskådare på City of Manchester Stadium. Den högsta publiksiffran som Uniteds damlag har spelat inför. Dessutom den näst högsta publiksiffran någonsin i Women’s Super League.

Marc Skinner valde som väntat samma startelva som i segern mot Aston Villa förra veckan.

United var bollförande under matchinledningen. Det mynnade inte ut i något i chansväg.

Istället tog City över spelet i samband med att Bunny Shaw vann en frispark mot Maya Le Tissier. Frisparken från den gamla Unitedspelaren Alex Greenwood gick i muren. Det gav tre raka hörnor för hemmalaget och på den tredje är Greenwood ytterst nära att skruva in bollen i mål. En trängd Mary Earps svarar emellertid med en stor räddning.

Det är sedan City som för spelet och United har svårt att få till något eget spel under en kvart.

Mitt i halvleken vänder spelet till Uniteds favör igen. Vi skapar vår första målchans i den 27:e minuten och kapitaliserar på den. Detta efter utmärkt kombinationsspel mellan Leah Galton och Ella Toone. Galton väggspelar med Toone och bryter in centralt. Hon hittar sedan Toone på överlapp och återigen lämnar Toone tillbaka till Galton. Vänsteryttern tar emot på ett tillslag och lägger upp för skott, som via Greenwood styrs i mål.

Leah Galton öppnar målskyttet.

Före paus har City sedan ett par distansskott som Earps klistrar. United har farligare anfall, bland annat efter en utmärkt löpning från Hannah Blundell, men de avgörande passningarna når inte riktigt fram.

United tar hand om taktpinnen i början av andra halvlek och ligger på för att dubbla ledningen. Närmast kommer Greenwood, som placerar bollen tätt utanför egen stolpe.

Istället är det City som ska kvittera från ingenstans. Chloe Kelly kommer runt på högerkanten och måttar ett bra inlägg. Om inlägget var bra så var Uniteds försvarsarbete – Millie Turner framför allt, men även Maya Le Tisser – sämre och Laura Coombs lämnas i praktiken med öppet mål.

United låter sig inte nedslås av motgången och går omedelbart till anfall för att återta ledningen. Spelet blir sedan väldigt böljande. Båda lagen går för ett segermål och det är inget snack om att vakta poängen.

För City har Kelly har ett missriktat inlägg som nästan letar sig in medan Turner strax därefter räddar mål med en avgörande brytning. Annars är det Shaw som hotar på nick vid ett par tillfällen, men Earps räddar båda gångerna.

Hos United har Alessia Russo ett par chanser medan Martha Thomas tvingar målvakten till en bra räddning. Den största chansen kommer på tilläggstid, då Galton vinner boll högt och spelar in till Lucía García. Mitt i straffområdet vinner dock Greenwood duellen, men det ser ut som att hon i andra skedet tar god hjälp av handen. Någon straff blir det emellertid inte och matchen slutar oavgjord.

Att inte förlora derbyt är ett steg framåt för United. Det här var nog första gången där United faktiskt var det bättre laget i Manchesterderby i ligan. Det är det positiva att ta med sig.

Samtidigt är det förstås bittert att United återigen tappar ledningen i en match. Det var just det som fällde laget i Champions League-jakten förra säsongen. Bittert är också att vi inte får någon straff i slutskedet.

Dagens match var ännu en i raden av matcher där jag blev frustrerad på bytena som Marc Skinner gjorde och även bytena han inte gjorde. Trots att vi var tydligt trötta så gjorde han bara två byten och att han plockar av Alessia Russo är obegripligt för mig.

Ser vi till en potentiell titelstrid är det två förlorade poäng för United. Realistiskt är det troliga ändå att United i slutändan slåss med City om tredjeplatsen. Då var det viktiga ändå att inte förlora den här matchen. För United har tre poäng ner till City och dessutom ett på pappret enklare spelschema under avslutningen. Dels har United redan spelat mot de tre topplagen medan City ännu inte har mött Arsenal den här säsongen. United har dessutom hemmaplan i två av tre toppmatcher i vår, däribland i derbyt mot City i den näst sista omgången.

Leah Galton utsågs till matchens bästa spelare.

Leah Galton prisades som matchens bästa spelare och jag kan bara hålla med. Vänsteryttern orsakade City stora problem matchen igenom och var involverad i de flesta chanserna United skapade. Ella Toone vill jag också framhålla. Hon ser ständigt till att skapa yta för sig själv. Skapa ytor är även Alessia Russo bra och trots att anfallaren inte syns i målprotokollet gör hon en bra match. Hannah Blundell och Maya Le Tissier är andra spelare som skötte sig bra medan Mary Earps som vanligt är bra i mål. Spelaren som svek idag var Nikita Parris.

Detta var sista ligamatchen för i år. United möter Sheffield United i Ligacupen på söndag, i vad som effektivt är en träningsmatch. Nästa ligamatch är först i mitten av januari, då United ställs mot Liverpool på hemmaplan.

Målen

Manchester City – Manchester United 1-1 (0-1)

Women’s Super League, 11 december


0-1 (27) Leah Galton (Toone)
1-1 (58) Laura Coombs


Uniteds lag: Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell; Ladd, Zelem, Toone; Parris (Thomas 72), Russo (García 84), Galton


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK