Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss halvtidsbetyg 2022/23: Målvakter, försvarare och manager
Stabila förstaval men reserverna sviker

VM i Qatar har förställt säsongen, så när vi närmar oss nyår har Manchester United bara spelat 14 ligamatcher. Vi tycker ändå att nu är den lämpligaste tiden för att avhandla våra halvtidsbetyg. Först ut är, som vanligt, målvakter, försvarare och vår manager.

I våra halvtidsbetyg har vi valt en binär skala, tumme upp eller tumme ner.

Spelarna har delats upp bland redaktionsmedlemmarna, där var och en satte sina kriterier för positivt eller negativt omdöme.

När vi satte halvtidsbetyg förra säsongen låg United sjua i tabellen, att jämföra med en femteplats nu.

Förra säsongen hade vi bara sju tummar upp på samtliga betygsatta, med 22 tummar ner. Den här gången når vi upp i sju upptummar redan i den första delen.

David De Gea: 👍🏼

Många hävdar att spanjoren är ett problem i United och det är förstås inte sant. Han kommer visserligen aldrig bli pusselbiten som tar Ten Hags bygge till nästa nivå, men han kommer likväl vara en pålitlig målvakt så länge han fortsätter i United. Har den här säsongen spelat upp sig jämfört från tidigare säsonger och gör det han ska mellan stolparna. Distributionen av boll med fötterna kan givetvis bli bättre.

Elias Hallström

Martin Dúbravka: 👎🏼

Det skulle vara intressant att veta varför United hämtade in Martin Dúbravka på lån. Måhända hade klubben en tanke om att han skulle kunna utmana De Gea på riktigt. Så blev det icke. Inte ens i Europa League fick slovaken spela. Spelar kanske någon cupmatch i vår. Spelar inte för Manchester United nästa säsong.

Mikael Österdahl

Victor Lindelöf: 👎🏼

Vi ska förstås ta i beaktning att Victor Lindelöf har fått en otacksam uppgift som nödlösning i mittförsvaret. Men det är tydligt att vi släpper in fler mål när Lindelöf spelar. Vi släppte in sex mål i de tre sista matcherna före uppehållet, där Lindelöf var den enda konstanten i backlinjen. Han funkar väl som fjärdeval i mittförsvaret, mer än så är det inte.

Mikael Österdahl

Harry Maguire: 👎🏼

Harry Maguire inledde säsongen som ordinarie. Lagkaptenen spelade sig ur startelvan. Därefter blev han även omsprungen av Lindelöf i mittbackshierarkin. Där står vi nu. Jag tycker inte att han Maguire är dålig som vissa gör gällande. Men han är rättmätigt fjärde mittback i United inför resten av säsongen. En skilsmässa i sommar är förmodligen att önska både för spelare och klubb.

Mikael Österdahl

Lisandro Martínez: 👍🏼

Lisandro Martinez har överträffat alla de förväntningar som jag hade på honom inför säsongen. Han har visat att hans längd inte är något problem överhuvudtaget då han har så många andra kvaliteter som väger upp för det han inte har i centimeter. Han är så otroligt trygg med boll och spelar med en intensitet som man inte sett från Uniteds mittbackar på länge. Det känns som att man äntligen hittat vad man behövt försvarsmässigt.

Jonathan Gren

Lisandro Martínez har överträffat förväntningarna.

Tyrell Malacia: 👍🏼

Den unga vänsterbacken från Feyenoord sågs som ett väldigt löfte när Ten Hag hämtade honom till Manchester. Han såg också pigg ut till en början. Sedan kom tuffa matcher och Malacia kändes inte riktigt redo för spel på högsta nivå. Kanske fick han ett för stort ansvar från start och med avlastning av en återuppstånden Luke Shaw har Malacia ändå gjort det bra när han spelar. I sina bästa stunder ser han väldigt stark och snabb ut, men han blandar också och ger med viss naivitet bakåt. Svårt med bu eller bä här. Tumme upp med tvekan.

Peter A Lilja

Raphaël Varane: 👍🏼

Efter en första säsong som präglades av skador så har Raphaël Varane denna säsong visat att han fortfarande tillhör de allra bästa mittbackarna i världen. Han och Lisandro Martinez har tillsammans bildat ett fantastiskt mittförsvar där de kompletterar varandra perfekt. Han tillför så otroligt mycket erfarenhet, men framförallt lugn i backlinjen, något som statistiken också stödjer. I de åtta ligamatcher som fransmannen har startat så har man bara förlorat en, och det är en relativt stor skillnad mot de tre förluster man har åkt på de sex matcher Varane inte startat.

Jonathan Gren

Med Lisandro Martínez, David de Gea, Raphaël Varane och Diogo Dalot i startelvan har United sex vinster och bara en förlust på nio matcher, med fem hållna nollor.

Diogo Dalot: 👍🏼

Det fanns en tid när jag var väldigt osäker på om Diogo Dalot hade kvaliteten för att bli förstavalet på högerbacks-positionen. Den osäkerheten är numera puts väck då portugisen varit en mycket konsekvent pjäs i Ten Hags nybygge och visat framfötterna både offensivt och defensivt, imponerande då han även startat i princip varenda match under hösten. Dalot är en av spelarna som utvecklats mest under den nya tränaren och vi får hoppas att ett nytt kontrakt är på gång inom en snar framtid.

Axel Klöfwer

Luke Shaw: 👍🏼

Vi var flera som var oroliga för Luke Shaw och hela försvaret i inledningen av säsongen. Samma fyrbackslinje som förra året gjorde ingen glad. Det var Tyrell Malacia som fick husera till vänster och gjorde det ok. När tiden gick kändes det dock inte tillräckligt stabilt och Shaw fick chansen igen. Under senare delen av hösten har han hittat sin gamla form. Han är rapp i steget, löper mycket och slår fina pass och frisparkar. Det finns aspekter i defensiven som måste förbättras men Luke Shaw är på banan igen.

Peter A Lilja

Aaron Wan-Bissaka: 👎🏼

Efter Wan-Bissakas första säsong i klubben, där högerbacken klev fram som en av Premier Leagues mest framstående försvarare, så trodde man inte att han bara tre år senare skulle vara så oönskad. Fyra minuter har det blivit för Wan-Bissaka denna säsong. Det finns tyvärr ingen plats för honom i Erik ten Hags lag. Allting pekar mot att “spindeln” lämnar klubben nu i januari, något som är bäst för både Manchester United och honom själv.

Axel Klöfwer

Erik ten Hag: 👍🏼

Holländaren har ett av världens tuffaste tränarjobb såklart. Inledningen av säsongen blev en katastrof och oron i leden var stor. Hur skulle Ten Hag hantera det här, med pressen, med laget? Spelarna tvingades springa långrunda efter förnedringen mot Brentford vilket gjorde effekt. Därefter har det tagits ordentliga kliv framåt med vissa bakslag. Ten Hag har benhårt följt sitt upplägg och sin spelidé vilket vi måste hylla. Han har också hanterat historien med Ronaldo med största respekt och var inte rädd för att peta en otillräcklig Maguire. Det blir därför goda omdömen för Ten Hag såhär långt även om det kan att ta tid att återskapa Uniteds riktiga glans. Möjligen kan han briljera mer på presskonferenser men det är förstås inte det lättaste med tanke på fokus i de frågor som ställs från och till.

Peter A Lilja