Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss halvtidsbetyg 2022/23: Mittfältare och anfallare
Viktiga nyförvärv och återuppväckta favoriter men också ett ovärdigt avsked

I vår halvtidssummering av säsongen 2022/23 – som på grund av VM kommer långt innan halva säsongen är spelad – har vi kommit till betygsättning av mittfältare och anfallare.

I våra halvtidsbetyg har vi valt en binär skala, tumme upp eller tumme ner.

Spelarna har delats upp bland redaktionsmedlemmarna, där var och en satte sina kriterier för positivt eller negativt omdöme.

Förra säsongen var det nästan enbart tumme ner på mittfältarna och anfallarna. Den här gången är tongångarna betydligt positivare.

Bruno Fernandes: 👍🏼

I en fotboll där kontroll i allt större utsträckning prioriteras är Bruno Fernandes kaos. Det gör att vi inte förstår honom. Gör han poäng är han bäst och gör han inte poäng är han sämst. Och 2+1 på 13 ligamatcher är för dåligt. Men så enkelt är det förstås inte. Det kan tänkas att det inte finns någon plats för Bruno i Erik ten Hags färdiga bygge. Men på vägen dit är han oumbärlig. Det är bara att titta på matchen mot Villa, då han var avstängd. Vår framtida nummer 10 är kanske mästare på de små detaljerna. Men idag behövs de grova penseldragen. Utan Brunos löpningar är vi ingenting.

Mikael Österdahl

Christian Eriksen: 👍🏼

Eriksen har visat varför så många United-supportrar var så förväntansfulla efter att han skrivit på för klubben. Han har varit en otroligt viktig kugge på mittfältet under den första halvan av säsongen och dansken har visat hur viktigt det är att ha kreativa mittfältare i laget. På 20 spelade matcher så har Eriksen stått för sex assist, men utöver det så har hans förmåga att slå linjebrytande passningar bidragit till ytterligare ett flertal mål.

Jonathan Gren

Fred: 👎🏼

Fred är en väldigt förvirrande fotbollsspelare. Han är medelmåttig/dålig i cirka 10-15 matcher och sedan får man en sån där prestation som mot Tottenham där han ser ut som en av ligans bästa mittfältare. Han är även en regelbunden spelare i det brasilianska landslaget där han också brukar göra fina matcher bredvid United-kamraten Casemiro. Sanningen är dock att det blir fler dåliga matcher än bra och det är svårt att se Fred som en givande spelare i framtidens United.

Axel Klöfwer

Casemiro: 👍🏼

Hålet på det defensiva mittfältet hade gapat extremt tomt väldigt länge, hos Manchester United. Casemiro är inte den slutliga lösningen på problemet men i några år till kommer han fortsatt vara en av de bästa i världen på positionen. Några matcher tog det innan han fattade den engelska fotbollen och Ten Hag-filosofin men därefter har han varit vad vi hoppades när han plockades in. Vi är odiskutabelt ett bättre lag med Casemiro på planen.

Mikael Österdahl

Christian Eriksen och Casemiro är givna på Uniteds mittfält.

Donny Van de Beek: 👎🏼

Lever givetvis på lånad tid i United. Det har han gjort ganska länge nu. Att det bor en kompetent fotbollsspelare i van de Beek kunde vi se i Ajax, men den engelska fotbollen är uppenbarligen inte för honom. United kan inte ödsla mer tid på honom och för hans egen del har han inte tid att ödsla tid och talang på Old Trafford. Skeppa iväg i januari.

Elias Hallström

Scott McTominay: 👍🏼

Det är väldigt skönt att slippa Scott McTominay som en startspelare på Uniteds mittfält, för så bra är han inte. Även fast Skotten har en tendens att göra några väldigt dåliga prestationer genom åren så finns det fortfarande en stor potential i killen och han har visat det några gången denna säsong. Han har även ett stort United-hjärta, något man ser varje gång han kliver ut på planen. Han funkar just nu som en backup till Casemiro, därför så får han godkänt.

Axel Klöfwer

Cristiano Ronaldo: 👎🏼

Vilket sorgligt och ovärdigt kapitel det till slut blev. Givetvis har Ronaldo bara sig själv att skylla, hur mycket skuld han än må lägga på klubben och att han känt sig förrådd. Tydligt att han inte varit motiverad under hösten och har dessutom med rätta fått finna sin plats på bänken. Skulle från första början aldrig ha återvänt till United, för återkomster överlag lämnar allt som oftast bara en bitter eftersmak i munnen.

Elias Hallström

Erik ten Hag valde Anthony Martial över Cristiano Ronaldo. Portugisen har nu lämnat United men fransmannens skadehistorik är ett stort orosmoln.

Anthony Martial: 👍🏼

Jag har alltid varit väldigt svag för Martial. Men nu är det länge sedan vi såg Martials briljans under en längre period. Förra säsongen var mer eller mindre en katastrof med en loj, trött och till synes ledsen fransman. I år verkar han äntligen tagit steg tillbaka mot den nivå vi vet att han har. Efter en mycket lovande försäsong blev han förstås skadad vilket direkt bildade smolk i glädjebägaren. Men visst ser vi väl en gnista i de matcher han spelat i år, en gnista jag hoppas tar ordentligt fart när Premier League drar igång igen. Jag vägrar tro på något annat än att Martial ska ösa in mål igen, sådär självklart, enkelt och lugnt som det kan se ut när han är i form.

Peter A Lilja

Marcus Rashford: 👍🏼

Förra säsongen var inte rolig alls för Marcus Rashford, därför så är det extra kul att se honom spela med självförtroende och kvalitet igen. Han har redan gjort lika många mål i ligan som han gjorde på hela förra säsongen och har just spelat färdigt ett produktivt VM där han gjorde tre mål. Rashford har fortfarande mycket att göra för att uppfylla sin potential, men han har visat att han har kapaciteten för att vara en viktig pjäs i Ten Hags lag nu och i längden.

Axel Klöfwer

Antony: 👍🏼

Brassen kunde inte ha inlett sin United-karriär på ett bättre sätt än när han i sin debut gjorde Uniteds ledningsmål i segern över Arsenal inför ett fullpackat Old Trafford. I ligan så blev det sedan även mål i de två kommande matcherna mot Manchester City och Everton, så målmässigt har det varit bra. Spelmässigt så känns det dock som att han stundtals haft svårt att involvera sig i matcherna, men jag är övertygad om att det kommer att förbättras ju mer han får spela.

Jonathan Gren

Jadon Sancho: 👎🏼

Började säsongen lovande med bland annat insatsen mot Liverpool hemma, men en bit in hände något. Såg ut att ha tappat självförtroendet helt och hållet och förlorade till sist sin plats i startelvan. Ej heller uttagen till VM-truppen. Har kört efter ett eget träningsprogram men åkte inte med laget till Spanien för träningsmatcher. Oklart vad som sker kring Sancho i skrivande stund.

Elias Hallström

Anthony Elanga: 👎🏼

Med inställning kommer man långt, men för att spela i United krävs också en viss förmåga. Den tycker jag inte riktigt finns i Elanga. Kan ibland komma in och påverka matcher, på sin höjd, men göra skillnad i den här säsongens upplaga av United kommer inte hända (det var bevisligen enklare förra säsongen när precis allt och alla var skit). Ett lån hade gjort honom gott. Personligen hade jag inte legat sömnlös om han lämnat permanent heller.

Elias Hallström

Alejandro Garnacho: 👍🏼

Här finns såklart ingen tvekan med omdömet. Ett stort löfte som fått sitt stora genombrott i de allra sista matcherna innan VM-uppehållet. Det är exakt vad Manchester United behöver. Garnacho visade sin klass i U21 och många har ropat på att han skulle få chansen till speltid även i seniorlaget. När han väl fick den, tog han den också. Vindsnabb och rapp i steget har han visat hög klass på (vänster)kanten, på ett sätt som vi kräver och behöver i United. Bra jobb även i defensiven och en fin näsa för mål gör förstås våra förhoppningar väldigt stora under 2023. Hoppas innerligt United kan behålla den unge argentinaren.

Peter A Lilja

Alejandro Garnacho firar ett genombrott.