Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss halvtidsbetyg 2021/22: Mittfältare och anfallare
Två lagdelar som underpresterat grovt

I vår halvtidssummering av säsongen 2021/22 har vi nu kommit fram till betygsättning av mittfältare och anfallare i Manchester United och det är tydligt att vi har att göra med två lagdelar som underpresterat grovt, åtminstone när Muss-redaktionen får säga sitt. 

I våra halvtidsbetyg har vi valt en binär skala, tumme upp eller tumme ner.

Spelarna har delats upp bland redaktionsmedlemmarna, där var och en satte sina kriterier för positivt eller negativt omdöme.

I samma kolumn föregående säsong var det sju tummar upp och lika många tummar ner.

(En spoiler-varning är att tummarna inte är lika jämnt fördelade den här gången…)

Paul Pogba: 👎

Pogba startade säsongen på absolut bästa sätt där han i första matchen mot Leeds stod för hela fyra assist, och visade hur bra han faktiskt är när han är på topp. Tyvärr så höll det inte i sig och istället så var han faktisk ganska dålig i matcherna fram till sin skada. 

Jonathan Gren 

Juan Mata: 👎

Juan Mata har spelat noll minuter Premier League-fotboll den här säsongen. Det är visserligen inte hans fel att någon i ledande position fick en stroke och valde att förlänga med honom, men nåt godkänt betyg kan han inte kvittera ut.

Gustav Brinck-Larsen

Jesse Lingard: 👎

Det känns orättvist att ge Lingard tumme ner. Han gjorde det sena segermålet mot West Ham och han spelade fram till det sena segermålet mot Villarreal. Sett till den ytterst begränsade speltiden gör det honom till vår effektivaste spelare. Han har dock misslyckats med att övertyga tre olika managers om att han förtjänar mer speltid.

Mikael Österdahl 

Fred: 👎

Gör ett par enstaka bra matcher och visar ofta prov på vilken nyttig bollvinnare han är. Tyvärr kommer de insatserna alldeles för sällan nuförtiden. Ofta undermålig med bollen vid fötterna, åtminstone för att spela i ett lag som United. 

Elias Hallström 

Bruno Fernandes: 👎

Det känns oerhört trist att sätta en tumme ned på Uniteds i särklass bästa spelare förra säsongen. Han blixtrar fortfarande till då och då med avgörande passningar och fina frisparkar men tyvärr har han slarvat och underpresterat ordentligt sedan Ronaldo kom in i laget, månne kvävd av både Ronaldo och Rangnicks nya spelsystem. Tummen ned stöds även av hans uppgivna gester när det går dåligt. Det hjälper föga för stämningen i laget och gör bara saker sämre. 

Peter A Lilja 

I ett och ett halvt års tid var Bruno Fernandes en bärande spelare i Manchester United men den här säsongen har portugisen inte alls hittat rätt.

Nemanja Matić: 👎

Nio starter och nio inhopp hittills för den rutinerade serben. Har likt många av sina lagkamrater blandat och gett en hel del. Hans lugn på planen ger ofta en större trygghet än om han inte spelar. Tyvärr är hans brister allt för påtagliga numer. Går inte att ge honom ett positivt betyg efter den här första halvan, enligt mig.

Marcus Eriksson 

Donny van de Beek: 👎

Har inte haft speciellt många chanser att faktisk bevisa att han är en bra spelare, och när han väl fått spela så har det väl sett okej ut, men han har inte heller imponerat, och därför måste jag ge honom en tumme ned. Jag hoppas innerligt att Donny får fler chanser under den resterande delen av säsongen men jag tvivlar på det.

Jonathan Gren 

Scott McTominay: 👎

Fortsatt given på Uniteds centrala mittfält, och fortsatt är Uniteds centrala mittfält den position där man desperat behöver värva spelare. McTominay har haft ett par riktigt bra matcher där ser vad han kan göra en optimal dag, men generellt är han helt enkelt för dålig för att vara ordinarie i Manchester United.

Gustav Brinck-Larsen

Cristiano Ronaldo: 👎

I augusti 2021 var det mesta frid och fröjd i Manchester United. Vårt lag var ingalunda felfritt, men det var ett lag som gick att tycka om. Sedan värvades Cristiano Ronaldo. Någon månad senare var United i fritt förfall och i januari 2022 är det svårt att hitta spelare i truppen som går att trycka om. För mig bottnar mycket av det i värvningen av Ronaldo. Han må ha gjort flest mål i laget men ingen kan få mig att tro annat än att hans inträde i laget har varit en bidragande faktor till att egentligen alla offensiva spelare har underpresterat grovt. Ett ögonblicks magi – för då och då är Ronaldo magisk på planen – varannan timme kompenserar inte för att vi i praktiken spelar med tio spelare när Ronaldo spelar. I två ligamatcher har Ronaldo agerat inhoppare. Båda slutade 1-1. I båda matcherna ledde vi när Ronaldo blev inbytt. I båda de matcherna såg vi ut som ett lag i en timme.

Mikael Österdahl

Anthony Martial: 👎

Fransmannen har det fortsatt tungt i United och spelar knappt fotboll längre. Det bor en oerhörd grundtalang i Martial, men tyvärr väljer han att slänga bort den med sin loja attityd. Har nått vägs ände i United. 

Elias Hallström 

Marcus Rashford: 👎

Det blir tyvärr tumme ned på Rashford. Efter återkomsten från skada ser det inte bra ut. Ofta feltajmad till bollen och lyckas inte med de fina dribblingar som funnits där tidigare. En hel del knepiga beslut där han försöker lösa saker själv istället för att passa medspelare i bättre position. Blixtrar till med sina djupledslöpningar emellanåt men springer allt som oftast offside. Krävs uppryckning, vi vet vilken potential det bor därinne. 

Peter A Lilja 

Mason Greenwood: 👍

Kanske alldeles för snällt att ge Greenwood en tumme upp. Men inledde säsongen lysande och har väl inte riktigt lyckats rida på den vågen. Är dock fortfarande nästintill alltid det största hotet i offensiven och vill alltid skapa något. Bara det är värt så otroligt mycket för detta Manchester United. Kommer göra minst tio mål under våren.

Marcus Eriksson 

Edinson Cavani: 👎

Cavani har verkligen inte imponerat denna säsongen, och han har heller inte spelat speciellt många matcher på grund av skada. Han är alldeles för skadebenägen för att man ska kunna lita på honom, och när han väl spelat så har det inte sett bra ut.

Jonathan Gren

Jadon Sancho: 👎

Usel start i klubben, där man undrade vad det var för person vi faktiskt fått från Tyskland. Har spelat upp sig lite de senaste månaderna, men det är fortfarande långt upp till godkänd nivå allt som allt.

Gustav Brinck-Larsen

Anthony Elanga: 👍

Under Ralf Rangnick har Elanga varit med i matchtruppen i varenda match. För en akademiprodukt som fortfarande är tonåring är kraven för tumme upp inte högre än så. Det kan inte påstås att det har slagit gnistor om Elangas spel. Men han är med. För nu räcker det så.

Mikael Österdahl