Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

FA Youth Cup: Stoke City - Manchester United 1-0
Juniorerna kunde inte göra det en kall vardagskväll i Stoke

Manchester United kunde inte försvara sin FA Youth Cup-titel. Årets äventyr tog ikväll slut borta mot Stoke City. Hemmalaget gjorde matchens enda mål på en frispark som styrdes i mål via Unitedmuren.

Travis Binnion tvingades klara sig utan ett par nyckelspelare, i form av den ledande mittbacken Tyler Fredricson och den offensiva mittfältaren Sam Mather. Kobbie Mainoo var förstås heller inte disponibel, efter a-lagsdebuten igår. Men det är möjligt att ledningen oavsett har fattat beslutet att Mainoo nu är klar i juniorlaget.

Det gav en ung startelva med fem förstaårsjuniorer: målvakten Elyh Harrison, försvararna James Nolan och Louis Jackson samt Jack Moorhouse och Ethan Williams i offensiven. Dessutom startade U16-spelaren Victor Musa som vänsterytter.

United kunde ha fått en mardrömsstart på matchen, då lagkapten Dan Gore tacklade bryskt på mittplan. Det är en tackling som kan rendera i en utvisning. Kvällens domare nöjde sig emellertid med ett kvartssamtal med mittfältaren.

Annars var United det spelförande laget, även om spelövertaget inte omvandlades till målchanser.

Istället var det Harrison i Uniteds mål som fick göra den första kvalificerade räddningen i matchen, mitt i första halvlek. Detta efter ett misstag av Sam Murray, en av de mer rutinerade spelarna i United.

Några minuter senare fick Stokes målvakt rädda, då Williams skott styrdes på en försvarare. Tyvärr för Uniteds del så blev det mest att styrningen sänkte farten på skottet.

United tvingades till ett byte efter en halvtimme, då Moorhouse – som inledde matchen piggt – vankade av planen. Adam Berry ersatte.

Jack Moorhouse började matchen bra men blev utbytt skadad efter en halvtimme.

Musa fick ett bra nickläge för att öppna målskyttet men fick varken kraft eller önskvärd riktning på bollen. På tilläggstid fick han avslutsläge mitt i boxen men en försvarare blockerade.

Däremellan hade Stoke ett par farliga nicklägen, men Harrison var säker i Unitedmålet.

Musa borde ha öppnat målskyttet kort efter paus. Hans missade dock mål, då han bjöds på utmärkt nickläge efter Berrys precisa inlägg.

Stoke fick sedan två frisparkar i bra läge, båda sedan Williams gjort ner sin motståndare. Hemmalaget kapitaliserade på den andra, då det var just Williams i muren som styrde bollen förbi en chanslös Harrison. Williams agerande i muren är inte bra.

Målet tycktes väcka United, som gick på kvitteringsjakt omedelbart. Maxi Oyedele tvingade målvakten till två räddningar med tunga distansskott. Därefter var det Gore som skaffade sig bra skottläge, men han prickade inte mål.

En som inte var involverad alls var Uniteds toppforward Manni Norkett. Det förbryllar ändå att han blev utbytt mitt i halvleken, då han ersattes av försvararen Jack Kingdon. Bytet innebar att Musa flyttade in centralt, medan Nolan flyttade upp som ytterforward.

Stoke hade något läge för 2-0 men då ingen Unitedspelare styrde vägrade Harrison låta sig passeras. Målvakten stod för en imponerande insats matchen igenom.

Efter en sämre period från United gjorde Binnion sitt sista drag, då han kastade in den unga supertalangen Shea Lacey. Det väckte United på nytt och matchen avslutades med press mot hemmalagets mål. Något kvitteringsmål hittade vi emellertid icke.

Lagkapten Dan Gore kunde ha blivit utvisad i matchinledningen och var inte så bra som han kan vara. Han var ändå involverad i det mesta som var bra hos United.

För United är det en tung förlust mot ett lag som vi ska vara bättre än. Sett till spelbilden och chanserna går att argumentera för att United skulle ha vunnit. Men sammantaget är det en undermålig prestation. Och i mitt tycke var målvakten Elyh Harrison Uniteds bästa spelare för dagen. Dan Gore och Maxi Oyedele visade stundtals goda takter på mittfältet men föll också ifrån ibland. Victor Musa hade flest chanser för United men hans avslut lämnar mer att önska.

Jämför vi med förra årets vinnande lag så är det framför allt den offensiva spetskvaliteten som är sämre i år. Vi har ingen Alejandro Garnacho nu, ingen Charlie McNeill. När Sam Mather och Kobbie Mainoo dessutom saknas blir det tunt offensivt i United.

Stoke City – Manchester United 1-0 (0-0)

FA Youth Cup, omgång 4, 11 januari


1-0 (57) Bickerton


Uniteds lag: Harrison; Nolan (Lacey 86), Aljofree, Jackson, Murray; Oyedele, Gore; Williams, Moorhouse (Berry 32), Musa; Norkett (Kingdon 71)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK

Res med oss till Manchester!