Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Nottingham Forest - Manchester United 0-3
Resultatmässigt bra, men prestationen blandade och gav

Wembley är nu nära för United. Gårdagens ligacupsemifinal mot Nottingham Forest skrevs till 3-0 och returen hemma på Old Trafford är gissningsvis bara att städa av nu.

Ja, nu har Erik ten Hag en mycket god chans till att lyfta en trofé under sitt första år i United. Gårdagens möte med Nottingham Forest blev i slutänden en tämligen bekväm resa, även om det var några små farthinder på vägen.

Det var i princip starkast möjliga lag som ställdes ut. Det var egentligen bara Luke Shaw som saknades, vilket berodde på sjukdom. Så klart inte bra, men lite vila på nyckelspelare är trots allt välkommet.

Vila skulle nog behövas även på spelare som Casemiro och Christian Eriksen. Den sistnämnde har spelat över 2 200 minuter den här säsongen, vilket är mer eller mindre varje match. Lägg därtill världsmästerskap och siffran stiger ytterligare lite. Samma sak skulle kunna sägas om Bruno Fernandes. Skillnaden med portugisen är dock att han inte ser särskilt tröttkörd ut. Igår kändes han bara lite allmänt slarvig, som han gör emellanåt. Trots det bidrar han med poäng.

Rimligen bör vi kunna få lite mer rotation i startelvan mot Reading i FA-cupen på lördag. Det finns naturligtvis alltid skrällvarning med sådana gäng och matcher, men hemma på Old Trafford ska det inte behöva vara något orosmoln.

Det skulle dessutom vara ett ypperligt tillfälle att ge de unga yttrarna lite fler minuter. Till exempel Facundo Pellistri och Anthony Elanga, detta för att spara Marcus Rashford lite. Skulle United behöva ett mål eller två är det bara att kasta in den glödhete engelsmannen, så löser han det på något sätt. Både Pelllistri och Elanga kom in med pigga ben igår, men behöver lite mer än 20 respektive fem minuter för att visa upp sig. Åtminstone någon av dem bör göra anspråk på en startplats.

Facundo Pellistri fick cirka 20 minuter på sig igår, men det hade varit spännande att se mer av uruguayanen. Kanske blir det start på lördag i FA-cupen? 

Alejandro Garnacho hoppade även han in igår, men fick det inte att lossna. 18-åringen har som bekant fått ett genombrott under hösten och har flugit fram längs vänsterkanten. Nu har det emellertid börjat hacka lite och argentinare måste ta sig över en ny karriärströskel. Det kommer han så småningom göra, men för nu kan det möjligen vara bra att stanna upp och andas lite och så sakteliga ta ny sats. Ten Hag bevisade tidigare under säsongen att han kunde hantera Garnachos progression på ett föredömligt sätt och det kommer han göra nu också.

Nu blev det en längre utläggning om spelare som inte gjorde något större avtryck igår, så därför tycker jag det slutligen är värt att nämna två namn som stod för bra insatser igår. Den ene var Lisandro Martinez, som kort och gott var bäst på planen.

Jag kan inte erinra mig ett enda märkbart misstag eller felbeslut från argentinarens sida igår. Han hade inga bekymmer att täppa till bakåt och var i Raphaël Varanes frånvaro ledaren där bak. Väl med bollen går det inte understryka nog hur utomordentligt bra hans vänsterfot är.

Till sist ska Wout Weghorst nämnas i positiva ordalag. Nederländaren gjorde igår sitt första mål för United när han påpassligt dök upp efter en målvaktsretur. I spelet visade han dessutom på vilket sätt han kommer göra nytta. Han drar dels på sig bevakning tack vare sin storlek, dels spelar han väldigt enkelt med bollen vid fötterna.

I det så kallade länkspelet gör han stor nytta genom att sällan ta fler än två tillslag. Det öppnar således för spelare runtomkring honom att få större utrymme med bollen. Jämför med Anthony Martial är ju fransmannens spelstil lite mer annorlunda, då han gärna låser fast bollen och tar fler tillslag. Weghorst däremot spelar utefter sina förutsättningar och är medveten om dem, vilket är positivt att se.

Höjdpunkter

Höjdpunkter från matchen finns att se här.

Ten Hags presskonferens

  • Resultatmässigt studsade vi tillbaka bra. Prestationen var okej. Lite onödigt tillät vi dem att komma in i matchen. Weghorst 2-0-mål innan halvtid var viktigt för andra halvlek.
  • Tycker Antony såg bra ut och hotade ofta.
  • Nöjd med Rashford och hans utveckling. Men det är också upp till honom själv att upprätthålla formen han är i nu. Gällande hans mål säger Ten Hag att det så klart finns en plan för hur han vill att laget ska spela, men att det också måste finnas utrymme för spelarnas intuition och kreativitet.
  • Pellistri är en spelare som kan spela “mellan linjerna” och skapa mycket med sin fart. Om han är tilltänkt till lördag? Vågar inte Ten Hag svara på än, men viftar inte bort det.
  • Weghorst gjorde en bra insats igår och även tidigare matcher han spelat. Har ett bra rörelsemönster och öppnar ytor för spelare runtomkring sig. Men att vara forward handlar så klart också om att göra mål.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Det luktar Wembley lång väg