Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Southampton 0-0
Det är inkonsekvent och spelarna blir förvirrade

Manchester United tvingades spela med tio spelare i en timme, sedan Casemiro blivit utvisad. Med decimerat manskap fick laget nöja sig med 0-0 hemma mot Southampton.

United inledde tämligen svagt, kanske för att Real Betis satt i benen. Känslan var ändå att United skulle reda ut det hela efter hand. Allt förändrades emellertid när Casemiro blev utvisad efter en halvtimme.

Utvisningen är… Ja, vad är den egentligen? Den är oerhört märklig, tycker jag. Givet hur ovilliga VAR tenderar att vara att ändra domarnas beslut är den obegriplig. Nivån för VAR är inte: Vilket beslut är det bästa. Nivån är: Om det med största vilja går att argumentera att domaren på planen gjorde rätt så står sig det beslutet.

Var det fel att visa ut Casemiro? Nej, det var det nog inte. Men vi har sett många tacklingar under säsongen som har varit betydligt värre utan att det har renderat i utvisning. Att VAR då kliver in och vill visa ut Casemiro blir därmed extremt inkonsekvent.

Ja, även i gårdagens match tycker jag att vi såg några tacklingar som var på samma nivå som Casemiros, till exempel den som skadade Alejandro Garnacho i straffområdet. I slutändan vet inte spelarna vad de får och vad de inte får göra.

Domarna briljerade heller inte när det kom till att dela ut straffar. Framför allt tycker ju jag att det är solklar hands på en Southamptonspelare.

Men jag är ju inte utbildad domare och handsregeln har väl förändrats sjutton gånger bara under tiden jag skrev den här meningen, så vem vet? Och precis där fick vi tydligen tre – helt motstridiga – nya tolkningar av handsregeln. De gäller enligt uppgift just den här veckan. Men bara i udda matchminuter och de kan bara tillämpas för lag som anfaller i östlig riktning.

På det stora hela är och förblir VAR mest ett stort haveri. (Handsregeln är ett ännu större haveri och tycks bli lite värre för varje iteration. Och vet ni vad? Där fick vi en ny handsregel igen!)

Sett till matchen med tio spelare så var det väl ungefär vad vi kunde förvänta oss. Det är tydligt att United ännu inte är på en nivå där vi kan vara dominanta med en man mindre. Riktigt så trygga är vi inte i passningsspelet. Då båda lagen ville vinna blev det tämligen öppet och det var ovanligt händelserikt för att vara en 0-0-match.

Sammantaget måste 0-0 mot tabelljumbon ändå ses som en missräkning, även med hänsyn till det numerära underläget. Samtidigt ska vi ta med oss allt och en poäng (0-0-matcher borde rendera i noll poäng för båda lagen, tycker jag) är en poäng mer än noll poäng. Med Betis i ryggsäcken och det extrema matchandet vi har haft sedan VM ska vi – med lite distans till poängtappet – inte vara överdrivet besvikna. Det var för dåligt. Men med en man mindre i en timme kunde det ha blivit mycket värre.

Höjdpunkter

Höjdpunkter kan ses här.

Ten Hags presskonferens

Erik ten Hags presskonferens kom mestadels att handla om Casemiro och domslut. Ten Hag är väldigt tydlig med att han tycker att domarna och VAR är inkonsekventa.

Om utvisningen på Casemiro

“Det jag tycker är inkonsekvensen. Spelarna vet inte längre vad policyn är.”

Managern pekar bland annat på en incident i Chelseas match i helgen och ett par situationer som United tyckte skulle resultera i straff.

“Det var, för mig, klar och tydlig hands.”

Ten Hag pekar vidare på att Premier League inför säsongen gick ut med att tuffare spel skulle tolereras och att Casemiro under sin tid i Spanien aldrig fick ett direkt rött kort. Han tycker att Casemiro spelar “tufft men rättvist”.

Att tacklingen av VAR bryts ner till en stillbild är “definitivt” en del av problemet.

Om att klara sig utan Casemiro

Utöver standardstraffet på tre matchers avstängning blir Casemiro avstängd i ytterligare en match, då detta var hans andra utvisning under säsongen. Casemiro missar Fulham i FA-cupen, bortamatchen mot Newcastle och hemmamatcherna mot Brentford och Everton.

Hur United ska ta sig an de stundande matcherna utan brasilianaren ska Ten Hag fundera på över natten. (Nu har Ten Hag förstås längre tid än så på sig att fundera på det problemet, då Casemiro är tillgänglig mot Real Betis på torsdag.)

Spelet med en man mindre

Laget visade återigen lagkänsla. United försvarade sig bra och kontrade bra och hade chanser att göra mål. Prestationen var bra, allra helst med tanke på att vi hade en match i veckan, och det var en besvikelse att det bara blev en poäng, även om Southampton också hade några stora chanser.

Om Sancho som tia

Jadon Sancho får beröm för spelet som tia. Det är ett bra alternativ när United kan vara tre mot två på mittfältet. Trion Casemiro, Bruno Fernandes och Sancho är en bra trio.

Om Garnacho

Alejandro Garnacho lämnade Old Trafford på kryckor. Ten Hag gav ändå lugnande besked: “Jag tror inte att det är så farligt.”

Det lät på Ten Hag som att Garnacho kunde ha fullföljt matchen men att han inte kunde springa helt obehindrat.

Så vi får hoppas att argentinaren är tillbaka i spel inom kort.

Video

Andra reaktioner

Mer från matchen

Tröttsam och mållös tillställning

Res med oss till Manchester!