Dagen efter Manchester United - Fulham 3-1
Två vansinniga minuter var allt United behövde

Att Manchester United skulle avancera till semifinal i FA-cupen trodde de flesta. Att laget skulle göra det efter att Fulham fått tre röda kort var det nog ingen som förutspådde. Fulham hade United mot repen men lät United slippa undan. Fulhams 1-0-ledning förvandlades till 3-1 i Uniteds favör. Bruno Fernandes inledde och avslutade Uniteds målskytte och däremellan slog Marcel Sabitzer till med sitt första mål som Unitedspelare.

Manchester United har spelat 25 matcher efter VM. Vi fick sex dagars vila efter Burnley. Därefter har det varit två matcher i veckan hela vägen. Det syntes igår. Ja, det har väl egentligen varit tydligt sedan Ligacupfinalen. Kropparna är säkert trötta – och blåslagna mest överallt – men det sitter nog mest i skallen. Att ständigt fokusera om är svårt.

Nu får spelarna en chans att slappna av lite. Landslagsspel ger ett annat tankesätt och miljöombytet kommer lägligt. De flesta har också matcher som inte kostar någon energi. Så när laget kliver ut mot Newcastle den 2 april finns det en god chans att vi är piggare igen. Därefter kan det vara nonstop tills det är sommar.

Igår var vi som sagt tydligt slitna. Det är inte bara att vi har haft ett jobbigt spelschema. Vi har dessutom en alldeles för stor frånvarolista.

Men även om det var jobbigt igår och även om Fulham var det bättre laget så gav United inte upp. Det var bara ett mål som skilde lagen åt, mycket tack vare David de Gea. Klockan tickade förvisso läskigt snabbt men Manchester United kan alltid vaska fram en målchans.

Igår fick vi chansen gratis. Klockan stod på 69.14 när Andreas Pereira slog hörna. När klockan har tickat till 71.52 är Fulham i all väsentlighet ett slaget lag.

Det hela börjar med ett kollektivt hjärnsläpp på hörnan. I 1-0-ledning på bortaplan mot ett av världens bästa lag får du inte ge motståndarna chansen att kontra så öppet som United fick kontra. Fulham kliver fram med nio spelare. Harry Maguire nickar bort första bollen. Tillbaka in i mitten. Nu är det Wout Weghorst som vinner luftduellen (vilket nog måste klassas som det märkligaste som skedde igår). Även på tredjebollen är Fulham först. Återigen är det Maguire som nickar. Nu har United hunnit flytta upp laget några meter, medan Fulham fortfarande har åtta spelare runt offensivt straffområde. Därmed kan Bruno Fernandes med en enkel passning spela bort i stort sett hela motståndarlaget. Den som ännu inte är helt bortspelad är Willian. Han går på chansbrytning och är egentligen inte nära att lyckas.

Sen ska Jadon Sancho förstås göra mål. Vem vet hur det hade slutat om han hade gjort det.

Om Jadon Sancho gjorde mål från det här läget? Nej då, han hittade ett ännu bättre utfall.

Men Willian har rusat hela vägen tillbaka till egen mållinje och får för sig att det är en bra idé att rädda med handen. Det är det inte. Det är en utomordentligt korkad idé. Med 20 minuter kvar att spela är det solklart bättre att ha 1-1 och elva spelare mot elva än att ha ledning med 1-0 men straff emot och tio spelare mot elva. Hjärnsläpp av Willian.

Nästa hjärnsläpp står Marco Silva för. Som ledare är hans uppgift i det läget att lugna ner laget. Istället jagar han upp sina spelare ännu mer, genom att jaga domaren. Rött kort för Silva.

Slut där? Såklart inte. Det var ju dags för Aleksandar Mitrovic att kliva in i rampljuset. Han ger sig på domaren. Det är så ofantligt korkat. Och det måste resultera i en lång avstängning. Det spelar ingen roll att våldet var minimalt. De som bestämmer har en skyldighet att slå fast att allt våld mot domare är avskyvärt. Rött kort för Mitrovic, förstås.

Idioten Aleksandar Mitrovic satte in nådastöten för sitt eget lag.

Och därmed är matchen effektivt över.

Med tio spelare och straff emot har Fulham fortfarande chansen. Målvakten kan rädda straffen. Och även om det blir mål har Fulham chansen att hålla undan i 50 minuter och ta det till straffläggning.

Med nio spelare går det inte. Även om Bruno skulle ha missat straffen så går det inte att spela nio mot elva i 20 minuter utan att släppa in mål.

Det allra märkligaste är att domslutet är så självklart. Det är automatiskt. Det går inte att ifrågasätta.

Avslutningsvis noterar jag att Harry Maguire blev varnad igår. Det var hans andra varning i cupen och därmed är han avstängd i semifinalen.

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

”Jag tycker att vi spelade ganska hyggligt i första halvlek,” sa Erik ten Hag på presskonferensen efter matchen. Han tycker att United var mindre bra med bollen men presspelet och omställningarna var bra.

”Andra halvlek blev svår. Vi släppte in ett mål på en fast situation. Sedan behövde vi David [de Gea] för att överleva matchen.”

Antony och Jadon Sancho får beröm för kontringen som gav straffen.

”Vi fick inte straffen. Det var straff.”

Om Fulhams reaktion

Det är inte för Ten Hag att kommentera.

Om att tappa humöret

Du måste kontrollera ditt humör, även om det inte är enkelt.

Om att vara ett exempel

Tränarna på den högsta nivån måste vara ett exempel men domarna har också ett ansvar.

Om matcherna efter VM

”Tänk inte för långt fram. Ta det match för match. Du ser framstegen som laget gör. Det här laget har stark karaktär, stark tro, stark bestämdhet att vinna matcher. Idag var ett exempel på det.

”När det är en svår period i en match, håll dig kvar i matchen, kämpa tillbaka och vänd matchen.”

Laget är i en position laget vill vara och har förtjänat att vara här. Nu gäller det att slåss för titlar. Det är tufft med så många matcher men att ha något att spela för ger energi.

Om lagets utveckling

Det finns stort utrymme för förbättring. Laget behöver vara bättre med bollen och utnyttja motståndarnas position.

”Men jag är nöjd med utvecklingen vi har gjort.”

Video

Andra reaktioner

Marcel Sabitzer gjorde segermålet – hans första mål som Unitedspelare – och fick som belöning snacka med ITV:

Marco Silva fick också prata med ITV. Han var inte överdrivet intresserad av att snacka utvisningar: