Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen Efter Brighton - Manchester United 0-0 (6-7 straffar)
Det allra, allra största

En otroligt utdragen och hjärtklappande match, men som till slut bara kunde ha ett resultat. Det är klart vi ska till final. En final som vi aldrig har spelat. En final som kanske är den största matchen i mannaminne.

För första gången på länge låg det i luften att det här inte skulle glida United ur händerna. Det kunde inte göra det. Det som var på spel var alldeles för stort. Det var troligtvis den första (och kanske sista) FA Cup-utslagsmatchen med en Västeråsprägel, och jag välkomnar att det var just denna. Ismannen från Blåsbo sköt in oss i en till fotbollsmatch.

En FA Cup-final? Mot de högljudda, ljusblåa grannarna?

Det var för stort för att inte gå i uppfyllelse. Blir det ens större än så?

Erik Ten Hag ställde upp med ett starkt lag på förhand, men såklart fanns alltid skadesituationen i bakhuvudet och spökade. Trots det så kvarstår faktumet att vi inte har förlorat den här säsongen med Eriksen, Casemiro och Fernandes från start. Du som läser kanske inte är vidskeplig, men man kan ju inte låta bli att vara det om än bara lite grann med en siffra som 17 obesegrade matcher när den trion kickar boll.

Rashford och Antony var givna på sina kanter, och det var välkommet att se Luke Shaws namn framför David De Geas. Vikarierande mittback är en position som passar honom alldeles perfekt, och hans partnerskap med Lindelöf igår var otroligt bra. Så nära mittbackssymbios man kan komma utav de spelarna vi kan tillgå och antagligen det bästa alternativet vi har i backlinjen just nu.

Men ärligt talat ska jag inte tjata och fylla ut den här artikeln med oändligt prat om startelvor. För det spelade ärligt talat inte jättestor roll vilka som spelade igår, för en sådan här lagprestation har United knappt spelat på hela säsongen. Trots att United stundtals var tandlösa framåt, tappade lite boll och hade svårt att skapa någonting, så var det en otrolig kämparglöd i 120 minuter. Det kändes verkligen att alla elva spelare på planen visste vad som stod på spel, och att inte en enda ville att säsongen skulle ta slut den 28:e maj.

Ten Hag kan nästan låta som en upphakad skiva när han upprepar sin mantra om “passion”, “kampvilja” och en rad andra substantiv som egentligen betyder mer eller mindre samma sak. Men det är klart det spelar roll när laget ändå visar att de tar till sig det och att det faktiskt gör skillnad. För just de ledorden som Ten Hag har lagt så mycket vikt på var skillnaden på vinnare och förlorare igår. Brighton kämpade också på bra, absolut, men visst kändes det som att United ville det en gnutta mer.

Men en vinst i en semifinal är bara en häck att hoppa över. Den 3:e juni spelar Manchester United en av de största matcherna i klubbens historia. En derbyfinal är alltid laddad, men frågan är om det blir mer laddat än så här. Det kommer bli en kamp om fotbollens nutid och framtid. En FA Cup-triumf den här säsongen är inte bara en titel utan en maktuppvisning, ett steg fram för oss och två steg bakåt för våra grannar. En match bland många, men en match värd min vikt i guld.

Ett jubel brast ut när Lindelöf satte den sista spiken i Brightonkistan.

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

En presskonferens som präglades av kanske onödigt många frågor om Manchester city och deras trippeldrömmar, men trots allt frågor som Ten Hag hanterade med bravur.

  • Laget visade styrka, både fysiskt och mentalt. Trots en svår match visade laget karaktär och vilja och var fast beslutna att vinna matchen igår.
  • De Gea gjorde en bra insats med många viktiga räddningar. Ten Hag poängterade att vi har flest hållna nollor i ligan.
  • Att Rashford och Sancho har missat straffar i viktiga matcher tidigare togs upp av en journalist, men Ten Hag har högt förtroende för de två när det gäller straffar och det var ingen tvivel från Ten Hags sida när han satte de som skyttar. Den här matchen gav de ännu mer självförtroende från straffpunkten.
  • Vi måste spela “en perfekt match” mot city för att kunna vinna i finalen. Vi har “bevisat” att vi kan besegra city (hänvisning till 2-1 vinsten i januari). Ten Hag och laget ska “ge allt för att kamma hem en andra trofé”. Trots en otroligt laddad final är Ten Hag fokuserad på resterande matcher i ligan och att säkra en Champions League-plats för nästa säsong.
  • En journalist frågade vad nyckeln skulle kunna vara för att vinna i finalen mot city, men det lade Ten Hag lock på. “Det håller jag för mig själv!” säger tränaren med ett leende på läpparna.
  • Ten Hag har inte reflekterat mycket över torsdagens förlust mot Sevilla utan har bara fokuserat på kommande match. Matchen mot Sevilla var den “sämsta på hela säsongen” men Ten Hag lyfte fram att den här matchen mot Brighton visade att laget är kapabla att snabbt ta sig tillbaka från svidande nederlag. Vikten av personlighet, karaktär och förmågan att kämpa sig tillbaka in i tuffa matcher fick särskild betoning. “Om man kan studsa tillbaks efter bara tre dagar kan man även göra det i en match. Det handlar bara om att kontrollera sina känslor och att hålla ihop.”
  • Ten Hag visade beundran för Brighton. “Det är ett bra lag med en fantastisk fotbollsfilosofi och det gjorde det till en bra match även för den neutrala fotbollspubliken”.
  • Skadeläget kan vara ett problem på torsdag mot Spurs, men Ten Hag förlitar på sitt lags mentala styrka och kämparglöd som de visade ett bra exempel på mot Brighton.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Lindelöf skickar oss till Wembley!