Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Tottenham Hotspur
Ett knackigt men svårläst Spurs gästar – United måste visa vilka som bestämmer

Efter att på senare tid ha radat upp segrar sitter nu damerna i ett mycket fint utgångsläge när säsongen ska börja knytas ihop. Förstaplatsen är visserligen inte helt i egna händer ännu, men allt man kan göra är att fortsätta se till att vinna fotbollsmatcher och imorgon gästar ett knackigt Tottenham Hotspur som rimligen bör städas av. 

United mår för tillfället väldigt bra och utgångsläget inför slutspurten av säsongen ser onekligen trevligt ut. Det ska dock sägas att trots ligaledning och finalplats i FA-cupen så har Marc Skinners gäng inget i egna händer ännu. Därutöver ska det sägas att vägen till segrarna på sistone inte alltid har varit helt friktionsfria.

Nog för att allt kan hända i en cupfinal, men där utgör Chelsea motståndet och får nog trots allt ses som favorit. I ligan ligger United i skrivande stund fyra poäng före samma lag. Problemet? Chelsea har två matcher tillgodo och har således möjlighet att springa förbi.

Läget i laget

Imorgon är det match mot Tottenham, som sjunkit så pass att man nu är indragna i bottenstriden. Att så är fallet i Londonklubben ger så klart inga garantier för United, men på hemmaplan och med vind i seglen ska det mycket till för att  något annat än en trea ska stå i poängkolumnen imorgon eftermiddag.

Ser vi till truppstatus är läget så att United får klara sig utan sin lagkapten Katie Zelem. 27-åringen drog på sig sitt femte gula kort för säsongen i förra matchen mot Aston Villa och ger henne därför en matchs avstängning. Att Vilde Boe Risa ersätter Zelem på innermittfältet känns inte otänkbart, då det skulle bli lite av ett rakt byte, men Skinner skulle givetvis kunna laborera om på andra sätt.

Katie Zelem missar morgondagens match på grund av avstängning. En som kan tänkas ersätta lagkaptenen på mittfältet är Vilde Boe Risa.

På skadelistan hittar vi norskorna Maria Thorisdottir och Lisa Naalsund. Den förstnämnde är borta resten av säsongen, men Naalsund förväntas vara tillbaka på träningsplanen i nästa vecka.

Med tanke på att FA-cupfinalen är en dryg vecka bort och United måste vinna allt som är kvar av ligan finns det naturligtvis ingen anledning att göra rockader i startelvan. Backlinjen känns satt med Aiofe Mannion och Maya Le Tissier i mittlåset, flankerade av Ona Batlle och Hannah Blundell.

På mittfältet är det som tidigare nämnt möjligt att Boe Risa tar plats i Zelems frånvaro. Leah Galton, Hayley Ladd gör henne sannolikt sällskap i en trea på mitten, med Ella Toone och Nikita Parris i lite mer framskjutna roller.

I senaste damkollen ställdes frågan: “Williams eller Russo?”, vilket anspelar på forwardspositionen mellan Rachel Williams och Alessia Russo. Det är egentligen en icke-fråga med tanke på att Russo dels är åldersmässigt ett bättre alternativ (24 mot 35), dels för att hon är en bättre fotbollsspelare. Vad Williams har visat är dock att hon är en bra inhoppare. Bland annat gjorde hon mål i bägge mötena med Brighton i april. Att ha en spelare som erbjuder mål från bänken är alltid viktigt att ha när man är ett topplag.

Kort om Tottenham

Tottenham är inne i en ordentlig kräftgång just nu. Sedan årsskiftet har laget endast tagit fyra poäng i ligan och placerar sig för närvarande på en niondeplats i tabellen. Bakom sig har man i ordning Leicester, Brighton, och Reading, där det till de sistnämnda endast är tre poäng ner. Nedflyttningshotet svävar därmed över klubben, men oftast ska det ganska mycket till för att resultaten ska gå så pass mycket emot.

Det som ändå får ses som positivt med Spursögon är att laget har undvikit förlust de två senaste matcherna. Mot Brighton senast fick man med sig 2-2 och Aston Villa dessförinnan 3-3. Två lag som United har haft vissa bekymmer med på sistone, ska tilläggas.

Att dessa två matcher resulterat i fem gjorda mål och fem insläppta vittnar om att det kanske inte är ett särskilt stabilt lag, men att moralen ändå finns där. I prekära lägen är det vanligen den man får luta sig mot och hoppas att bollarna studsar ens väg.

Ser vi till läget i laget har tränare Vicky Jepson bekräftat att den tyska mittfältaren Ramona Petzelberger är tillbaka i truppen efter att ha varit indisponibel. Missar gör däremot den polska anfallaren Nikola Karczewska, som ska undersökas efter en misstänkt ljumskskada i samband med Brightonmatchen.

Bethany England ska dock vara okej, trots att även hon utgick senast. Tur det för Spurs, då forwarden gjorde två mål i den matchen.

Tidigare möten

Lagen ställdes mot varandra i februari tidigare i år där United till slut lyckades vinna med uddamålet, 2-1. Det var en krampaktig match som avgjordes med att Tottenham gjorde självmål. För er som minns var det även i den här matchen som Ella Toone fick se ett helt horribelt utdömt rött kort, vilket senare skulle överklagas och sedermera annulleras.

Manchester United – Tottenham Hotspur

Turnering: Women’s Super League
Datum: 7 maj
Avspark: 13.30
Teve: Viaplay