Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Damerna på dubbeljakt i sköna maj

Etta i ligan. Klara för final i FA-cupen. När vi går in i maj ser det onekligen mycket bra ut för Manchester Uniteds damlag.

Nu ser det kanske inte riktigt så bra ut som ingressen indikerar. För varken i ligan eller cupen är United favorit att vinna.

United har hur som helst satt sig i en mycket bra situation. Det blev idel segrar i april. Först en övertygande överkörning mot Brighton i ligan. När lagen möttes i FA-cupens semifinal var det betydligt jämnare. Brighton kom stärkta av nya huvudtränaren Melissa Phillips och fick omedelbar effekt. Samtidigt gjorde United en betydligt sämre match. Men United har i slutändan bättre spelare på alla positioner och kunde vinna efter ett sent segermål.

Därefter följde en relativt bekväm 1-0-seger mot ett tungt skadedrabbat Arsenal. Återigen en sämre prestation av United men tillräckligt för att vinna. Mönstret upprepades borta mot Aston Villa. Då kom United tillbaka från dubbla underlägen innan United till slut kunde avgöra i det absoluta slutskedet.

Det är en markant skillnad vi ser mot förra säsongen. Nu tar vi poäng i slutskedet. Då förlorade vi poäng i slutskedet.

I ligan är det inte heller tabelltvåan Manchester City som är favorit (de är faktiskt favorit att sluta fyra). Nej, favoritskapet i både liga och cup tillhör Chelsea. I ligan är United sju poäng före Londonlaget men de har tre matcher till godo. De matcherna (Liverpool och Leicester hemma samt West Ham borta) är matcher som Chelsea förväntas vinna. United har så pass bra målskillnad att vi borde vinna om det blir en målskillnadsaffär (även om försprånget inte är omöjligt att ta in). Så vinner vi våra tre återstående matcher bör det räcka om Chelsea tappar poäng i någon av sina sex kvarvarande matcher.

Nästa uppgift för damerna är emellertid en hemmamatch mot plötsligt nedflyttningsindragna Tottenham. Något annat än seger i den matchen finns.

Därefter följer cupfinalen mot Chelsea. Att cupfinalen inte avslutar säsongen är trist. Förklaringen till det är nog att Wembley används flitigt i maj. I en cupfinal kan  förstås allting hända. Men den bistra sanningen är att United har åtta förluster och en oavgjord på nio matcher mot Chelsea. Så det är onekligen ett berg att bestiga för United. Inte omöjligt, absolut inte, men Chelsea är given favorit.

Efter finalen har United hemmamatch i derbyt mot Manchester City. Det blir en mycket svår uppgift, mot ett City som av allt att döma kommer behöva en seger för Europaspel. Chelsea har då (tidigare på dagen) hemmamatch mot Arsenal och det är egentligen den enda matchen där det förefaller vara möjligt att de ska tappa poäng.

United avslutar sedan säsongen med en bortamatch mot Liverpool. Det ska normalt sett vara en säker trepoängare för United. Men beroende på utgångsläge så ska vi kanske inte vara för säkra. Nerver kan spela in.

Oavsett hur det går i dubbeljakten tyder allt på att United kommer uppfylla säsongens primära målsättning: Att kvalificera sig för spel i Europa.

Månadens matcher

Leon utlånad

I mitten av april kom beskedet att Adriana Leon avslutar säsongen på lån i USA. Givet hur lite hon har spelat i United är det rimligt att hon släpps. Att hon hämtades in till United i somras ter sig emellertid mycket märkligt. För det är uppenbart att Marc Skinner inte har något förtroende för Leon. Märkligt är också att United, enligt rapporter, stoppade ett klubbyte för Leon i januari.

Leon har redan spelat tre matcher (två inhopp) för Portland Thorns. Att hon ska ha en framtid i United har jag svårt att se.

Williams eller Russo?

Jag var på förhand kritisk till att United hämtade in veterananfallaren Rachel Williams till klubben. Mest för att jag tycker att det indikerar att ambitionen för damlaget inte är vad den borde vara. Williams har emellertid gjort det mycket bra i en roll som reservstriker. För att hon är reserv kan inte diskuteras. I ligan har hon inte gjort en enda match från start.

Kanske borde Williams spela mer än hon gör. I ligan har hon bidragit med 4 mål på 191 minuter. Inräknat cuperna bidrar hon med en målpoäng per 69 spelade minuter. Det är klart bäst i laget.

Alessia Russo är givet förstaval som nia i United. Det ska hon vara. Russo är en mycket bättre fotbollsspelare än Williams.

Alessia Russo blir utbytt till förmån för Rachel Williams.

Ofta är dock känslan att United är bättre med Williams på planen. Förklaringen till det är att Williams alltid befinner sig där en striker ska befinna sig. Hon tar plats längst fram och jagar på allt som rör sig, men bara inom hennes område.

Russo rör sig över betydligt större ytor. Hon vill alltid ha boll. Hon kliver gärna bakåt i planen för att möta. Det kan bli problematiskt, då det ibland blir tomt i offensivt straffområde för United.

Horribel undersökning

Efter damlagets matcher på Old Trafford skickade klubben ut en undersökning till supportrarna på plats. Frågorna som ställdes indikerar att United har mycket konstiga idéer om hur fler ska lockas till damlagets matcher.

På ordinarie hemmaarenan Leigh Sports Village spelas Uniteds matcher utan några som helst krusiduller. Det visar sig räcka. Uniteds publiksiffror, på en svårtillkomlig arena, är stadigt ökande, med flera rekord under säsongen.

I damernas Champions League har vi sett välfyllda arenor i kvartsfinaler och semifinaler både i år och förra året. Där är det fullt fokus på fotbollen när biljetterna säljs. Något att lära sig av för United.

Tre gånger nästan för ungdomslagen

Förra säsongen vann Uniteds U21 både ligan och cupen. Även den här säsongen konkurrerade United i toppen. Tyvärr blev det i år bara nästan.

I ligan slutade United tvåa bakom Aston Villa. Hoppet om en förstaplats i serien levde till sista omgången. Där blev det tyvärr förlust mot just Aston Villa.

I cupen gick United till final för andra året i rad. I år drog dock Chelsea det längsta strået, i en 3-2-seger.

Även de yngre tjejerna (U16) gick till cupfinal. Där blev det förlust på straffar mot Arsenal.

Till nästa säsong väntar förändringar på damsidan, då FA höjer kraven på klubbarnas akademier. Det förefaller vara innebära att akademiverksamheten på damsidan blir mer professionell och månne närmar sig hur det ser ut på herrsidan.

Månadens spelare: Leah Galton

Vänsteryttern Leah Galton fortsätter att vara produktiv. Hon stänkte in fyra mål på fyra matcher i april. Galton har den här säsongen blivit en allt pålitligare målskytt. Ofta driver hon fram med kraft och fart. Något hon har utvecklat är förmågan att vara på rätt plats i straffområdet.

Alla spelare borde för övrigt vara som Leah Galton. Hon har nämligen konstaterat att landslagsspel bara är onödigt slitage.

Främsta utmanare

  • Ona Batlle är i praktiken ett stående inslag här. Högerbacken har en extremt hög lägstanivå. Nära nog i varenda match är hon en av lagets tre bästa spelare. Allra mest imponerar hennes offensiva produktion, med 1 mål och 16 assists under säsongen är hon faktiskt poängbäst i laget.
  • Alessia Russo gör inte så många mål som jag skulle önska. Hon tenderar emellertid att göra viktiga mål, som segermålet mot Arsenal i ligan och 2-1 mot Brighton i cupen nu i april.
  • Nikita Parris är ingen av mina favoriter i laget. I höstas var hon ofta bedrövlig. Hon har emellertid jobbat upp sig och nu spelar hon på en högre nivå, vilket bland annat resulterade i framspelningen till Russo mot Arsenal och kvitteringsmålet mot Aston Villa. Parris har även höjt sin arbetsinsats.
  • Rachel Williams kommer in från bänken och gör mål när det behövs. När vi behöver hålla boll och försvara ledning gör hon det.

Höjdpunkter

Brighton (ligan):

Brighton (FA-cupen):

Arsenal:

Hittas här.

Aston Villa:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik