Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Manchester United Player of the Year 2022/23
Dubbla priser till Marcus Rashford, Blundell och Russo också vinnare

På måndagen höll Manchester United galamiddag, där de bästa spelarna i klubben under säsongen 2022/23 prisades. Marcus Rashford kammade hem såväl supportrarnas röster som spelarnas, när bästa herrspelare skulle utses.

På damsidan prisades Alessia Russo av supportrarna och Hannah Blundell av spelarna.

Russo fick, likt Rashford, dubbla priser, då hon även vann årets mål. På herrsidan var det Antony som tilldelades årets mål.

På galan var det också premiär för ett pris till en eldsjäl inom supporterleden. Priset döps efter Ian Sterling, som postumt också blev den första att tilldelas priset.

Herrlaget

Sir Matt Busby Player of the Year: Marcus Rashford

Fansens pris till bäste spelare tas hem av Marcus Rashford. Det var många som tvivlade på att den 25-årige hemmasonen skulle blomma ut ytterligare under denna säsong. Förra säsongen såg han svag och nästan håglös ut under stora delar. Men oj så han kom tillbaka under Ten Hag. Stundtals har han sett ostoppbar ut.

Marcus Rashford tar hem det efter en mycket fin säsong med 30 mål och 11 assist totalt i alla turneringar. i minns särskilt insatsen borta mot Barcelona i Europa League där Rashford gjorde en soloräd vid sitt första mål och ytterligare ett fantastiskt nummer vid 2-2 det med viss hjälp av Jules Kounde.

Manchester United Players’ Player of the Year: Marcus Rashford

Kanske inte helt otippat vinner Marcus Rashford priset även som bäste spelare när lagkamraterna får välja. Det är första gången Rashford vinner priset.

Marcus Rashford har gjort flera riktigt fina mål under säsongen i Premier League, bland annat två mot Arsenal i vinsten hemma på Old Trafford med 3-1. Det känns på något sätt som det kunde blivit ännu mer, och det är förstås inte för sent än. Nästa helg smäller det och Marcus Rashfords målform lär då vara en viktig faktor om City ska besegras.

Vi gratulerar och hoppas han förlänger sitt kontrakt.

Manchester United Goal of the Season: Antony (Barcelona, Europa League)

Nyförvärvet från Ajax har slagit till med ett par pärlor under säsongen och kanske är det inte därför särskilt förvånande att brassen kammar hem säsongens mål. Åtminstone när supportrarna får bestämma.

Antonys mål mot Barcelona i play-off-matchen i Europa League vann precis framför Jadon Sanchos mål i inledning av säsongen mot Liverpool.

Måhända att något annat mål har varit estetiskt vackrare än Antonys välplacerade bredsida i bortre hörnet, men sammanhanget det tillkom i spelar givetvis ganska stor roll. Det var nämligen det avgörande målet i mötet lagen emellan.

Damlaget

Manchester United Women’s Player of the Year: Alessia Russo

När supportrarna får bestämma tar Alessia Russo hem priset som årets spelare. Hon har varit riktigt skarp med 13 mål på 24 framträdanden och är ofta väldigt pålitlig i straffområdet och stark på huvudet. Vi såg också under EM vilken talang Russo är, inte minst mot Sverige i semi-finalen när hon snurrade upp det svenska försvaret och lekfullt klackade in bollen bakom Hedvig Lindahl.

Russo vinner alltså både årets mål och årets spelare utvald av supportrarna.

Manchester United Women’s Players’ Player of the Year: Hannah Blundell

Damlagets spelare utsåg Hannah Blundell till säsongens spelare. Måhända ett oväntat val, då vänsterbacken Blundell sällan får de stora rubrikerna. Men hon gör alltid ett gediget jobb och hon har varit given startspelare i ett lag som bara släppte in 12 mål på 22 ligamatcher.

Blundell startade samtliga ligamatcher under säsongen och hon fick mycket speltid även när laget roterades i cuperna.

Manchester United Women’s Goal of the Season: Alessia Russo (Arsenal, Women’s Super League)

Alessia Russo fick ta emot pris för säsongens mål då hennes nick på tilläggstid mot Arsenal drog det längsta strået.

United vann toppmötet på bortaplan med 3-2 i november förra året efter att Russo nickat in segermålet på hörna i matchminut 91.

Kanske har vi också sett ett vackrare mål än detta, men omständigheter väger tungt…

Ungdomslagen

Jimmy Murphy Young Player of the Year: Kobbie Mainoo

Kobbie Mainoo prisades som årets unga spelare i United. Priset delades ut i paus under matchen mot Chelsea i torsdags. Läs mer här.

Denzil Haroun Reserve Team Player of the Year: Dan Gore

Dan Gore prisades som årets U21-spelare i United. Priset delades ut i paus under matchen mot Chelsea i torsdags. Läs mer här.

Emma Fletcher Academy Player of the Year: Martha Allington

På damsidan prisades Martha Allington som årets akademispelare. Enligt Uniteds hemsida gjorde Allington 98 mål för Uniteds U16 under säsongen.

Hederspris

Fan Award: Ian Stirling

Det första priset som delades ut under kvällen var ett postumt sådant och tillägnades den nyligen bortgångne Manchester United-supportern Ian Stirling.

Under inledningen av kvällens gala kungjorde klubbens VD Richard Arnold att ett hederspris kommer införas, vilket primärt kommer uppmärksamma en supporter vars bidrag till klubben, lokalsamhället och supporterbasen ska betraktas som ytterst värdefullt.

Just detta var något Stirling bidrog med genom sitt outtröttliga och brinnande engagemang för Uniteds supporterkultur. Han spelade även en stor roll i supporterorganisationerna ISLO (Independent Supporter Liaison Officer) och MUST (Manchester United Supporters Trust).

Richard Arnold sa följande:

Tillsammans med Duncan Drasdo, som är med oss ikväll, hjälpte han [Ian] att återuppbygga relation mellan MUST och klubben, vilken tidigare var skadad. Det har lett till signifikanta förbättringar i den relationen.

Priset togs emot av frun Lynn samt dottern Lucy och givetvis var det känslosamt för de båda. Så här sa Lynn om priset och uppmärksamheten för sin bortgångne make:

Vi är alldeles överväldigade att klubben har hedrat Ians minne genom att ge det här nya supporterpriset hans namn, som ett arv till det arbete han åtog sig i sin roll för ISLO och MUST samt Fans’ Forum och Fans’ Advisory Board.

Ian Stirling gick bort i mars i år och blev 57 år.

Res med oss till Manchester!