Dagen efter Tottenham Hotspur - Manchester United 2-0
Vi skapade många fler chanser än Tottenham

Kan Manchester United 2023/24 spela på bortaplan? Det slutliga svaret skrivs inte i augusti men den som hoppades på ett omedelbart positivt svar fick sig en käftsmäll på lördagskvällen. United förlorade med 2-0 mot Tottenham Hotspur och efter hemmalagets ledningsmål var United fullständigt utspelade.

Ska vi börja med den uteblivna straffen? Ja, det är väl lika bra att städa av det. I min värld är det en solklar handboll och att det inte blir straff är i mitt tycke obegripligt. Alldeles säkert påverkades domarna av reaktionen efter straffen som Wolves inte fick i måndags. Får United straff där kunde vi ha fått en helt annan vinkel på den här texten. Men det är som det är. (Och om United hade fått straff kunde vi mycket väl ha fått en emot oss när Lisandro Martínez var brysk och hade Tottenham fått straff där kanske Facundo Pellistri hade fått en straff i slutskedet.)

Annars finns det två vinklar på lördagens match. Jag tycker att United var relativt bra i första halvlek, markant bättre än i matchen mot Wolves. Vi borde ha haft ledningen när vi gick till pausvila.

Så, då har vi städat av straffen och det positiva. Kvarstår gör det negativa. Kvaliteten på avsluten kan få toppa där. Om våra avslut håller acceptabel kvalitet gör vi minst ett mål i första halvlek. Sätter vi chanserna i första halvlek blir andra halvlek en helt annan match.

Nu satte vi inte chanserna och andra halvlek var fruktansvärd. Det är svårt att hitta något som var positivt efter paus. (Okej, André Onana kan vi inte klaga på.) United föll ihop som ett korthus. Kanske är det så enkelt som att laget fortfarande inte klarar av att hantera en motgång (1-0-målet) på bortaplan.

Det enkla är att första halvlek förträngs och att andra halvlek dröjer sig kvar i minnet. Jag tycker också att det är rimligt att fokusera mer på det som sker i andra halvlek.

Försvar, mittfält och anfall svek efter paus. Raphaël Varane såg långsam ut. Lisandro Martínez var mest bara förvirrad och såg ut som en sämre variant på spelaren som var så utskälld för ett år sedan.

Om Varane såg långsam ut så är det ingenting mot hur Casemiro såg ut på mittfältet. Allra långsammast var kanske ändå Christian Eriksen, trots att dansken hade fördelen att spela mot trötta motståndare.

Efter två omgångar – och två omgångar är väldigt lite, det ska vi komma ihåg – är det omöjligt att förstå varför vi värvade Mason Mount. Det vill till att han höjer sig illa kvickt.

Nog hade Fred gjort större nytta idag än Casemiro, Mount och Eriksen?

Bruno Fernandes och de tre anfallarna uträttade väldigt lite. Yttrarna Antony och Alejandro Garnacho tycktes ha en inbördes tävling i vem som kunde vara sämst och centralt tycktes Marcus Rashford vara ett debattinlägg för att han ska spela på kanten.

Hela andra halvlek var ett haveri.

För ett år sedan fick Erik ten Hag resultat genom straffträning. Det är knappast lösningen i år. Så frågan är hur han ska få ordning på laget.

Höjdpunkter

Den som vill se höjdpunkter från matchen kan göra det här.

Ten Hags presskonferens

Två halvlekar

Erik ten Hag tycker att United spelade “väldigt bra” i första halvlek och dominerade ett bra Tottenham, med och utan boll. Men det handlar om att göra mål och första målet är så viktigt.

Problemen började före paus, bland annat med tre onödiga varningar. Efter paus följde inte spelarna instruktionerna, även om chansen att kvittera fanns.

Startelvan

Laget vann i måndags även om prestationen inte var bra. Så de förtjänade en ny chans och presterade väldigt bra i första halvlek.

“Men de måste förstå att du måste göra mål.”

Pressen på Hojlund

De här spelarna kan göra mål, det visade de förra säsongen.

“Det är också uppenbart varför vi värvade en striker.”

Anthony Martial är på väg tillbaka, Rasmus Hojlund är på gång, så United kommer ha fler spelare som kan göra mål.

Två målvakter på bänken

Harry Maguire saknades då han drog på sig en mindre skada på den sista träningen.

Donny van de Beek och Brandon Williams letar efter något annat, men saker kan förändras om de är kvar i United när transferfönstret har stängt. Ten Hag säger att spelarna – inte bara Van de Beek och Williams utan även icke namngivna spelare – presterar bra på träning och gjorde så även under försäsongen.

Reaktionen efter första målet

Du letar efter argument för att förklara en prestation men det handlar inte om att spelarna är pressade.

Mittfältet

Ten Hag är inte oroad över mittfältet och håller inte med om att Tottenham dominerade mittfältet i andra halvlek. Det var mer en effekt av att laget som ligger under måste ta större risker.

“När du ser över allting skapade vi fler chanser, många fler chanser än Tottenham.”

Straff?

Ingen fråga om straffsituationen i första halvlek på presskonferensen men till Sky Sports sa Ten Hag att “United förtjänade en straff”.