Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Det här är Sofyan Amrabat
Amrabat – pusselbiten som saknas?

Om vi skulle roa oss med att söka i stora textdatabaser om Manchester United de senaste åren så skulle nog konstruktionen defensivt mittfält dyka upp i kontexten av problem eller stundtals figurera bredvid rena glåpord. Nu ska vi då äntligen råda bot på det missnöjet är tanken.

Marockanske Sofyan Amrabat är tänkt att komplettera och emellanåt ersätta Casemiro på det defensiva mittfältet. Är Amrabat då pusselbiten som saknas?

Innan vi försöker svara på den frågan så ska vi ge en bakgrund till den 27-årige mittfältaren Sofyan Amrabat, hans karriär och egenskaper samt vad vi tror han kan bidra med i Manchester United.

Sofyan Amrabat är född 1996 och född i Huizen, i Nederländerna. Han har föräldrar med marockansk påbrå och har därför valt att representera Marocko i landslagssammanhang som senior. Sin karriär har han dock haft till stor del i Nederländerna, inte minst i Utrecht där han spelade under ungdomsåren (2007-2014) och de första senioråren (2014-2017). Där fanns även Erik ten Hag under 2015-2017 så de båda känner såklart varandra ganska väl. Amrabat gjorde 42 matcher i Utrecht-tröjan.

Det är kanske föga förvånande med ytterligare en värvning som Ten Hag jobbat med och som har sin hemvist i just Nederländerna. Hur som helst, denna gång tror i alla fall  jag att det kan bli riktigt bra.

Amrabat med bollen i slutet av sin karriär i Utrecht våren 2017.

Sommaren 2017 såldes Amrabat till Feyenoord för 4 miljoner euro. Under säsongen 2017–2018 spelade Amrabat 21 matcher med Feyenoord innan han fortsatte till Club Brügge där han spelade blott en säsong innan flyttlasset gick till Italienska ligan genom ett lån till Hellas Verona. Verona slutade nia i ligan under säsongen med Amrabat och han blev utsedd till lagets bäste spelare. Fiorentina köpte i början av 2020 loss Amrabat för 20 miljoner euro även om han fanns kvar i Verona på lån säsongen ut.

Under de tre säsongerna i Fiorentina har Sofyan Amrabat framträtt 83 gånger. i “Viola” har han gjort sig känd som en mycket fin passningsspelare och ligger enligt statistik långt fram både i antal pass och passningskvalitet. Fiorentina är också känt som ett bollhållande lag där Amrabat haft en nyckelroll. Han ses som utmärkt för att kontrollera matchtempo, värdera i passningsspelet och hitta igenom motståndarna.

Fiorentina har inte varit någon toppklubb i Serie A på länge utan mer ett stabilt lag bland topp tio. Däremot har de alltså blivit erkända för ett högt procent bollinnehav. I Conference Leauge-finalen såg vi Fiorentina och Amrabat förlora knappt till West Ham den 7 juni i år. Både West Ham och Liverpool var ett tag inblandade i rykten om att värva den marockanske mittfältaren.

Amrabat i kamp med Zouma under finalen i Conference Leauge.

Amrabat är inte bara en fin passningsspelare. Han har också andra egenskaper som bollvinnare och bollhållare i uppspelsfasen med starka löpningar och förmåga att hitta ur motståndarnas press. Han är samtidigt lång, stark och bra i duellspelet. Dessa egenskaper såg vi prov på under förra årets VM där Marocko minst sagt var framgångsrika genom att ta sig till semifinal genom att slå ut både Spanien och Portugal på vägen. Mot Frankrike i semifinal tog det däremot stopp.

Under VM i år fick vi se en mångfacetterad defensiv pjäs som fick stort beröm för sin intensitet och sina löpningar. Enligt ESPN var Sofyan Amrabat den spelare som la under sig mest gräs i hela VM och därutöver hade han höga poäng på både tacklingar och viktiga rensningar i eget straffområde.  Det är alltså inte så konstigt att han hamnat i blickfånget efter vinterns bravader. Amrabat har gjort totalt 49 matcher för Marocko som senior.

Amrabat efter segen mot Portugal i kvartsfinalen, VM 2022.

Vi kan nog säga att Sofyan Amrabat med sina 27 år nu är i sin guldålder och kan utvecklas än mer i omgivningen av Casemiro, Fernandes och övriga röda. På ett sätt måste jag säga att han känns som den mest spännande värvningen på länge. Det ska bli väldigt intressant att se hur han tar sig an Premier Leauge.

Vad säger då att Amrabat till skillnad från t.ex. Donny van de Beek och Jadon Sancho ska lyckas i Manchester United. Det är naturligtivs svårt att spekulera i framtiden, inte minst i en tid av mer och mer turbulens i vår kära klubb. Kanske kan ändå hans stabilitet, ålder och erfarenhet tyda på att vi är rätt ute den här gången.

Amrabat bör kunna bidra med det som Casemiro gör i defensiven men kan också vara än mer nyttig i possession framåt och i sitt säkra passningsspel. Däremot har han inte samma statistik som Casemiro i gjorda mål och assist, men det är kanske inte just där vi ska räkna med marockanen.

Jag tar risken att spekulera i att vi får en framgångsrik defensiv mittfältare på plats lagom till återstarten av Premier Leauge nästa helg om han nu inte är frånvarande. Det har spekulerats fram och tillbaka om en känning i ryggen efter den medicinska undersökningen på Carrington och idag fick vi officiellt höra från United att Amrabat inte kommer till spel för Marocko mot Liberia på grund av skada. Det vore såklart smolk i bägaren om Amrabat måste stå vid sidan av mot Brighton nästa helg. Jag tror han behövs ganska så omgående.

Om Amrabat gör att vi slipper glåpord i samband med konstruktionen defensivt mittfält när vi läser om Manchester United i framtiden är mer svårt att sia om, men va fasen: vi bestämmer åtminstone att han är en av de mest saknade pusselbitarna, det vill inte säga lite det.

Rekommenderad läsning

Sofyan Amrabat

Äntligen officiellt: Amrabat är en Unitedspelare