Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damerna: Gemma Evans, Gabby George och Evie Rabjohn
Försvarare för startelvan, för avbytarbänken, för framtiden

Manchester Uniteds damlag har värvat nio spelare inför säsongen 2023/24. Dessa ska vi presentera i dagarna. Vi börjar idag med de tre brittiska försvararna Gemma Evans, Gabby George och Evie Rabjohn.

United inleder säsongen med en bortamatch mot Aston Villa på Villa Park. Den matchen spelas på söndag med avspark klockan 13.30 och visas på Viaplay.

Gemma Evans

Gemma Evans ansluter från Reading, som förra säsongen blev degraderade från Women’s Super League. Degraderad blev Evans 2021 också, då med Bristol City. Det slutar inte där, även 2018 blev hon degraderad, den gången med Yeovil Town.

Nu är fotboll förstås ett lagspel och det vore vansinne att beskylla Evans för nedflyttningarna. Att hon blev kvar i WSL när lagen flyttade nedåt är talande. Samtidigt är det inte den meritlista vi väntar oss att en försvarare som värvas till Manchester United ska ha.

Från den walesiska byn Gelli (så liten att Wikipedia inte ens listar invånarantal) kommer Evans till United vid 27 års ålder (ja, hon var väl 26 år när hon värvades, men nu är hon 27). Hon ska således ha sina bästa år framför sig.

Men det känns som en märklig värvning. Evans kommer från klubbar som mestadels har ägnat sig åt försvarsspel. Ofta i knät på egen målvakt. Även i landslaget – där hon som regel bildar mittbackspar med Uniteds mittfältare Hayley Ladd – blir det mycket spel på egen defensiva tredjedel.

Det är raka motsatsen till hur United har spelat och vill spela. Även mot de bästa lagen vill United ta initiativet.

Evans beskriver sig själv som en die hard defender. I sina tidigare klubbar har hon försvarat. Tacklat, brutit, blockat. När hon väl vunnit boll har hon sedan tjongat långt.

Nu ska hon ta emot passningar och fördela bollen till lagkamrater med precision. Förra säsongens ordinarie mittbackar i United – Maya Le Tissier och Millie Turner – slog nästan dubbelt så många passningar som Evans per match.

Det Evans har är en vänsterfot. Det har United saknat i backlinjen.

Under försäsongen har Evans testats som ytterback. Däribland i den enda träningsmatchen vi kunde se, segern mot Liverpool. Då var Evans dålig. Det såg ut precis som det kan göra när en spelare hamnar på en position hon inte behärskar. Bara några dagar senare var Gabby George en Unitedspelare. Jag tror inte att det var en slump. United saknar bredd på ytterbackspositionerna och jag tänker att Evans utvärderades som en möjlig nödlösning. Utvärderingen gav svaret att Evans som ytterback inte är ett alternativ.

Nej, när Evans får spela i United blir det säkerligen som mittback. Så värst mycket speltid tror jag inte att det blir. Le Tissier och Turner är helt enkelt bättre. Så även Aoife Mannion, även om återkommande skadeproblem minskar Mannions tillgänglighet. Adderar vi att Marc Skinner inte gillar att rotera så blir det inte många minuter kvar till Evans.

Jag förstår faktiskt inte hur Evans hamnade i United. Vi behövde förstärkning i mittförsvaret. Men vi behövde en mittback för startelvan, inte ett fjärdeval.

Kanske får jag äta upp mina ord. Men jag ser inte att Evans ska passa in i Uniteds sätt att spela fotboll. Jag ser heller inte att hon är tillräckligt bra.

Gemma Evans

Gabby George

Återvändaren Gabby George spelade ingen a-lagsmatch för United innan hon lämnade klubben. Det är inte så konstigt. För när George lämnade United 2014 hade klubben inget seniorlag på damsidan.

Då var hon bara 17 år gammal. Hon lämnade för Everton och hon blev kvar i Liverpoolklubben i nio år. Everton ville behålla henne längre än så. Men hon hade en utköpsklausul och då United hostade upp med 150.000 pund – notabla men inte enorma pengar för en damfotbollsspelare anno 2023 – kunde Everton inte stoppa henne från att byta klubb.

Från Wythenshawe (and loves to fight, he’s born to play in red and white…nej nu gick det på autopilot, som det ska göra när Wythenshawe nämns), precis som Marcus Rashford, är George förstås en Unitedsupporter. Och hon fick alltså sin tidiga fotbollsutbildning i klubben.

Det är inte bara supporterskapet och utbildningen som kopplar George till United. Hon är nämligen kusin till Jesse Lingard.

Men det här ska förstås handla om Gabby George. Så vad kan vi förvänta oss? Jag var inne på det när jag behandlade Evans, United agerade snabbt för att hämta George till klubben. Notabla pengar och en position att fylla. Jag ser framför mig att George spelar vänsterback när United inleder säsongen på söndag. Det betyder i så fall att förra säsongens vänsterback Hannah Blundell flyttar över till höger. Utöver George och Blundell har vi bara Jayde Riviere som renodlad ytterback i truppen och Riviere förefaller vara skadad. Då blir det liksom självklart att börja med George och Blundell (vi kan förstås flytta på spelare, men det verkar dumt).

Nu är det i och för sig fel att kalla George för en renodlad vänsterback. Förra säsongen fungerade hon primärt som vänsterspringare i Everton. Annars har hon nästan enbart spelat mittback i karriären. Visst skulle hon kunna spela mittback i United också. Men vi har bättre alternativ i mittförsvaret än på kanten. Möjligen att hon kan komma att spela till vänster i en trebackslinje om vi väljer det vid något tillfälle.

Hon har nosat på landslaget men egentligen inte mer än så.

Statistiken säger att George tacklar mer sällan än andra ytterbackar. Även som mittback valde hon sällan tacklingen för att vinna boll. Hon är bollskicklig och bra på att driva boll. I United kommer hon behöva förbättra passningssäkerheten, men det kanske kommer naturligt då hon säkerligen lär ha mer boll i United än hon hade i Everton.

Jag tycker att vi ska förvänta oss att George tar en ordinarie plats den här säsongen.

Gabby George

Evie Rabjohn

Någon ordinarie plats blir det däremot inte för Evie Rabjohn. Det vågar jag lova.

Det är nog inte meningen heller. Hon är bara 18 år gammal och hon är värvad för framtiden. Inför förra säsongen värvades Grace Clinton till United. Hon spenderade en halv säsong i United, utan att få debutera, och skickades sedan till Bristol City på lån. Den här säsongen ska Clinton spela för Tottenham på lån. Jag kan föreställa mig att Rabjohn kommer hanteras ungefär likadant. Det troligaste är nog att hon spenderar höstsäsongen i United för att sedan flytta till en lämplig klubb på lån i vår.

Vi har inte mycket att gå på när det gäller Evie Rabjohn. Hon spelade sex matcher (varav två från start) för Aston Villa, innan hon flyttade till United. I landslaget har det blivit spel för Englands U17 och U19.

Flytten till United blev kontroversiell. Inte för att hon valde United men för att United kunde värva henne utan att betala. Systemet är nämligen sådant i den engelska damfotbollen. Spelare kan flytta gratis innan de fyller 18 år. Det behöver förstås rättas till.

Primärt förefaller Rabjohn användas som högerback. Det skulle möjligen kunna vara öppningen för henne i United, då vi har dålig bredd på ytterbackspositionerna. Men det ska nog mycket till om vi ska få se henne i någon viktig match den här säsongen. Detta stärks av att hon – till skillnad från övriga åtta nyförvärv – inte ens listas i truppen på Uniteds offciella hemsida.

Evie Rabjohn

Res med oss till Manchester!