Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damerna: Irene Guerrero, Hinata Miyazawa och Emma Watson
Energi, finess och ledaregenskaper

Manchester Uniteds damlag har värvat nio spelare inför säsongen 2023/24. Idag ska vi presentera världsmästaren Irene Guerrero, VM:s skyttedrottning Hinata Miyazawa och framtidsnamnet Emma Watson.

United inleder säsongen med en bortamatch mot Aston Villa på Villa Park. Den matchen spelas på söndag med avspark klockan 13.30 och visas på Viaplay.

Irene Guerrero

Irene Guerrero – ofta kallad Irene, men vi kör på Guerrero här – fick inte överdrivet mycket speltid i VM. Men hon var ändå en av lagkaptenerna i den spanska världsmästartruppen. Lagkapten var hon redan vid 19 års ålder i Real Betis.

Sevillaflickan Guerreros första klubb var Club Deportivo Híspalis. Sedan blev det Azahar och därefter Sevilla. Men Real Betis var hennes klubb och när de 2012 drog igång sin damlagsverksamhet var det självklart att byta klubb, trots att Sevilla kunde erbjuda spel på högre nivå.

Hon fostrades med att överkomma utmaningar, med två rullstolsburna föräldrar. Båda föräldrarna var idrottare, pappan (som avled 2019) var spansk mästare i simning och spelade basket för sitt land i Paralympics 1980.

Guerrero hjälpte Betis att ta sig upp till spanska förstadivisionen på det fjärde försöket. Hon gjorde sedan fyra säsonger för Betis i Liga F innan hon behövde flytta uppåt. Det blev Levante, där hon återförenades med tränaren Maria Pry, som var hennes tränare i Betis under sju säsonger. Efter Levante blev det Atlético Madrid, där hon vann spanska cupen, men prestationen i ligan matchade inte förväntningarna.

På planen hittar vi henne som mittfältare. Hon beskriver sig själv som en hårt arbetande spelare med bra vision, som gillar att föra bollen framåt.

Guerrero kommer till United i ett direkt byte med Vilde Bøe Risa. Huruvida några pengar skickades endera vägen är inte känt. Men där Bøe Risa primärt konkurrerade med Ella Toone tänker jag att Guerrero kommer att utmana om de två platserna bakom Toone. Med Lisa Naalsund också i truppen nu har vi en bra bredd på mitten. Förra säsongen var Hayley Ladd och Katie Zelem givna i startelvan och det skulle förvåna om de inte inleder säsongen som startande mittfältsduo. Men Guerrero och Naalsund är Marc Skinners rekryteringar. Det borde borga för att de får speltid och det finns definitivt utrymme för Uniteds mittfält att bli bättre. Guerrero inleder förmodligen på bänken. Men förväntningen och förhoppningen måste vara att hon spelar sig in i startelvan.

Irene Guerrero

Hianta Miyazawa

Där Irene Guerrero fick begränsad speltid i VM fick Hinata Miyazawa en desto större roll i turneringen. Hon stänkte in fem bollar i nät i en turnering där Japans äventyr tog slut i kvartsfinalen mot Sverige. Två av Miyazawas mål kom mot Guerreros Spanien. I den matchen bidrog hon även med en assist.

Miyazawa har tidigare gjort succé i ungdoms-VM. Hon fick en silvermedalj i U17-VM 2016 och i U20-VM 2018 gick det ännu bättre. Då vann Japan guldet och Miyazawa avgjorde finalen mot Spanien.

VM-succén kan ge sken av att det är utpräglad målskytt som United har värvat. Så är inte fallet. Före VM hade hon gjort fyra mål på 23 landskamper. På fem säsonger i japanska ligan gjorde Miyazawa bara 17 mål 91 matcher, varav ett enda mål säsongen 2022/23.

Så, vad är hon för spelare då? Tja, säg det. Vi kan kalla henne multifunktionell. Användbar som åtta, tia eller ytterforward på endera kanten. Snabb, finurlig, bra på att hitta ytor och bra på att dribbla men också med förmågan att hitta lagkamrater i bättre position.

Hon inledde seniorkarriären i Tokyo Verdy Beleza. Där vann hon på tre säsonger två ligatitlar, fem inhemska cuptitlar och asiatiska motsvarigheten till Champions League.

Därefter blev japanska ligan professionell. Då flyttade Miyazawa till Mynavi Sendai. Ett betydligt sämre lag. Men där hon var en av del av kollektivet i Tokyo Verdy Beleza fick hon nu en mer framträdande roll, vilket var nödvändigt för att hon skulle få chansen i landslaget.

Insatsen i VM såg henne bli en av 30 spelare som nominerades till Ballon d’Or. Men det ska vi inte dra för stora växlar av. Fem bra matcher gör inte en karriär och den som tror att Miyazawa är en av världens 30 bästa spelare misstar sig.

Vi gör nog klokt i att skruva ner förväntningarna på vår första japanska spelare. Anpassningen till livet och fotbollen i England kan säkerligen ta lite tid. Initialt handlar det nog om en roll som inhoppare.

Men vem vet. I VM visade hon vilken höjd som finns. Det går att föreställa sig att hon gör ett par succéinhopp och sedan forcerar sig in i laget.

Hinata Miyazawa

Emma Watson

Emma Watson är bara 17 år gammal (hon fyller 18 i januari). Detta till trots har hon redan gjort 53 klubblagsmatcher som senior och hon står noterad för fyra landskamper.

Där jag skrev att Evie Rabjohn förmodligen inte får någon speltid alls den här säsongen så är de initiala förväntningarna betydligt större på Watson. Att tro att hon ska gå in i startelvan är förstås överoptimistiskt. Men hon är rimligen här för att bidra redan den här säsongen.

Watson kommer till United från Glasgow Rangers men hon föddes i Edinburgh. Hon spelade för den lokala klubben Boroughmuir Thistle innan hon vid elva års ålder hämtades till Rangers akademi. Sedan gick det snabbt, a-lagsdebut som 15-åring, skotsk mästare som 16-åring, landslagsdebut som 17-åring. I sin andra landskamp gjorde hon två mål. Eftersom varför inte.

Det vi får är energi och ungdomlig entusiasm. Den härliga oräddheten som bara en tonåring som inte fattar bättre kan ha.

Samtidigt förefaller hon stå med båda fötterna på jorden. Hon söker upp äldre spelare för att lära sig.

Som spelare är hon nog bäst som mittfältare, med en förmåga att driva bollen framåt i planen. Hon gillar att utmana motståndare. Hon har även använts längre fram och hon skulle nog kunna göra anspråk egentligen på alla positioner framför backlinjen. Kreativ men också hårt arbetande och en villig tacklare.

Exakt hur stor roll hon får den här säsongen är förstås omöjligt att sia om. Men det är svårt att inte känna hur det pirrar i magen. För vi snackar definitivt om en av de största talangerna i damfotbollen. Emma Watson är en spelare som ska kunna göra avtryck redan nu.

Uppdatering: Kort efter att den här artikeln publicerades bekräftade United att Watson har drabbats av en korsbandsskada. Texten får stå kvar oförändrad, även om spekulationen om hennes roll den här säsongen förstås blir redundant.

Emma Watson