Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Galatasaray 2-3
Världens bästa lag – på att kasta bort matcher

0 poäng efter två omgångar i Europas största klubbturnering. Vid lottningen kändes ett avancemang från gruppen som något United borde bärga hem, men nu känns det plötsligt väldigt avlägset. Det mesta känns faktiskt avlägset i den här klubben just nu.

United fick tre dagar på sig att återfinna fotfästet efter den svidande förlusten mot Crystal Palace i lördags. De tre dagarna måste antingen ha låtit så här: “Spela precis som ni gjorde idag grabbar, jättebra gjort”; eller det mer rimliga att en tre-dagars kraftsamling, oavsett hur godartad den än må ha varit, är ett alldeles för lättfattligt botemedel mot det som råder i klubben just nu. Ett fotfäste finns det inte att tala om. Den här klubben är i behov av en öppen hjärtoperation. Hela klubben måste rannsakas, från topp till tå.

Galatasaray har aldrig vunnit på engelsk mark, förrän nu. Och spelet på plan såg stundtals bra ut. Chanser skapades i mängder, delvis väldigt rudimentärt med ofantligt mycket spel på kontring, men United gjorde det stundtals enkelt för sig. En av de största problemen däremot är att den sista passningen och effektiviteten framför mål överhuvudtaget inte existerar. Men ändå fanns det ett undantag igår och han stavas Rasmus Højlund. Den här säsongen har jag inte ägnat mig åt många positiva tankar kring det här Unitedlaget, men visar vår danska dynamit mer av det han visade igår kommer det visa sig vara en värvning som klassas som “mitt-i-prick”.

Avbildad: En av Uniteds få ljusglimtar från igår.

Ten Hag talar ofta om att det råder god mentalitet i laget. Jag har ingen insikt i hur det ser ut i laget inifrån, men jag kan knappast vara den enda som inte ser ett dugg av denna “mentalitet” spegla sig ute på plan? United hade ledningen i totalt 10 minuter igår, och då lyckades man göra inte ett utan två ledningsmål. Det är som att precis vilket lag som helst bara kan lägga in ytterligare en växel när de ligger under mot United, för försvara en ledning kan inte det här laget göra för att rädda sina liv. 18 insläppta på 10 matcher går helt enkelt inte att försvara. Det här är världens bästa lag på att kasta bort matcher. Ett välmående lag hade stängt den här matchen efter Højlunds andra balja. Och inte kändes det som att laget ville ta med sig några poäng från den här matchen i slutskedet. Varje sansad man och kvinna som kollade på den här matchen som Unitedsupporter slet nog sitt hår när laget passade i sidled under de slutgiltiga minuterna.

Frågan är om inte en poäng kunde räddas om mardrömssekvensen efter Onanas felpassning fick utebli. Kanske, men tre poäng kändes avlägset redan då. Och när Casemiro lämnar planen tömdes det sista hoppet. Om inte det här laget kan försvara en ledning med elva man känns samma uppgift med tio som att försöka ta ner månen. Lycka till.

Manchester United har en match mot Brentford om några dagar. Jag litar inte ett dugg på det här laget längre. Den matchen kan gå precis hur som helst. Sen nalkas det landslagsuppehåll. Då gäller det för beslutsfattarna i den här klubben att dra i nödbromsen. Ursäkter duger inte längre. Något måste hända, och det måste hända snabbt. Fortsätter det så här känns det som att den sämsta säsongen i min livstid inte är långt borta.

Ten Hags presskonferens

  • Det finns inga ursäkter för det här. Vi må ha obalans på vänsterkanten, men det ursäktar inte misstagen vi gör. Vi måste vara bättre.
  • Ten Hag har sett ett lag med bra anda och sammankoppling. Under stadier av matchen spelade laget “fantastiskt” och gjorde bra mål, men sen gjorde laget misstag. Ten Hag tar på sig att han måste ge laget rätt instruktioner för att undvika de misstagen.
  • Ten Hag har förståelse för att publiken buade ut laget efter matchen. Ten Hag och laget är ansvariga för att leverera resultat, och det gjorde man inte. Men Ten Hag var nöjd över stödet man fick av publiken under matchens gång. Den här förlusten måste vara bensin för att förbättra sig.
  • Man visste när det här projektet tog sin början att det skulle vara guppigt emellanåt. Just nu är det en väldigt tuff period. Laget vet att de måste göra bättre och kommer kämpa för att göra det.
  • Ten Hag är nöjd med sin målvaktskonstellation. Onana har förmågan att vara en av världens bästa målvakter och har visat det förr och kommer göra det framöver. Han kommer återfinna självförtroendet.
  • Laget måste behålla fokuset och koncentrationen för att undvika att släppa in mål så tätt efter att man själva gjort mål. Laget måste ta mer kontroll och vara mer kompakta över matcherna. Vi måste utnyttja motståndarnas ytor mer, för de ytorna öppnar upp sig efter att man har gjort mål.

Andra reaktioner

Mer om matchen

Gruppjumbo på noll poäng efter nya misstag