Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - FC Köpenhamn
Ett kniven mot strupen-drama att vänta

Det vankas Champions League på Old Trafford imorgon när FC Köpenhamn kommer på besök. Det är också ett rejält kniven mot strupen-läge för hemmalaget. Två inledande förluster har gjort förutsättningarna allt annat än gynnsamma för United. 

Manchester United

Det är lite av en vägskälsvecka United går in i nu med det ena motståndet beskedligare än det andra. Imorgon väntar en ödesmatch mot Köpenhamn och till helgen gästar Manchester City. Noterbart är att även det är hemmamatch, alltså. Inom loppet av en månad kommer United ha spelat sju av åtta matcher på hemmaplan, men resultaten har som bekant svajat hittills.

Imorgon har man inte råd att slarva likt man gjorde mot Galatasaray för tre veckor sedan. Och egentligen inte som man har gjort i de senaste ligamatcherna mot Brentford och Sheffield United. I bägge de matcherna blev det visserligen segrar, men med uddamålet och väldigt tveksamma prestationer.

Kanske kom någon form av vändning på säsongen när Scott McTominay vände på övertid mot Brentford. Nog för att det även hackade senast mot Sheffield United, men det var dels första matchen efter ett landslagsuppehåll, dels samma dag som Sir Bobby Charlton gick bort. Jag tror att man påverkas av det i någon utsträckning, om än att det är professionella fotbollsspelare vi har att göra med.

En vinst hade givetvis varit en väldigt passande hyllning imorgon, som det sades på dagens presskonferens. 

Vad som också togs upp var att några spelare börjar återvända från skador och sjukdomar. Bland annat finns det hopp om att få se Sergio Reguilon imorgon, som både varit skadad och sjuk. Den spanske vänsterbacken har helt klart varit en injektion i laget och i de matcher han spelat varit en av få som stuckit ut positivt.

Reguilon är aktuell för spel igen efter en tids frånvaro.

Backlinjen kan därför tänkas bestå av just Reguilon till vänster och Diogo Dalot till höger. Gissningsvis får Harry Maguire och Jonny Evans förtroende i mittlåset, såtillvida att Raphaël Varane inte letar sig in.

Med Casemiro avstängd (och småskadad, ska tilläggas) imorgon kan mittfältet tänkas bestå av en trea med Sofyan Amrabat, Bruno Fernandes, och målfarlige McTominay. Det går dock att slänga in Christian Eriksen och Mason Mount i leken också, men det är knappt att någon av dem gör anspråk på en startplats i dagsläget.

Längst känns det mest rimligt att Rasmus Højlund flankeras av Marcus Rashford och Antony. Men jag är inte heller omöjlig för Anthony Martial. Kanske är det en dum magkänsla bara.

Möjlig startelva:

FC Köpenhamn

Morgondagens motståndare från den danska huvudstaden toppar – inte helt oväntat – den inhemska ligan efter tolv spelade matcher. På sistone har det emellertid varit några plumpar. Det är visserligen lite orättvist att räkna in matchen mot Bayern München för tre veckor sedan, men både innan och efter det mötet har man tappat poäng i ligan.

Mot Bayern stod dock Köpenhamn upp bra och tog också ledningen i matchen. Surt nog för deras del satte tyskarna till slut segermålet med knappa tio minuter kvar att spela.

Precis som United blev det en uddamålsseger senast och det efter en vändning mot Vejle. Det snurras dock lite i startelvorna hos tränare Jacob Neestrup, vilket så klart måste till när det spelas Champions League-fotboll.

Läget i den tabell som gäller imorgon förhåller sig som så att Köpenhamn har en inspelad poäng, vilken kom mot Galatasaray i Turkiet. Laget placerar sig därför på en tredjeplats.

Jordan Larsson och hans Köpenhamn fick med sig ett oavgjort resultat i Turkiet.

Ur ett skandinaviskt perspektiv är Köpenhamn givetvis ett storlag, men ute i Europa förvandlas de till något mycket mindre. Inte minst om man ställer dem jämte United och Bayern. Men för den sakens skull är det ett lag som känner till Champions League och har varit med många gånger genom åren.

Där finns skickliga spelare att se upp med, som till exempel Rasmus Falk på mittfältet och Mohamed Elyounoussi på yttern. Det finns även ett gäng svenskar i laget som lär vara aktuella imorgon. Viktor Claesson är förmodligen den som är mest given startspelare. Bakom honom finns också Jordan Larsson med sin vassa vänsterfot samt 17-årige Roony Bardghji som spås en lysande framtid.

Några som inte kommer resa med till Manchester är William Clem, Birger Meling, och Andreas Cornelius.

Möjlig startelva:

Historik

Senaste gången lagen möttes var faktiskt för endast tre år sedan. Den gången i Europa Leagues kvartsfinal. Det är dock förståeligt om vissa har glömt, då det var under Covid-19 och allt kändes bara som ett stort vakuum. United vann hursomhelst då med 1-0 efter sent avgörande från Fernandes.

Lagen har dock bara mötts ytterligare två gånger innan. Då backar vi bandet till säsongen 2006/07 och gruppspelet i Champions League. United vann hemmamötet med 3-0 och Köpenhamn vann på Parken med 1-0. Den gången avgjorde en viss Marcus Allbäck för danskarna.

Visste ni att…

 • Rasmus Højlund har två bröder som spelar i Köpenhamn? Emil är också forward men med ungdomslaget imorgon, som möter United Uefa Youth League. Oscar däremot, han finns med i morgondagens a-trupp.
 • Köpenhamn har blivit danska mästare 15 gånger?

Matchinformation

Manchester United
FC København
Turnering: Uefa Champions League, gruppspel, 3:6
Tid: Tisdagen den 24 oktober 2023, 21.00
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Marco Guida (Italien)
Teve: TV4 Play/Telia

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Casemiro (avstängd, en match)
 • Van de Beek (inte registrerad)
 • Amad (knä, inget datum)
 • Malacia (skadad, inget datum)
 • Martínez (skadad, december)
 • Shaw (muskel, inget datum)
 • Wan-Bissaka (hamstring, november)
 • Sancho (internavstängning)
Tveksamma:

 • Evans (oklar status)
 • Mainoo (matchform)
 • Reguilón (oklar status, liten chans)
FORM
V23/9BurnleyBPL1-0
V26/9C PalaceHLC3-0
F30/9C PalaceHPL0-1
F3/10GalatasarayHCL2-3
V7/10BrentfordHPL2-1
V21/10Sheffield UBPL2-1

FC København

Skador och avstängningar:

 • Meling (skadad, november)
 • Clem (skadad, slutet december)
Tveksamma:

 • Boilesen (skadad)
FORM
O20/9GalatasarayBCL2-2
V24/9BrøndbyBligan3-2
F30/9MidtjyllandHligan0-2
F3/10Bayern MünchenHCL1-2
O8/10AGFBligan1-1
V21/10Vejle BKHligan2-1

United mot FC København

Totalt:32-0-14-1
Hemma:11-0-03-0
Champions League:21-0-13-1
SENASTE MÖTENA
V2006-10-17HCL3-0
F2006-11-01BCL0-1
V2020-08-10NEL1-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2006-10-17HCL3-0
Res med oss till Manchester!