Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Newcastle United - Manchester United 1-0
Newcastle en nivå bättre på St James’ Park

Det blev en tung afton på St James’ Park igår. Newcastle kom som väntat ut hårt och offensivt och såg inte ut som ett lag som har flera tunga skador och ett minst lika tufft spelschema som de våra. Ändå höll försvarsmuren hyfsat under hela första halvlek innan det nya stjärnskottet Anthony Gordon satte ettan. En forcering från United kom aldrig riktigt, laget har för få spelare i form och tyvärr lyckades en av de bättre spelarna just nu, Harry Maguire, stå offside när Antony var nära att lägga in kvitteringen. 

Det finns ingen anledning att skylla på något, Newcastle United var bättre och vad gäller de röda så är laget absolut inte topp 4 just nu. Några få spelare tycks vara i god form men mest bekymrande är nog det Fredrik Ljungberg konstaterade i Viasats studio, nämligen att Manchester United tycks sakna en gedigen spelidé. Det håller knappast Erik ten Hag med om eftersom han ånyo pratade om medvetna taktiska val med pigga ytterbackar, och om att motståndarlaget var väldigt bra för dagen.

Självkritiken för dagen fanns visserligen på presskonferens efter match men den var åter igen viss betoning på att laget vet var de ska och att det kommer lossna för spelare som Marcus Rashford.

Manchester United ligger på sjunde plats med hela sex omgångar kvar i december månad innan våren tar vid. Det är först därefter som vi kan utvärdera chansen att knapra sig uppåt och slåss om topp fyra men det kommer sannerligen krävas en stigande formkurva för en sådan klättring. En början är att slå mediokra Chelsea hemma på Old Trafford nu på onsdag.

Höjdpunkter

Höjdpunkterna från gårdagens förlust kan ses på Uniteds officiella hemsida.

Ten Hags presskonferens

Ten Hag fick försvara några av sina val i startelvan, särskilt i backlinjen och att inte spela en renodlad vänsterback. Han hänvisade till taktiska val att han vill ha en vänsterfotad spelare centralt, men också att gårdagens ytterbackarna skulle vara pigga och fräscha vilket Dalot och Wan-Bissaka antogs vara. Även valet av Martial kritiserades.

Ten Hag om att det var två år sedan sist Manchester United slog ett topp 8-lag: ”vi kommer att komma över detta också. Idag måste vi ge en eloge till Newcastle som var bättre och mer proaktiva än oss”. Vi försvarade oss väl men gav dem ett mål, sedan hade vi ett par chanser till kvittering.”.

Ten Hag betonade också att han kommer att prata med spelarna om vad som gick fel. Frågor om Marcus Rashfords form och uteblivna hemlöpningar från honom ville han inte kommentera särskilt. Han sa istället att Rashford jobbar hårt, har allt möjligt stöd och att han kommer att hitta formen igen.

Han upprepade att laget är motståndskraftigt och har karaktär att studsa tillbaka. Åter igen var det alltså en viss positiv touch i uttalanden men det kanske är så konstigt. Ten Hag: ”Det är många matcher under korta perioder och ibland blir det inte bra, vi kommer att komma tillbaka. Vi gjorde fina matcher mot Everton och Galatasaray”.

 

Andra reaktioner

Mer om matchen

Det positiva? Att siffrorna hölls nere