Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Newcastle United - Manchester United 1-0
Det positiva? Att siffrorna hölls nere

Manchester United var på jakt efter sin femte raka bortaseger i ligaspelet när man gästade Newcastle på lördagskvällen. Någon seger var dock aldrig nära. Rent isolerat kan resultatet vittna om en jämn tillställning, men faktum är att United var överkörda och chanslösa. 

Att United inte låg under med sisådär 3-0 i paus var ett smärre under. Hemmalaget fullkomligt sköljde över de rödklädda, som framför allt fick förlita sig på att stå rätt i straffområdet, Newcastles oförmåga, och André Onanas handleder.

Jag har generellt svårt att köpa narrativet att den ”fientliga stämningen” ska ha någon större påverkan mellan två jämnbra lag. Ikväll kanske det låg något i det, trots allt. United såg rädda ut och hade svårt att både hitta rätt i spelet och att komma till chanser. Det handlade endast om att överleva och sedan förlita sig på en eventuell omställning, men det var extremt sällan det skedde.

Den som sedan trodde att Newcastles framfart skulle avta för att United hade råkat reda ut de första fyrtiofem skulle givetvis få fel. Intensiteten var minst lika hög och efter knappa timmen kunde Gordon raka in 1-0. Målets upprinnelse börjar visserligen med en halvtaskig passning från Luke Shaw upp i planen, men samtidigt ska inte en omställning få komma så enkelt. Det stora felet ligger alltjämt i Aaron Wan-Bissakas oförmåga att följa sin bevakning bakom ryggen.

United var sedan en offside från att kvittera. Hade man fått med sig ett mål i slutet skulle det rubricerats som ett rån. Men utöver den där volleyn från Antony som gick via Harry Maguire så var United aldrig nära.

Om det ens finns något att ta med sig från den här lördagskvällen uppe i norr är det möjligen att siffrorna hölls nere…

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

André Onana: 5,5

Kändes bitvis skakig och lite obestämd med fötterna. Bollen hade en tendens att hamna på vänsterfoten väldigt ofta, följaktligen inte alltid till rätt adress. Chanslös på målet men i övrigt inte jättemånga skott att mota.

Aaron Wan-Bissaka: 5

Utbytt 80’. En match att glömma för Wan-Bissaka. Har det ganska kämpigt mot Gordon och löken på laxen får vi när han står och sover på baklängesmålet. Räddade möjligtvis ett givet mål.

Harry Maguire: 6,5

Varnad. Satte knappt en fot fel i första halvlek. Blockerade skott, bröt anfall och vann dueller. Dock rejält på efterkälken i samband med varningen. Tyvärr är det sorgligt, men väldigt Harry Maguire-eskt, att hans överlag fina insats kommer att svärtas ner i och med offsiden på det vi trodde var kvitteringsmålet.

Luke Shaw: 6

Vikarierade som mittback ikväll och gjorde det utan att visa minsta tecken på osäkerhet eller ovana. Spelar med stort självförtroende och pondus. Tappar en aning i andra halvlek.

Diogo Dalot: 5

Fick föga överraskande en svettig kväll på vänsterbacksplatsen. Var nära att ställa till det med en misstänksam hands i första halvlek och kändes allmänt osäker.

Kobbie Mainoo: 6

Utbytt 80’. Ten Hag berömde Mainoos förmåga att scanna av planen och skapa tid åt sig själv. Baserat på vad vi såg ikväll är det bara att hålla med nederländaren. Mainoo spelar moget, lugnt och smart, till skillnad från många andra. Fysiskt och positioneringsmässigt brister det dock emellanåt.

Scott McTominay: 5

Oklart vad McTominays roll faktiskt är. Visst att han kan bryta igenom med sin fysik emellanåt, men i spelet gör han varken till eller från i någon riktning. Känns som att han har en form av ”nummer åtta-roll” men som han inte behärskar, eller är tillräckligt bra för.

Bruno Fernandes: 5

Fick lägga i princip all kraft och energi åt defensiva åtaganden, eftersom United sällan fick låna bollen. Länkade bra med Garnacho några gånger, men hade inte mycket hjälp runtomkring sig i övrigt.

Marcus Rashford: 4

Utbytt 61’. Smått fascinerande att det inte finns något mellanting för Rashford – antingen genomusel eller fullkomligt ostoppbar.

Ingenting stämmer för Rashford den här säsongen.

Alejandro Garnacho: 5

Inledde hyfsat piggt men fick allteftersom svårare att handskas med Trippier. Till slut helt osynlig.

Anthony Martial: 4

Utbytt 61’. Glimrar till. Och det är typ det bästa fransmannen kan erbjuda i dagsläget.

Antony: 5,5

Inbytt 61’. Varnad. Ingen direkt uppgradering i jämförelse med Rashford. Ren otur att Maguire är i vägen för skottet som går i mål.

Rasmus Höjlund: 5,5

Inbytt 61’. Fick inte mycket att jobba med. Otacksamt läge att komma in i när ingenting fungerar.

Sergio Reguilon: n/a

Inbytt 80’. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Sofyan Amrabat: n/a

Inbytt 80’. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Erik ten Hag: 5

Beslutet att spela utan en renodlad vänsterback, trots en renodlad vänsterback på planen kan möjligen ifrågasättas. Marginalnyttan att spela Shaw som mittback var till syvende och sist kanske ändå större än att ha Maguire och Lindelöf i mittlåset. Rashford och Martial spelade åtminstone en kvart för mycket. Kanske borde duon inte ha startat överhuvudtaget.

Till sist: Vad var egentligen planen ikväll? Den var smått omöjlig att tyda.