Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Ett felfritt ligaspel och ett chockartat uttåg

Ungdomskollen är tillbaka efter lite julledigt och i denna upplaga kommer vi som vanligt att ta en till på hur det går för Manchester Uniteds ungdomslag för tillfället.

Vi kan konstatera att juniorerna fortsätter sin otroliga ligaform, samtidigt som det har gått lite tyngre i cupspelet. För reserverna fortsätter det att gå lite upp och ner.

Matcher sedan senast

 • U18: Southampton – United 1-5
 • U19: Galatasaray – United 1-0
 • U18: United – Wolverhampton 2-0
 • U19: United – Bayern München 0-2
 • U18: Everton – United 0-2
 • U21: United – Newcastle 3-2
 • U18: United – Derby 1-0
 • U21: Chelsea – United 3-2
 • U18: Newcastle – United 1-3
 • U18: Swindon – United 2-0

Juniorerna fortsätter att gå rent i ligan

Juniorerna fortsätter sin fantastiska ligaform. Sedan den senaste ungdomskollen har man spelat matcher mot Wolverhampton, Everton och Newcastle, där man plockade hem nio poäng av nio möjliga.

I mötet mot Wolves så var det Gabriele Biancheri och Ruben Curley som fixade tre poäng. Ledningen tog man efter kvarten spelad när Biancheri inte gjorde några misstag från straffpunkten. 1-0 skulle stå sig länge och såg ut att bli slutresultatet, men i den 96:e minuten satte Curley spiken i kistan.

Mot Everton så skulle målen komma desto tidigare då man redan efter 17 minuter hade gjort matchens båda mål. 1-0 gjorde James Scanlon i den tredje matchminuten, och Biancheri fick återigen förtroendet från straffpunkten när han i den 17:e minuten utökade Uniteds ledning och i och med det fastställde slutresultatet.

Mot Newcastle blev det dock ingen hållen nolla, men vad gör det när man gör tre mål framåt? Efter en mållös första halvlek så bröt Ethan Williams dödläget i den 58:e minuten när han överlistade Newcastle-målvakten med ett svårt avslut, från precis utanför straffområdet. Ett självmål av Jack Kingdon utjämnade dock resultatet, men bara några minuter senare återtog man ledningen genom Ashton Missin. Jayce Fitzgerald satte sedan spiken i kistan när han i den 90:e minuten när han förvaltade ett friläge.

Kvartsfinal väntar i U18 PL Cup

Man säkrade även en kvartsfinalplats i U18 PL Cup efter att ha krossat Southampton, mycket tack vare Ethan Wheatley. Redan i den sjunde minuten inledde engelsmannen målskyttet och det skulle bli ytterligare två innan den första halvleken var slut, där 3-0 målet stod ut lite extra. Wheatley skulle även avsluta Uniteds målskytte, men innan det så skrev Gabriele Biancheri in sig i målprotokollet när han hittade nät i den 78:e minuten.

Det var också walesaren som skulle fixa den straff som Wheatley sedan förvaltade i den 85:e minuten. Det såg länge ut som att United och Elyh Harrison skulle få hålla nollan, men i den 90:e minuten fick hemmalaget in ett tröstmål. 5-1 till United blev slutresultatet, ett resultat som skulle visa sig viktigt då man tog sig till kvartsfinal på bättre målskillnad än Wolverhampton, som slutade på lika många poäng som United.

UEFA Youth League-äventyret över

I UEFA Youth League blev det en desto tråkigare historia. Det blev nämligen förluster mot både Galatasaray och Bayern München, där man även hölls mållösa i båda matcherna. Man slutade alltså sist i gruppen med en vinst, ett kryss och hela fyra förluster.

Chockartat uttåg i FA Youth Cup

Juniorerna inledde sitt FA Cup-äventyr med att besegra Derby County i en match som spelades på Old Trafford. Det satt dock långt inne, mycket på grund av Derbys målvakt som stod för ett flertal fina aktioner. Man hade även ett mål av Ethan Wheatley bortdömt för offside, men en annan Ethan skulle dock fixa avancemang för United. I den 75:e minuten fick Ethan Williams tag i bollen efter att Wheatley fått sitt avslut täckt, och placerade bollen säkert förbi gästernas målvakt.

I nästa runda var det Swindon Town som stod för motståndet, och jag tror inte att någon kunde ha förutspått hur den matchen skulle sluta. När domaren blåste av matchen så var det Swindon som hade gjort två mål medan United inte lyckats få hål på hemmalaget.

Tyvärr så kom Adam Lawrences mannar aldrig upp i nivå och slutresultatet var rättvist. Efter knappa 40 minuter så hade man fått två mål i baken och visade inte någon direkt vilja att ta sig tillbaka in i matchen. Istället hade Swindon en bra chans att utöka sin ledning, men då stod Elyh Harrison i vägen. 2-0 slutade matchen och Uniteds resa i turneringen blev kort.

Två mål från Shoretire räckte inte till poäng

Reserverna tog en viktig seger när man besegrade Newcastle med 3-2. Det var en målrik match under den första timmen då alla mål gjordes inom 58 minuter. United hade ledningen hela tre gånger i matchen, och den togs första gången redan i den första matchminuten när James Nolan hittade nät.

Ledningen skulle dock inte bli långvarig utan redan i den tredje minuten kvitterade gästerna. Joe Hugill skulle dock förvalta en straff efter dryga kvarten, vilket gav United en 2-1 ledning in i halvtidsvilan. Gästerna kvitterade dock återigen, ungefär fem minuter in i den andra halvleken. Dock skulle Shola Shoretire se till att United fick med sig alla tre poäng när han i den 58:e minuten avgjorde matchen.

Lika många mål gjordes även i matchen mot Chelsea. Dock var det United som bara gjorde två denna gång. När första halvlek blåstes av så hade Chelsea en 2-0 ledning, men efter timmen spelad så var ställningen 2-2 efter att Shola Shoretire gjort två mål inom loppet av sex minuter.

Reduceringen kom efter lite strul i Chelseas straffområde, men kvitteringen kan jag kolla på om och om igen. Det var Shoretire som startade anfallet, och efter otroligt läckert spel fick han tillbaka bollen i straffområdet där han tryckte till på volley. Tyvärr, precis som i tidigare matcher, så åkte man på ett sent baklängesmål och man fick åka tillbaka till Manchester poänglösa.

Spelare i fokus

Gabriele Biancheri kom till Manchester United för knappt ett år sedan, och han gjorde det med ett gott rykte. När han kom till klubben som 16-åring hade han redan representerat Wales U17 landslag, där han gjorde sin debut i september 2022.

I United skulle Biancheri få en drömstart när han nätade i sin debut, och med tanke på att han kom till klubben under vårsäsongen så blev det inte speciellt många matcher för honom, men det han gjorde gav mersmak. Vidare till nuvarande säsong så har han fått en större roll i juniorlaget, och på det har han svarat med att göra åtta mål och två assist på 14 matcher.

Biancheri är en mycket teknisk spelare som både kan vara med och bygga upp spelet, samtidigt som han är en bra avslutare. Han har bra instinkter, vilket han visar genom att göra ”fula” mål, där han alltså är på rätt plats vid rätt tillfälle. Dock är han även kapabel till att göra mål genom att göra bort två, tre spelare får att sedan kyligt rulla in bollen i nät (se nedan).

Biancheri är alltså en väldigt mångsidig spelare med ett flertal viktiga egenskaper för att kunna lyckas på högre nivå. Samtidigt så vill jag inte sätta alltför höga förväntningar på en 17-åring, men det finns något speciellt hos walesaren.

Några korta

 • Joe Hugill har skrivit på ett nytt kontrakt med klubben och har i samband med det även lånats ut till League One-laget Burton Albion.
 • Charlie McNeill har återvänt till klubben efter en sejour i Stevenage.
 • United har varit iväg med två lag i Tyskland där man spelat 5 mot 5-turneringarna Mercedes Benz Jr Cup (U19) och ReweJuniorCup (U18). För U19-laget blev det en femteplats och U18 åkte ut i kvartsfinalen.

Höjdpunkter

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik