Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

FA Youth Cup: Swindon Town - Manchester United 2-0
Juniorerna utslagna efter chockförlust

Manchester Uniteds äventyr i FA Youth Cup tog mycket överraskande slut redan i omgång 4. Laget åkte på en chockförlust borta mot Swindon Town. Hemmalagets Botan Ameen gjorde matchens båda mål i den första halvlek.

Ungdomsfotboll är förstås något annat än seniorfotboll. De bästa talangerna flockas emellertid till de största klubbarna så när ett Premier League-lag ställs mot ett League Two-lag i FA Youth Cup kan det förväntas att klasskillnaden mellan juniorlagen i grova drag matchar skillnaden mellan seniorlagen.

Därför var det ingen överraskning att United ägde bollen från avspark. Vad som däremot överraskade var hur enkelt det var för Swindon att freda sitt straffområde. United kom egentligen ingenstans. Swindon var aggressiva i den offensiva pressen och United hade svårt att spela sig igenom motståndet. Uniteds uppgift försvårades av att det ständigt blev stora avstånd mellan defensiven och offensiven. Det föranledde många svåra chanspassningar, något som Swindon trivdes med.

Swindon trivdes ännu mer när de fick anfalla. På ett offensivt anfall kunde de trycka upp laget och bollen blev kvar på Uniteds vänsterkant. Uniteds försvar gick bort sig totalt och när ett inlägg till slut måttades befann sig tre hemmaspelare runt målområdet, där bara två Unitedspelare var på plats. Bollen föll till den omarkerade vänsteryttern och han kunde enkelt peta in bollen centralt för att ge Botan Ameen öppet mål för 1-0.

Ameen skulle sedan dubbla ledningen, då han lurade Uniteds lagkapten Louis Jackson. Med en enkelt kroppsfint lurades Jackson att kliva framåt samtidigt som Ameen löpte mot mål och skaffade sig en lucka mot Jackson. Anfallaren kunde sedan trycka in bollen i nät med ett distinkt avslut.

När domaren blåste av den första halvleken hade United inte skapat en enda notabel målchans.

Huruvida Uniteds tränare Adam Lawerence tog fram hårtorken i paus vet jag inte. Något byte gjorde han hur som helst inte och vad han än sa så gav det ingen omedelbar effekt. Den som förväntade sig en anstormning mot Swindons mål fick istället se hemmalaget komma till tre avslut på några minuter direkt efter pausvilan. Det tredje tvingade Uniteds målvakt Elyh Harrison till en stor räddning.

Knappa timmen var spelad när Lawrence reagerade med ett dubbelbyte, då ett par av de mer erfarna pjäserna – Jayce Fitzgerald och Ethan Williams – plockades av.

Direkt efter bytena skapade United tre hyggliga chanser och Swindons målvakt fick göra sina första ingripanden i matchen. Det tycktes emellertid vara tillfälligt. Snart kunde Swindon ånyo håll United på tryggt avstånd från hemmalagets straffområde.

I matchens slutskede var känslan att hemmalaget tröttnade betänkligt. United kunde emellertid inte utnyttja det. Lägen fanns men den sista passningen hittade sällan rätt.

Sammantaget kan vi slå fast att United underpresterade grovt. Måhända tog laget för lätt på uppgiften. När det så blev väldigt svårt då Swindon tog en tvåmålsledning fanns det ingen knapp att trycka på. Över 90 minuter vinner Swindon faktiskt rättvist och det måste betecknas som ett fiasko.

Swindon Town – Manchester United 2-0 (2-0)

FA Youth Cup, omgång 4, 16 januari


1-0 (14) Botan Ameen
2-0 (38) Botan Ameen


Uniteds lag: Harrison; Ogunneye, Jackson, Kingdon, Amass; Devaney (Musa 76), Fitzgerald (Curley 56); Missin, J Fletcher, Williams (Scanlon 56); Wheatley


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK