Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Luton Town - Manchester United
Fina individuella prestationer överskuggar det kollektiva

Manchester United fick med sig tre poäng från Kenilworth Road igår när Luton Town besegrades med 2-1. Tabellmässigt innebär vinsten att United börjar skugga toppkonkurrenterna, men prestationen som sådan signalerade att det saknas trygghet och kontroll i laget. 

I ganska många matcher på sistone har United inlett väldigt piggt och dessutom lyckats hitta målet. Mot Luton igår gick man upp i en 2-0-ledning efter bara sju minuters spel efter ett Rasmus Höjlund (vem annars?) hållit sig framme.

Allt bra så långt och läget under kontroll.

Knappt tio minuter senare låg bollen i André Onanas målbur och hemmalaget var med i matchen igen.

United var härmed lamslaget lag och hade ingen aning om hur man skulle hantera situationen.

När United leder matcher är det paradoxalt nog inte laget på andra sidan som är bekymret – det är United själva. Man blir helt enkelt sin egen största motståndare. Oförmågan att kontrollera en matchbild är slående och vi har sett det förr under säsongen, inte minst i Champions League där det (förmodligen) kostade ett slutspel.

Garancho bidrog med riv och slit på högerkanten, men nog borde argentinaren hittat nätet också.

Det skulle bli bättre när nyckelspelare blev kvitt sina skador, sades det. Visst, någon form av trygghet började infinna sig och mentaliteten förändrades till det bättre.

Men kontroll är fortfarande något främmande för det här laget, något som Erik ten Hag inte lyckas ingjuta i sin spelargrupp. Det går inte att komma ifrån att United fortsatt är ett lag som måste förlita sig på individuella prestationer snarare än ett fungerande kollektiv. Igår hade det förmodligen straffat sig med poängtapp om kvaliteten hos Luton var lite bättre.

Det ska dock sägas att United är obesegrade så här långt under 2024, där sex av sju matcher har vunnits (alla turneringar inräknade). Men det är egentligen bara två av dessa matcher som har varit trygga och kontrollerade, West Ham United för två veckor sedan och Wigan Athletic i FA-cupen. För den utomstående kan det så klart vara roligt att kolla på Uniteds matcher, men för den känslomössigt investerade är det något annat.

Härnäst väntar Fulham till helgen på Old Trafford, vilket så klart ska vara ytterligare tre poäng in på kontot. Frågan är bara till vilket pris det blir i så fall.

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

…om Höjlund och Mainoo

”Vi är väldigt nöjda med dem, de presterade bra. Kobbie var väldigt mogen och förhoppningsvis fortsätter han så.”

Lite senare i presskonferensen får Ten Hag en ytterligare fråga om Höjlund och säger att han är mycket nöjd med dansken och rekryteringen av honom. Höjlund har en väldigt stark karaktär och kan hantera press, det är inte lätt när man är ung men vi såg det från början i honom.

”Att komma in rätt och hitta självförtroende är inte enkelt, men han visar styrka i det avseendet.” 

Ten Hag understryker också att det finns utvecklingsområden i Höjlunds spel, men menar också att det har hänt mycket sedan han anslöt för lite mer än ett halvår sedan.

…om bytena

Matchen utvecklades på ett sätt som krävde vissa byten, menar Ten Hag. De gula korten var så klart en väldigt bidragande faktor.

”Vi har bra ersättare med bland annat Scott McTominay och Jonny Evans.”

…om Luton och matchen

”Det var skört,” inleder Ten Hag med att konstatera. Han tycker vidare att man borde gjort fler mål i första halvlek. Därefter bjöds Luton in i matchen mer och mer.

”Det är inget lätt lag att möta. De har förlorat matcher men jag tror det bara att det har hänt två gånger att de har förlorat med två eller fler mål. Deras prestationer har varit bra, så sättet vi startade på var bra, men vi kunde lätt ha gjort fem mål idag.”

…om Casemiros varningar och inflytande

Även när han inte rör sin motståndare får han gult kort, menar Ten Hag och syftar på förra helgens match mot Aston Villa när Casemiro blev felaktigt varnad i en situation.

”Det var lite liknande nu. Varningen han får idag är orättvis, men i en annan situation kunde han däremot ha fått en.”

Ten Hag berömmer annars Casemiro för rutinen och lugnet brassen bidrar med på planen. ”Sedan han kom tillbaka har laget höjt sig.”

…om Shaws förmodade skada

Luke Shaw fick återigen kliva av i halvtid, och den här gången får vi nog anta att det rör sig om en skada som kan hålla engelsmannen borta ett tag. Ten Hag var kortfattad på presskonferensen och sa att det inte handlade om en smäll.

I en intervju till BBC på söndagskvällen (återgivet på Uniteds hemsida) menade nederländaren att vi får vänta åtminstone till imorgon (läs igår) med besked och att det inte såg så bra ut när väl Shaw lämnade planen.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Resultatet blev rätt, trots onödig spänning