Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Uniteds historik i landslagen
Mainoo fjärde yngsta engelsmannen

Landslagsuppehållet. Manna för vissa, djävulens påfund för andra. En sak som åtminstone är säker är att Manchester United alltid representeras på den internationella fotbollsscenen. Den här veckan har två av våra egna – två ”local lads”, om ni så vill – gjort debut för sina respektive landslag med bara tonåren fyllda: James Scanlon för Gibraltar och Kobbie Mainoo för England.

Det förtjänar en närmare titt.

Okej, ska vi vara ärliga så kommer James Scanlon från Derby. Derby blir tyvärr borträknat från Greater Manchester utav alla seriösa kartritare, så Scanlon må inte vara en ”local lad”. Men måttstocken jag kommer använda i den här artikeln räknar alla som har spelat för Uniteds akademi som egna produkter, oavsett ålder eller härkomst. Såklart räknas inte spelare som spelat seniormatcher för andra lag innan de spelat för akademin (då hade till exempel Amad räknats, som givetvis inte är en Unitedprodukt).

En spelare som däremot ger utslaget ”lokal” enligt alla parametrar är Kobbie Mainoo. Kobbie är född i Stockport och har spelat för United sedan han var nio år gammal. Spelaren som alla talar om är dessutom bara 18 år gammal. 18 år, 11 månader och 12 dagar för att vara exakt.

James Scanlon är desto yngre. När Scanlon hoppade in i matchen mot Litauen för sitt Gibraltar var det bara 17 år och 6 månader sedan han kom till världen. Hans första landslagsframträdande var dessutom hans första match på seniornivå (!).

James Scanlon.

Mainoos karriär i synnerhet har gått i raketfart, medan Scanlons inte har fått chansen att blomma ut på seniornivå riktigt ännu. För en klubb som Manchester United, vars grund vilar på lokalförmåga och ungdomen, är det såklart inte främmande att spelare från Uniteds led knipit landslagsplatser ganska tidigt i karriären.

De yngsta utav de yngsta

Frågan är då hur våra två tonårsförmågor mäter sig historiskt sett? Jag har tagit mig äran att gå igenom alla 134 spelare som har representerat både Uniteds akademi och sitt landslag på seniornivå och vilken ålder vederbörande klockades in på när de debuterade för sitt landslag. Det här är resultatet:

Scanlon, visar det sig, är den näst yngsta spelaren i Uniteds historia att spela en landskamp på seniornivå. Rekordhållaren (för överskådlig framtid) är såklart den spelmässigt komplette nordirländaren Norman Whiteside, som bara var 17 år och 40 dagar när han kastades in mot Jugoslavien i VM 1982. Whiteside, med sitt tjocka tonårsrufs och otroliga spelsinne för sin ålder, är än idag den yngsta VM-spelaren genom tiderna.

Han är långt ifrån den enda nordirländaren på listan. Faktum är att Nordirland, vars landslagsspel kallades ”fritidsfotboll” av ingen mindre än nationalklenoden George Best, har genom historien haft ett begränsat urval av spelare och det har lett till en hel del yngre debutanter genom historien. Utav de tio yngsta i Uniteds historia är sex nordirländare.

Flest av de flesta

Tittar vi vidare på topplistan över antal spelade landskamper bland spelare fostrade i United ser det ut som såhär:

Den schweiziska armékniven John O’Shea kanske är ett förvånande toppnamn för vissa, men O’Shea var alltid tillgänglig för sitt Irland. Att hans landslagskarriär var 17 år lång hjälper också siffran.

Eftersom landslagsspel inte präglas av samma skyldigheter som ett kontrakt med en klubb gör så är personlig hängivenhet, eller prioriteringar, till sitt landslag av ganska stor vikt. Ett exempel är Ryan Giggs, som trots sin otroliga spelförmåga bara gjorde 64 landskamper, delvis för att han bortprioriterade vänskapsmatcher och helt enkelt inte deltog, samt att Wales aldrig tog sig till ett stort mästerskap under hans tid i Waleströja.

Till sist har vi en kompilering av alla nationaliteter som har fått representation av Uniteds akademispelare:

Några noteringar

Jonny Rödlund, blomman som aldrig blommade, är en av två svenskar som representerat Uniteds akademi och spelat landslagsfotboll. Han är dessutom den yngsta debutanten på listan utanför Storbritannien. Någon seniormatch för United blev det aldrig. Seniormatcher blev det däremot för Anthony Elanga, den andra svensken på listan.

Jonny Rödlund, den första Unitedsvensken, gör blågul debut mot Förenade Arabemiraten.

Kobbie Mainoo är den fjärde yngsta Unitedprodukten att representera England. Mason Greenwood var bara 2 dagar yngre än Mainoo när han debuterade 2020. Marcus Rashford och Duncan Edwards klår dem båda; Rashford tätt bakom Edwards som bara var 18 och ett halvt när han debuterade 1955. Bara tre år senare miste han livet i Munchen och gick till historien som den kanske största engelska talangen som aldrig helt blev infriad.

Den första Unitedprodukten som spelade landslagsfotboll var Johnny Carey, en tidig Unitedikon som gjorde sin debut för ett utav av Irlands landslag 1937 (ja, det fanns två landslag, vilket berodde på Irlands uppdelning på 20-talet). Careys finaste stund i Unitedtröjan var när han som kapten ledde United till FA Cup-triumfen 1948, vilket bröt en 37-årig trofétorka.

Det landet som haft flest representanter från Uniteds akademi är, föga förvånande, England. Efter England är det Nordirland, Irland, Wales och Skottland, i den ordningen. Utanför de brittiska öarna är det faktiskt USA som har flest, med fem från Uniteds led.

Två Unitedprodukter är de bästa målskyttarna i deras respektive landslag. Det handlar om David Healy för Nordirland och Shaun Goater för Bermuda. Healy gjorde tre seniormatcher för United medan Goater inte gjorde några. Båda hade dock ”framgångsrika” karriärer för två rivalklubbar: Healy för Leeds United och Goater för Manchester city.

Dagens trupp

Jonny Evans har flest landskamper i dagens trupp, med 106 stycken. Det är dessutom tredje mest genom tiderna; lika många som Sir Bobby Charlton. Efter Evans hittar vi Marcus Rashford med 60 och på bronsplacering Scott McTominay med 48. Rashford har flest landslagsmål i dagens trupp, med 17 baljor för England.

Den yngsta landslagsdebutanten i a-laget är Hannibal, som debuterade för Tunisien när han var 18 år och 140 dagar.