Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Inför: Chelsea - Manchester United
Premier League-final på Stamford Bridge för juniorerna

Manchester Uniteds juniorer ska ikväll spela final i U18 Premier League. Motståndet utgörs av Chelsea och matchen spelas på Stamford Bridge.

Vinnaren ikväll utses till engelska juniorlagsmästare och får dessutom ställa upp i nästa säsongs Uefa Youth League. (Förutom den engelska mästaren får även de klubbar vars seniorlag spelar Champions League ställa upp i Youth League, men där bommade ju både United och Chelsea den här säsongen.)

United och Chelsea har kvalificerat sig för kvällens final genom att vinna sina respektive regionala serier.

Det är avspark ikväll klockan 20.00. Matchen visas på MUTV.

Förutsättningarna

Inga konstigheter, egentligen. Finalen avgörs i ett enkelmöte. I händelse av att det är oavgjort vid full tid följer förlängning och räcker inte heller det för att skilja lagen åt väntar straffläggning.

Manchester United

Uniteds juniorlag har gjort en alldeles fantastisk säsong. Laget vann U18 Premier League North i stor stil och vann dessutom U18 Premier League Cup, via finalseger mot Manchester City.

Med seriesegern säkrad och cupen vunnen valde Adam Lawrence att rotera laget en del i de två avslutande seriematcherna. Laget avslutade dessutom seriespelet redan den 4 maj. Därmed är det svårt att veta hur det är med formen.

Ytterligare ett krux för United är att flera ledande spelare har varit med i a-lagets matchtrupp den senaste tiden. Då seniorerna möter Newcastle imorgon betyder det månne att vi tvingas ställa upp med ett försvagat lag.

En möjlig ledtråd hämtar vi från cupfinalen mot Manchester City. Då fick de a-lagsaktuella spelarna spela en halvlek var, för att sedan sitta på bänken i a-laget dagen efter. Ja, dagen efter finalsegern mot City fick Ethan Wheatley faktiskt debutera i a-laget. Han har sedan fyllt på med ytterligare ett par inhopp i a-laget, så hans medverkan ikväll får ses som högst oviss.

Utöver Wheatley har även Harry Amass, Louis Jackson och Habeeb Ogunneye varit med i a-lagets matchtrupp men de väntar fortfarande på debuten. Jackson var inte med i matchtruppen mot Arsenal, så han kan vi nog räkna in imorgon.

United har förvisso ett mycket starkt lag även utan de a-lagsaktuella, men det är klart att det är spetskompetens som försvinner ifall de inte är med ikväll.

Målvakten Elyh Harrison var fantastisk i segern mot City. Det var hans räddningar tillsammans med två mål av Wheatley som avgjorde den matchen till Uniteds fördel.

I den matchen fick vi se ett United som försvarade sig mycket kompetent. Backlinjen är bra, något som är sant även ifall Amass, Jackson och Ogunneye inte kan medverka. Jack Kingdon och James Nolan är två spelare som förtjänar att framhållas.

Lagkapten Finley McAllister är en nyckelpjäs på mittfältet. Vilka som gör McAllister sällskap på mitten är inte självklart, med Zach Baumann, Ruben Curley, Jacob Devaney och Jack Fletcher som starka aspiranter.

Ett namn som borde ha räknats in där är Jayce Fitzgerald men han saknas (mest troligt) på grund av skada och även Shea Lacey är skadad.

Offensivt är James Scanlon en spelare att hålla koll på och det skulle förvåna ifall inte Ethan Williams startar. Om Wheatley är tillgänglig för spel leder han anfallet, annars blir det nog Gabriele Biancheri på topp.

En joker är U16-spelaren Bendito Mantato, som kan användas både som vänsterback och som ytterforward. Han har under våren visat att han är en av de största talangerna i klubben.

Chelsea

Chelsea vann U18 Premier League South med tämligen god marginal ner till tvåan West Ham. Detta trots att lagets form under serieavslutningen var svag, med tre vinster, två oavgjorda och två förluster på de sju avslutande matcherna. Ofta sammanfaller dylika formdippar på juniorsidan med att yngre spelare får chansen. En snabb titt visar emellertid att Chelsea har matchat en relativt stabil elva.

Laget svek också i cuperna. I U18 Premier League Cup förlorade de mot ett mediokert Leicester och i FA Youth Cup blev det torsk mot Millwall.

Donnell McNeilly framstår som det stora offensiva hotet. Han bidrog med 21 mål och 4 assists på 20 matcher i seriespelet. Tyrique George och unge Shumaira Mheuka är andra offensiva hot.

Defensivt har Harrison Murray-Campbell och Kaiden Wilson spelat i de flesta matcherna och även en del i U21. Mittfältaren Kiano Dyer har mestadels spelat i U21.

Försvararen Josh Acheampong fick debutera i a-laget i segern mot Tottenham tidigare i maj. Mittfältaren Michael Golding har också fått testa a-lagsspel (en minut mot Preston i FA-cupen).

Dyer, Murray-Campbell och unge mittfältaren Ollie Harrison är andra som har nosat på a-laget, även om de ännu inte fått debutera.

Chelsea – Manchester United

Turnering: U18 Premier League, nationell final
Datum: 14 maj
Avspark: 20.00
Teve: MUTV