Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester United vann FA-cupen 2024
Några guldkorn från gårdagen

Hur mår vi idag då?

United lyckades kamma hem en titel den här säsongen efter att ha besegrat stadsrivalerna på Wembley. Om ni är som mig befann ni er förmodligen i någon slags dimma av glädje som är svår att sammanfatta. Nu ska jag försöka sammanfatta det åt er.

Här samlar vi lite reaktioner, scener från titelfirande och lite gott och blandat efter en makalös cupfinal.

Ett mästerligt bokslut på säsongen!

Målen

United inledde såklart målskyttet genom vår egna Alejandro Garnacho, som tog emot Gvardiols nick som landade bakom Stefan Ortega och tacksamt vid Garnachos fötter.

Som en sann kultspelare firade han såklart framför den lilla ljusblåa bortasektionen. Vadå borta, tänker ni? Jo, Wembley är givetvis alltid hemma för Manchester United. Skärpning.

Som många gånger förr var det våra egna som ledde vägen. Faktum är att bollen träffade nätet bakom Ortega tre gånger i första, men Rashford var lite för långt före den sista backen ena gången.

Men, jag hann knappt fatta andan tills kroppen ryckte sig upp från stolen åter igen när Mainoo var mottagaren för en helt otrolig passning från Bruno, som på något sätt lyckas slussa bollen till Mainoo som lugnt och sansat sätter dit 2-0, bara 9 minuter efter Garnacho öppnade målprotokollet.

Framtiden är ljus.

Reaktioner

Erik ten Hag

Det var en tydligt lättad Erik ten Hag som mötte journalister på Wembleygräset efter matchen. Det var också en Ten Hag som tydligt visade att han vet att han är mannen för jobbet och att hans lagbygge bara har börjat.

Ten Hag var väldigt nöjd med spelarna:

“Stor eloge till spelarna. Med och utan boll, briljanta. Som lag och individer spelade vi på hög nivå. Ni såg vad det här laget är kapabla till. När många spelare är med på noterna kan vi spela som vi vill. När spelare inte är tillgängliga måste man kompromissa”.

Och personalen. Men i synnerhet supportrarna:

“Stor eloge till spelarna och personalen, och supportrarna. Jag kom ihåg mot Palace när vi spelade som skit, och de backade oss. De backade oss och de är otroliga. Jag sa de förra veckan mot Newcastle att det här är världens bästa supportrar. Jag är tacksam.”

I konferensen efter matchen var Ten Hag även lite självgod. Välbefogat kan man tycka:

“Två titlar i två säsonger och tre finaler…Inte illa. Om de inte vill ha mig längre så går jag någon annanstans och vinner titlar. Det är vad jag gör.

Och visst kändes det som att de vaknade på rätt sida…:

“Efter tolv minuter ungefär kände jag att det kunde vara vår dag. Jag kände det lite hela veckan. Vi hade spelare tillbaka. Inte alla var i form, till exempel var Martinez och Varane inte i matchform. Man såg idag hur viktigt det är med ett stabilt mittbackspar. I halvtid var vi i kontroll av matchen. Vi gjorde två fina mål och vi kunde gjort fler”.

Mainoo fick lovord. Men Ten Hag yrkar på tålamod:

“Det var ett nöje att se Mainoo idag, men vi behöver vara lugna. Ni i England är väldigt bra på att hajpa spelare, och tränare…och sen ratar ni dem när de haft två dåliga matcher“.

Mer Ten Hag finns att se på BBC och MUTV.

Bruno Fernandes

Lättad över att avsluta positivt, är det Bruno tar med sig efter matchen.

“Det var vår sista chans att få något positivt från säsongen. Vi var här förra året, vi var inte tillräckligt bra att klättra trapporna och lyfta bucklan, så vi behövde se dem göra det. Den här säsongen är det tvärtom.

Bruno tog även tid att ösa beröm över våra unga spelare, i synnerhet Mainoo: “Han är riktigt, riktigt bra. Du ser kylan han har i avsluten. En del av den här klubbens DNA är unga spelare som kommer igenom akademin upp till världsscenen. De visade det igen.”

Alejandro Garnacho och Kobbie Mainoo

Matchens huvudpersoner var oskiljbara efter slutsignalen. De genomförde även en intervju tillsammans.

“Ingen trodde på oss, men vi är ett lag, vi är alla tillsammans. Ett otroligt ögonblick för oss. Jag och Kobbie gjorde mål men alla kämpade som att det var vår sista match”, säger Garnacho. “Tack till alla supportrar. När vi vinner, förlorar, hemma, borta, på Wembley. Supportrarna är helt otroliga.”

Alejandro hyllade Kobbies insats: “Helt otrolig. Den bästa spelaren i truppen och yngst. Vi är också bra vänner så jag är så glad för honom”.

“Det betyder allt. Det har varit en tuff säsong och det enda vi har haft att se fram emot är den här finalen. Förra året såg jag finalen från publikplats och kunde inte delta. Det är en otrolig känsla”, säger Mainoo. “Förberedelsen inför matchen var otrolig, som vi samlades och visade att vi kan vinna sådana här matcher.” 

Diogo Dalot

“Det är otroligt“, säger Dalot till MUTV.

“Efter den här säsongen är det en speciell känsla och supportrarna förtjänar det mer än något annat. De har varit med oss hela vägen och otroliga även när vi kanske inte förtjänat det. Det var ett stort steg för oss och nästa säsong kommer bli bättre.”

Dalot tror att lagets mentalitet var det som gav laget den extra skjutsen som behövdes:

“Det var mer än bara spelplanen. Mentaliten, man kunde känna lukten av den i omklädningsrummet. I matchen var vi sammankopplade, vi var redo på ett sätt jag aldrig sett tidigare under säsongen. Vi visade att om vi har den här mentaliteten kan vi slå vilket lag som helst.”

Dalot kommer fira titeln med sin familj. Efter det ska han fira med sin “andra familj, i omklädningsrummet”.

Raphael Varane

Det var en tydligt känslosam Varane, som gjorde sin sista match i United, som mötte MUTV.

“Vilket avslut! Den här säsongen har varit tuff men laget har hållit ut och i slutet fick vi den här glädjen. Alla förtjänar det. Jag kämpade för att komma tillbaka och äntligen kunde jag spela finalen med mina lagkamrater.”

“Det är känslosamt. Jag kom tillbaks utav kärlek för supportrarna och mina lagkamrater. Idag var atmosfären speciell i laget. Alla trodde och alla var redo att kämpa för laget. Spelplanen var perfekt. Alla var redo att göra jobbet och i slutet förtjäna vi att vinna.”

Lisandro Martínez

Det var en typenligt eldig och taggad Lisandro Martínez som gav sina synpunkter på matchen:

“Otrolig känsla. Supportrarna förtjänar allt. Säsongen har inte varit den bästa, för våra standarder är höga. Vi måste spela sådana här matcher varje säsong. Det här är vad United är. Vi måste dö för det här klubbmärket. Jag är stolta över laget, alla.”

“Innan matchen såg jag i ögonen att alla var närvarande. Vi var sammankopplade av positiv energi och vi gjorde det. Vi förtjänar det också.”

Men Martínez är långt ifrån färdig:

“Vi är hungriga för mer. Vi måste fira och njuta, men vi måste jobba för mer.”

Sir Alex Ferguson

Fergie var givetvis på plats. Något svar på tal gav han dock inte journalisterna, som han såklart alltid haft en mycket varm relation till, som väntade efter matchen. “Jag är ju pensionerad, visste du inte det?!”, svarade Sir Alex med glimten i ögat när han fick frågan om han inte skulle ställa upp på en liten intervju.

Titelfirandet med mera

Bruno lyfte bucklan mot skyn.

Men Ten Hag fick också sin tid i rampljuset.

Strax efter slutsignal förstod vissa (se: Lisandro Martínez) att matchen var slut. Vissa (se: Erik ten Hag) gjorde det inte.

Amad fick tag på en 360-kamera…

…och Lisandro njöt av klacken:

Rashford var känslosam efter domarens sista vissla:

Mästaren samtalade med sina lärljungar.

Ten Hag avbröt firandet i omklädningsrummet för en gruppbild.

För Jonny Evans var det bara en FA-cup som saknades för ett komplett troféskåp.

Bilder

Vi rundar av extasen med lite fagra bilder.

 

Res med oss till Manchester!