Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Spelarbetyg damlaget 2023/24: Huvudtränare, målvakter och försvarare
Inte alls samma nivå som förra säsongen

Manchester United tog sin allra första stora titel på damsidan, då Tottenham besegrades i FA-cupfinalen. Detta till trots kan vi inte sätta något succéepitet på säsongen. För i ligan var det väldigt lite som fungerade och femteplatsen i Women’s Super League är vår sämsta placering någonsin.

Ligaspelet generellt var att betrakta som ett fiasko den här säsongen.

Tack och lov hade vi FA-cupen att glädjas åt. Där, i semifinalen, kunde vi för första gången någonsin besegra Chelsea på vägen till vår första titel. Den titeln ger oss något att bygga på inför nästa säsong.

Vi presenterar våra säsongsbetyg i två delar, med huvudtränare, målvakter och försvarare i den här första delen.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Huvudtränare

Marc Skinner: 4

I mångt och mycket påminner damerna om herrarna den här säsongen. Bedrövligt ligaspel, tidigt uttåg i Europa (lättare att acceptera på damsidan, då vi förlorade mot starka PSG) och vinst i FA-cupen. Min åsikt är att ligaspelet ska utgöra den överlägset största delen av säsongsomdömet. Där var United rekorddåliga och jag menar att det till största delen är Marc Skinners fel. Vi var mestadels förutsägbara, bortsett från några obegripliga experiment i toppmatcher, där vi plötsligt fick se högerbacken Jayde Riviere som högerytter medan Lisa Naalsund inledningsvis bara användes mot de bästa. Även när det inte fungerade vägrade Skinner att ändra. Förutom i anfallet, där han istället övergav all form av kontinuitet. Det ter sig mycket märkligt att vi knappt fick se Irene Guerrero spela. Lika märkligt var att Skinner under lång tid envisades med Geyse centralt och Melvine Malard på kanten, när det tycktes vara uppenbart att de båda var bättre lämpade för den andra positionen. Inför säsongen försvann den assisterande tränaren Martin Ho och många menar att det var starkt bidragande till försämringen. Men det är alltid svårt att utifrån bedöma det arbete som en assistent gör. Oaktat är det för mig omöjligt att säga annat än att Skinner har gjort ett mycket sämre arbete än förra säsongen. För mig är det obegripligt att United gav honom ett nytt kontrakt, även om längden på det (1+1 år) vittnar om att klubben tvivlar.

Marc Skinner förde United till klubbens första stora titel. Men ligaspelet var bedrövligt.

Lagstatistik

Matcher:33
V-O-F18-6-9
Målskillnad:74-41
Vinstprocent:55 %
Women’s Super League:Femma
Champions League:Omgång 2
FA-cupen:Vinnare
Ligacupen:Gruppspel

Målvakter

Mary Earps: 6

Det är alltid vanskligt att ställa förväntningar mot prestation i betygsättning. Förväntningarna på Mary Earps är att hon ska vara världens bästa målvakt. Den här säsongen var hon inte i närheten av det. Visst bjöd hon på några sensationella räddningar, med den mot Lauren James i FA-cupsemifinalen främst på minnet. Men Earps gjorde också betydligt fler misstag än de senaste säsongerna och hon var dålig i spelet med boll vid fötterna. Sett till förväntningarna kunde betyget ha blivit betydligt lägre, men vi måste också jämföra mot andra målvakter i ligan och då tycker jag att godkänt är ett lämpligt betyg. Men om hon lämnar i sommar så är det nog ingen katastrof för United.

Mary Earps har förmågan att göra enastående räddningar.

Phallon Tullis Joyce: n/a

Amerikanskan Tullis Joyce anslöt som en omedelbar supporterfavorit. Med en enastående räddning mot Liverpool visade hon varför. Tyvärr fick vi inte se så värst mycket mer av henne. Hon spelade de fyra matcherna i Ligacupens gruppspel och sedan inte en sekund till. Jag tycker definitivt att hon förtjänade mer speltid. Min spontana känsla är att hon faktiskt skulle kunna visa sig vara en uppgradering om Earps försvinner. Men det är ett omdöme baserat på väldigt liten speltid.

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
Mary Earps29101,31
Phallon Tullis-Joyce420,75

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter.

Försvarare

Gabby George: n/a

George återvände till moderklubben efter tio år i Everton. Hon klev omedelbart in i startelvan och imponerade direkt. Tyvärr tog hennes säsong slut redan i den fjärde matchen, då hon slet av korsbandet.

Maya Le Tissier: 7

Le Tissier spelade varenda sekund för United den här säsongen. Att hon alltid är tillgänglig är förstås en enastående egenskap. Hennes passningsspel är en annan egenskap av allra högsta klass. Riktigt lika bra som under debutsäsongen var hon emellertid inte. Framför allt gjorde hon fler kostsamma misstag nu. Någon oro för framtiden finns emellertid inte. Le Tissier är fortfarande ung och kommer rimligen bara att bli bättre. Hon är, tillsammans med Ella Toone, den mest självklara byggstenen i vårt lagbygge. När Katie Zelem lämnar United är det mest troligt Maya som tar över kaptensbindeln.

Aoife Mannion: n/a

Ännu en säsong som mestadels förstördes av skador, för den sympatiska Mannion. Synd, för i toppform kunde hon ha erbjudit bredd och konkurrens till Le Tissier och Turner. Nu fick vi istället se Mannion som högerback och där skötte hon sig hyggligt de gånger hon spelade. Det skulle förvåna ifall hon är Unitedspelare nästa säsong.

Hannah Blundell: 6,5

Blundell inledde säsongen som högerback. Trots att hon är högerfotad förefaller hon trivas mycket bättre till vänster. När hon spelade till höger var hon som regel dålig medan hon alltid håller en god nivå till vänster. Blundell är ett stabilt namn i startelvan, men nog är känslan att det finns utrymme för förbättring på vänsterbacken. I min värld är Blundell snarare en rotationsspelare än någon som alltid ska spela (den här säsongen hade hon näst mest speltid i laget).

Jayde Riviere: 7

Rivieres riktiga debut (hon gjorde ett kort inhopp förra säsongen) som Unitedspelare var av det märkligare slaget. Plötsligt dök hon upp som högerytter mot PSG. Det fungerade föga överraskande inte. Bättre gick det när Riviere fick visa upp sig som den högerback hon är. Tyvärr blev säsongen lite ryckig, med en del skadefrånvaro. När hon kunde spela visade hon mycket goda takter, även om det fortfarande finns en del att slipa på.

Jayde Riviere är inte färdigutbildad men redan nu en mycket bra högerback.

Gemma Evans: 4

Evans fick den här säsongen mestadels spela vänsterback. Någon vänsterback är hon inte. Hon har förvisso ett bra tillslag på bollen men i övrigt saknar hon alla egenskaper som en bra ytterback har. Det går långsamt, positionsspelet är undermåligt, bollskickligheten är otillräcklig. Kanske hade hon kunnat göra sig själv större rättvisa om hon hade fått spela mittback. Men den bestående känslan är det Evans är alldeles för dålig för att ens vara en reserv i ett topplag.

Millie Turner: 8

I mitt tycke är Turner säsongens spelare i United. Trots att lagets försvarsspel var dåligt höll Turner genomgående en hög nivå (förutom i ett par matcher under säsongsavslutningen, där insatsen mot Chelsea var så svag att jag funderade på att sänka betyget ett snäpp). Tidigare har Turner alltid varit lite misstagsbenägen. De obegripliga misstagen var nu bortraderade i stor utsträckning. Istället fick hon briljera som bollvinnare och med en bra passningsfot. Dessutom bidrar hon alltid med några viktiga mål. I februari fick hon en mycket välförtjänt landslagsdebut.

Evie Rabjohn: n/a

Ett inhopp på 27 minuter blev det för Rabjohn. Tanken var nog att hon skulle lämna på lån i januari, men då blev hon skadad. Nog fanns det ändå utrymme att ge henne några inhopp till.

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Maya Le Tissier3321
Hannah Blundell32 (1)11
Millie Turner3131
Jayde Riviere19 (3)03
Gemma Evans9 (10)01
Aoife Mannion3 (4)00
Gabby George401
Evie Rabjohn0 (1)00
Res med oss till Manchester!