Phallon Tullis-Joyce

Den amerikanska målvakten Phallon Tullis-Joyce värvades av Manchester United på deadline day 2023. Hon blev då den dyraste damfotbollsmålvakten någonsin.

Phallon Tullis-Joyce föddes i New York City hösten 1996. Hon gick på Longwood High School och vann åtskilliga priser som high school-spelare. Samtidigt spelade hon för Match Fit Colchesters, som 2013 vann det nationella ungdomsmästerskapet i USA.

Efter high school följde college på University of Miami. Hon studerade marinbiologi och spelade fotboll för skolans lag Miami Hurricanes. Tullis-Joyce fick flera priser som collegespelare men det var ändå inte självklart att hon skulle satsa på en karriär som professionell fotbollsspelare. Fortsatta studier lockade.

Till slut valde hon ändå att ge fotbollen en chans. Det förde med sig att hon i januari 2019 flyttade till Frankrike, för spel i Reims. Hon spelade 41 ligamatcher i Frankrike, innan hon i april 2021 skrev på för amerikanska OL Reign.

Tullis-Joyce inledde karriären i USA som reservmålvakt men 2022 startade hon samtliga matcher, då OL Reign vann grundserien i NWSL.

Hon fortsatte som given förstamålvakt 2023 men hon skulle inte fullfölja säsongen. På engelska deadline day 2023 skrev hon på för Manchester United. Övergångssumman landade på 129.000 pund (med tilläggsklausuler till ett okänt värde), vilket gjorde henne till den dyraste damfotbollsmålvakten någonsin.

Phallon Tullis-Joyce var med i USA:s bruttotrupp inför Concacaf W Championship 2022. Per september 2023 har hon inte debuterat i landslaget.

Spelarkaraktär

Phallon Tullis-Joyce spelar som målvakt. Hon är storväxt och stark i luftrummet, en bra skottstoppare och villig att arbeta utanför eget straffområde.

Rekommenderad läsning

 • Phallon Tullis-Joyce är klar för Manchester United

  Phallon Tullis-Joyce är klar för Manchester United

Senaste artiklarna om Phallon Tullis-Joyce

 • Vinsterna har börjat ramla in, men något skaver

  Vinsterna har börjat ramla in, men något skaver

 • Parris mål och Tullis-Joyces reflexräddning säkrade tre poäng

  Parris mål och Tullis-Joyces reflexräddning säkrade tre poäng

 • Parris satte tre, lagkamraterna fyra då United krossade Everton igen

  Parris satte tre, lagkamraterna fyra då United krossade Everton igen

 • Laget roteras, Tullis-Joyce debuterar i mål

  Laget roteras, Tullis-Joyce debuterar i mål

 • Marinbiologen i mål och anfallarna från storklubbarna

  Marinbiologen i mål och anfallarna från storklubbarna

 • Spelare åter i träning / Intervjuer med nyförvärv / Minnesstund i München

  Spelare åter i träning / Intervjuer med nyförvärv / Minnesstund i München

Biografin uppdaterad i september 2023 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.

Senaste artiklarna