Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Vinsterna har börjat ramla in, men något skaver

Sedan den senaste damkollen har United vunnit fyra av sex matcher och bara förlorat en. Detta med målskillnaden 18-5. Ändå är det ingalunda frid och fröjd som råder.

En förklaring är förstås att två av vinsterna kom i Ligacupen. I ligan har United bara vunnit fyra av åtta matcher (två av fyra i november). Visst, vi har bara förlorat en enda match. Men den bistra sanningen är att avståndet upp till tabelltoppande Chelsea är sju poäng. I Women’s Super League är det ett gigantiskt avstånd. Uniteds titelchanser får betraktas som försvinnande få.

Tycker ni att jag är för negativ? Uniteds maximala poängsumma den här säsongen är 57 poäng. Förra säsongen vann Chelsea ligan på 58 poäng. Förra säsongen tappade United tolv poäng i ligaspelet. Den här säsongen har vi redan tappat elva.

Under den aktuella perioden har vi två vinster, en oavgjord och en förlust i ligan. Det räcker inte. Förlusten mot Manchester City kan hända. City gör just nu anspråk på att vara Englands bästa lag, även om tabellen favoriserar Chelsea. Men förlusten mot Manchester City kom efter en bedrövlig prestation av United. Över 90 minuter var vi chanslösa trots att motståndarna gav oss matchens första mål till skänks och trots att de när de hade vänt på tillställningen gav oss fördelen att spela med en spelare mer.

Oavgjort borta mot Brighton framstår som ett ännu sämre resultat.

Spelet flyter liksom inte för United. Förutom när vi får ett par tidiga mål. Då kan det snabbt springa iväg till stora segersiffror för United.

Det tycker jag vittnar om kvaliteten som finns i det här laget. Den kvaliteten visas för sällan. Frågar ni mig ligger det primärt på huvudtränare Marc Skinner.

För United ser säsongen ut att bli en kamp om en Champions League-plats. Redan nu ser det tufft ut. Till trean Manchester City har vi en poäng och upp till tvåan Arsenal är det fyra poäng. Våra chanser försämras ytterligare av att vi har kvar vår bortamatch mot de båda.

Månadens matcher

Bale ansluter till ledarstaben

Dan Bale har anslutit till damlagets ledarstab, som assisterande tränare. Han har närmast ett förflutet i Nottingham Forests akademi.

“Han är en fantastisk kille som jag har känt länge,” säger Marc Skinner.

“Han har kommit in från Nottingham Forests akademi, där han har jobbat i ungdomsleden och han är fantastisk på att arbeta individuellt med spelarna. Han kommer att vara ett väldigt välkommet tillskott. Han är en fantastisk kille och han passar in bra med ledarna.

“Det är viktigt när du får en assisterande att de har förmågan att passa in med de andra också och jag tycker att Dan har den där perfekta balansen och han är ett väldigt välkommet tillskott för oss.

Anställningen känns mycket märklig. Tittar vi på Bales meritlista så matchar hans meriter inte det du förväntar dig av en assisterande tränare i United. Det känns mer som att Skinner har plockat in sin kompis, för att slippa någon som ifrågasätter.

Jobbiga autografjägare

En snackis i damfotbollen har blivit supportrarnas förväntan på interaktion med spelarna. Det var en självklarhet när publiksiffrorna var mindre än de är idag. När publiksiffran knappt nådde upp till fyrsiffrigt var det inga problem för spelarna att stanna efter matchen och skriva autografer och ta en selfie med alla som önskade det.

Nu – när publiksiffrorna är betydligt större – är det inte längre möjligt för spelarna att göra alla supportrar nöjda. Den tiden finns helt enkelt inte.

Detta tycks många supportrar ha svårt att acceptera och spelarna kritiseras regelbundet för att de inte stannar i timtal efter matcherna.

Obegripligt. En matchbiljett garanterar dig rätten att se matchen. All eventuell interaktion med spelare eller ledare är att betrakta som en bonus.

Hayes lämnar Chelsea

Månadens största nyhet i damfotbollen hämtar vi från Chelsea. Där meddelade managern Emma Hayes att hon lämnar klubben efter säsongen. Hon kommer istället ta över USA:s landslag.

Hayes har varit i Chelsea sedan 2012 och har byggt en maskin som de senaste åren har varit den engelska damfotbollens gigant. Det finns än så länge inga tendenser alls på att laget nu kommer att slappna av, i väntan på nästa tränare. Istället maler laget på som vanligt och Chelsea har skaffat sig ett litet försprång till konkurrenterna.

Det är inte alltid som Chelsea spelar den bästa fotbollen. Men under Hayes hittar de nästan alltid ett sätt att vinna.

Hur det går för Chelsea när Hayes väl har lämnat klubben återstår förstås att se. Det är ingalunda självklart att maskinen fortsätter vara en maskin. Men det är först nästa säsong.

Månadens spelare: Nikita Parris

Förra säsongen klagade jag på att Nikita Parris fick spela för mycket. Nu satt jag och blev irriterad när Parris blev kvar på bänken (tills sent) mot Brighton. Jag blev irriterad när hon var den som blev utbytt efter en halvlek i Manchesterderbyt.

På övriga fyra matcher under perioden har Parris stänkt in sex mål och hon har dessutom bidragit med en assist.

Hon kanske inte är i sitt livs form. Men hon är definitivt bättre än hon någonsin har varit som Unitedspelare. Och just nu är hon Uniteds bästa spelare.

Främsta utmanare

  • Högerbacken Jayde Riviere är givetvis inte Ona Batlle. Det finns ingen motsvarighet till Batlle. Men Riviere imponerar i match efter match. Hon sköter defensiven bra samtidigt som hon ständigt fyller på offensivt.
  • Ella Toone hade jag nästan tänkt skriva in i behöver höja sig-kolumnen för andra månaden i rad. En titt i statistiken visar emellertid att hon har noterats för poäng i fem av månadens sex matcher, med ett mål och sex assists förda till protokollet. Hon är kanske inte så bra som vi vill att hon ska vara, som vi vet att hon kan vara. Kritiken hon har fått är befogad men den senaste tiden har hon levererat.
  • Phallon Tullis-Joyce spelade bara två cupmatcher men jag vill ändå lyfta fram henne. Förstamålvakt Mary Earps blandar och ger den här hösten och känslan är att Tullis-Joyce knackar på dörren. Jämfört med Earps har Tullis-Joyce övertag i luftrummet och i spelet med bollen vid fötterna.

  • Millie Turner är fortsatt i god form. Hon belönades för det med att bli uttagen till landslaget för första gången (typ, hon har varit med på träningsläger tidigare).

Behöver höja sig

  • Jag gillar Geyse. Hon är otroligt sevärd och tvivelsutan en väldigt begåvad fotbollsspelare. Men hittills är hennes bidrag som Unitedspelare två mål och en assist. Det är för dåligt för spelaren som är tänkt att leda anfallet.
  • När Skinner skriver upp sin startelva är Geyse förmodligen första offensiva namnet i elvan. Därefter skriver han Leah Galton. Likt Geyse får Galton det inte att stämma just nu. Det blir mest omständligt och tveksamt. När Galton är bra är det full fart framåt och mestadels på instinkt. Då är hon extremt sevärd.
  • Maya Le Tissier går just nu igenom sin sämsta period som Unitedspelare. Hon hamnar fel på ett sätt vi inte är vana att se.
  • Katie Zelem är det allra första namnet när Skinner skriver upp sin startelva. Det är för mig obegripligt. Zelem har stora styrkor, framför allt hennes högerfot. Känslan är dock att det är på mittfältet United sliter som mest och mittfältet är byggt runt Zelem, för Zelem.

De utlånade

Eleanor Ashton (Derby County)

Derby spelade bara tre matcher i november. Eleanor Ashton startade alla tre och bidrog med ett par mål då Loughborough Lightning besegrades i FA-cupen.

Keira Barry (Crystal Palace)

Keira Barry har fortfarande inte varit involverad i en enda match för Crystal Palace. Varför vet vi inte men det får nästan förmodas att hon är skadad.

Grace Clinton (Tottenham)

Grace Clintons lån till Tottenham är alltjämt en succé. Hon är given i startelvan där och nu också ett självklart namn i den engelska landslagstruppen. I november bidrog hon med ett mål, då Tottenham spelade 1-1 mot Everton.

Efter en mycket fin start på säsongen hackar det nu betänkligt för Tottenham. I november blev de segerlösa i ligan och i söndags blev de förnedrade av Manchester City (0-7).

Alyssa Aherne (Everton)

Alyssa Aherne är fastfrusen på Evertons bänk. I november blev det noll minuter. Lånet ter sig märkligt och känslan är att hon hamnade en nivå för högt när det blev Everton.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik

Res med oss till Manchester!