Damlaget: Manchester United - West Ham United 5-0
Fem mål, fem målskyttar, nolla och tre poäng

Manchester Uniteds damlag gjorde processen kort med West Ham United. Efter ett tidigt mål av Geyse kunde United glida ifrån till en överlägsen 5-0-seger.

Geyse befann sig på rätt plats i den tredje matchminuten, då Hinata Miyazawas avslut styrdes på en försvarare. Därefter var det en transportsträcka för United. Millie Turner och Nikita Parris adderade varsitt mål före halvtid. Pausledningen 3-0 var i underkant.

Uniteds prestation efter paus var inte alls lika bra. Vi glider till slut ifrån till 5-0 efter sena mål av Lucía García och Melvine Malard.

Tre säkra poäng för United, som kommer att klättra minst en placering i tabellen (när detta skrivs ligger vi tvåa men fyra lag har chansen att passera om de vinner idag), inför nästa veckas Manchesterderby.

Laget

Ett roterat lag presterade säsongsbästa när United i veckan körde över Everton i Ligacupen. Det påverkade inte Marc Skinners laguttagning i någon större utsträckning. Jämfört med ligamatchen mot Brighton förändrades laget bara på en enda position, då Nikita Parris efter tre mål i veckan kom in istället för Melvine Malard.

Aningen märkligt, kan tyckas, att Lisa Naalsund lämnades  på bänken trots veckans bravader.

Vad hände?

United fick en drömstart på matchen, då Geyse nickade in 1-0 redan i den tredje matchminuten. Målet uppstår sedan Leah Galton vunnit bollen högt. Därefter är Geyse alert när Hinata Miyazawas skott styrs på en försvarare och hon kan nicka mål från nära håll. Måhända tycker West Ham att målet borde ha blivit bortdömt på grund av offside. Några definitiva bilder fanns inte att tillgå.

Geyse befann sig på rätt plats och kunde ge United ledningen.

Ella Toone tvingar Mackenzie Arnold till en kvalificerad räddning bara några minuter därefter.

United fÃ¥r sedan se tvÃ¥ marginella domslut gÃ¥ emot. Först dÃ¥ Toone – som efter mÃ¥let mot Brighton förefaller vara pÃ¥nyttfödd – friställer Galton, som gör mÃ¥l bara för att fÃ¥ se offsideflaggan lyftas. PÃ¥ de tillgängliga reprisbilderna var det omöjligt att avgöra om det var ett korrekt domslut. Strax därefter blir Parris knuffad i ryggen pÃ¥ ett inlägg utan Ã¥tgärd frÃ¥n domaren.

Mary Earps får göra sitt första ingripande efter 24 minuter, då hon håller tätt vid första stolpen.

Uniteds ledning dubblas på ett överraskande sätt. Mittbacken Millie Turner driver upp bollen, spelar den till Toone och fortsätter framåt. Toone spelar vidare till Galton och när Turner får tillbaka bollen driver hon in i straffområdet och avslutar med ett mäktigt skott.

Millie Turner tog saken i egna händer och dubblade ledningen efter ett anfall hon både startade och avslutade.

Strax därefter skriver vi 3-0 i protokollet. Toone smeker in en passning i gästernas straffområde och hittar Parris som fortsätter att vara i strålande målform.

United har flera lägen att utöka ledningen före paus, bland annat på ett lobbförsök från Parris som går i ribbans överkant.

Turner skiftar efter paus från målskytt till målräddare, då hon efter en frispark blockerar två farliga avslut.

Uniteds inledning på andra halvlek var svag och när timmen var spelad svarade Skinner med ett trippelbyte, då Naalsund, Malard och Rachel Williams introducerades. Det ger ingen omedelbar effekt och West Ham dominerade här spelet, även om Uniteds ledning förstås var trygg. Earps gör en kvalificerad räddning när West Ham anfaller medan Toone ligger skadad, efter en stygg tackling.

Det är ändå United som ska addera mål. De kommer på kort tid i det absoluta slutskedet. Först då Naalsund hittar fram till Lucía García och sedan är Melvine Malard på rätt plats efter en hörna.

Varför gick det som det gick?

United fick det första målet. Med ledning i ryggen kan United spela en avslappnad och underhållande fotboll. Det är inte för inte som vi har vunnit stort varenda gång vi har gjort första målet den här säsongen. När motståndarna tar ledningen lyckas vi inte alls på samma sätt spela vår fotboll.

Första halvlek var strålande från Uniteds sida. Prestationen efter paus var undermålig men segern var aldrig hotad.

Utmärkte sig positivt

Ella Toone var Uniteds klart bästa spelare idag. Hon låg bakom mycket av det som United gjorde bra. Målet mot Brighton tycks ha väckt henne.

Mary Earps stod för en stabil insats i mål och Millie Turner är fortsatt i mycket god form.

Millie Turner stod för viktiga insatser i såväl offensivt som defensivt straffområde.

Jag vill även framhålla Geyse och Leah Galton.

Lucía García fick inte många minuter på planen men stod för ett mycket lyckat inhopp.

Behöver höja sig

De flesta – Toone, Earps och Turner samt inhopparna undantaget – underpresterade i stora delar av andra halvlek.

Noterat

• Geyse gjorde sitt första ligamÃ¥l som Unitedspelare.
  • Vi fick tolv tilläggsminuter i första halvlek, efter flera skadeavbrott. Bland annat dÃ¥ Viviane Asseyi och Katie Zelem krockade. Asseyi tvingades byta medan Zelem kunde fortsätta med bandage om huvudet.
  • Inför förra helgens match mot Brighton hade Ella Toone bara gjort en enda assist och inget mÃ¥l pÃ¥ 22 matcher. Nu har hon gjort ett mÃ¥l och tre assists pÃ¥ tre matcher.
Ella Toone är tillbaka efter en lång poängtorka. Idag var hon bäst på planen.
  • United har nu gjort första mÃ¥let i tre matcher den här säsongen. Vi har vunnit de tre matcherna med totalt 17-0. PÃ¥ de sex matcherna där motstÃ¥ndarna har gjort första mÃ¥let har vi bara en enda seger (fyra oavgjorda).