Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Brighton & Hove Albion - Manchester United 2-2
Williams poängräddare efter 98 men känslan är bortkastade poäng

Rachel Williams räddade poäng åt Manchester United i den åttonde tilläggsminuten, då laget spelade 2-2 borta mot Brighton & Hove Albion.

Det var en match som började programenligt med Uniteddominans men det gav inte utdelning. Istället kunde Elisabeth Terland ge Brighton ledningen. Sedan fick vi se ett frustrerat United men vi fick till en kvittering efter ett briljant avslut av Ella Toone. Uniteds segerforcering uteblev emellertid och i den 89:e matchminuten tog hemmalaget ledningen på nytt. Det var emellertid United som fick det sista ordet, då Williams kvitterade långt in på tilläggstiden.

Den bestående känslan är ändå att det var två bortkastade poäng.

Laget

Marc Skinner gjorde två förändringar jämfört med laget som körde över Everton före landslagsuppehållet. Leah Galton och Geyse som missade den matchen på grund av sjukdom var tillbaka i elvan på bekostnad av Lucía García och Nikita Parris. Geyse tog platsen som toppforward, vilket innebar att Melvine Malard flyttade ut som högerytter.

Vad hände?

United inledde matchen bäst och kunde ha tagit ledningen på ett självmål innan minuten var spelad. Melvine Malard tvingade sedan Sophie Baggaley till en bra räddning. På den efterföljande hörnan borde United ha fått en straff för handboll.

Sedan kom Brighton in i matchen. Mitt i halvleken hotar de på två hörnor och däremellan med ett inlägg i ribban. Det följs av matchens första mål. Det uppstår då Ella Toone tappar boll på egen planhalva och Brighton kan kontra. Maisie Symonds hittar en omarkerad Elisabeth Terland i straffområdet. Anfallaren tar emot, vänder om och placerar bollen otagbart för Mary Earps.

United har sedan en handfull kvitteringslägen före pausvilan. Först Geyse då hon får bollen på sig framför mål utan att kunna styra den in i nät. Sedan då Geyse blir frispelad på kanten men hon drar avslutet stolpe ut. Därefter försöker Leah Galton på nick efter Jayde Rivieres inlägg. Detta följs av att Baggaley styr Katie Zelems skottinlägg i ribban och på returen räddar Baggaley obegripligt när Millie Turner får chansen från nära håll.

Andra halvlek är länge händelselös. Geyse har ett par lägen men Brighton har faktiskt inga stora problem att skydda sitt mål.

United får sedan en kvittering från ingenstans. Galton vinner bollen högt, med en aktion som hemmalaget säkerligen tycker skulle ge dem en frispark, och spelar den till Toone. På något sätt lyckas Toone placera sig för avslut och hon drar iväg ett mäktigt skott.

Ella Toone satte 1-1 med ett mäktigt skott.

Plötsligt öppnas matchen och avslutningen blir kaotisk. Brighton har en nick i stolpens utsida och sedan ett farligt avslut på hörna. Därefter är det United som träffar stolpen efter hörna, genom Rachel Williams. Ny boll i trävirket följer då Earps med en briljant räddning tippar till hörna via ribban.

Earps räddning renderas betydelselös då Brighton gör mål på den efterföljande hörnan.

Brighton tar ledningen för andra gången.

United är sedan desperata i kvitteringsjakten. Mycket till chanser skapar vi inte men vi får till en kvittering då Williams är på rätt plats efter en hörna.

Vi får sedan faktiskt en sista chans att vinna matchen på hörna men det vill sig inte.

Varför gick det som det gick?

Det var en märklig match. Trots att Brighton hade ledningen i paus var känslan att det bara var skärpan framför mål som fällde United. Vi hade tillräckligt många lägen för att döda matchen. Men våra anfallare var ineffektiva och Brighton försvarade sig bra medan United gav Elisbeth Terland allt utrymme i världen när hon gjorde mål.

Efter paus var Brighton det bättre laget. United ägde bollen utan att kunna göra mycket med den. Vårt mittfält fungerade inte och det var mestadels bara frustrerande. Marc Skinners drag är då att plocka ut en av våra mittfältare för en fjärde anfallare. Det ger oss förvisso två mål och en poäng men det känns mest bara slumpmässigt.

Vi kan inte klaga på spelarnas vilja. Istället känns det som att vi i andra halvlek blir taktiskt utmanövrerade.

För mig är det obegripligt att vi spelar Geyse som toppforward och Melvine Malard på kanten snarare än tvärtom. Geyse är mer kreativ än Malard och Malard är en klart bättre avslutare än Geyse. Jag är långt ifrån ensam om den åsikten.

Utmärkte sig positivt

Jayde Riviere var bra på högerbacken, framför allt i första halvlek. Mary Earps i mål gjorde flera viktiga räddningar.

Jayde Riviere gjorde en bra match.

Behöver höja sig

Kollektivet. Framför allt prestationen i andra halvlek är för dålig. Geyse är sevärd men hon är fortfarande mållös som Unitedspelare. Det är för dåligt.

Ella Toone räddar upp sin match med målet men hon var inte bra idag. Det var inte Katie Zelem heller. Detta till trots var det nog aldrig aktuellt att någon av dem skulle bli utbytta. Det är ganska talande för hur Marc Skinner jobbar. Han har sina favoriter och de spelar alltid.

Noterat

  • Avsparken blev tio minuter sen, då ambulansen inte var på plats i tid.
  • United har nu tolv matcher i rad utan förlust i ligaspelet. Men vi har tre oavgjorda på fem matcher den här säsongen.
  • Förra säsongen tappade vi två poäng mot lag 5 till 12 i tabellen. Den här säsongen har vi redan tappat fyra, det vill säga dubbelt så många.
  • Ella Toones mål var hennes första som Unitedspelare sedan november förra året.

Härnäst

United har hemmamatch mot Everton i Ligacupens gruppspel på torsdag kväll (MUTV, 20.00).

De två första målen

 

Brighton & Hove Albion – Manchester United 2-2 (0-1)

Women’s Super League, 5 november


1-0 (30  ) Elisabeth Terland
1-1 (78) Ella Toone (Galton)
2-1 (89) Guro Bergsvand
2-2 (90+8) Rachel Williams


Uniteds lag: Earps; Riviere, Le Tissier, Turner, Blundell; Miyazawa (Williams 75), Zelem, Toone; Malard (García 75), Geyse (Parris 89), Galton


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK