Damlaget: Manchester United - Manchester City 1-3
Mardrömsminut, horribla misstag och en undermålig prestation sänkte United

Katie Zelem öppnade målskyttet på Old Trafford men Manchester City vände till 2-1 på en minut. Manchester United bjöd sedan gästerna på ett tredje mål i början av andra halvlek och fick se sig besegrade i Manchesterderbyt.

Även om United tog ledningen så var City det bättre laget, egentligen från avspark till slutsignal. I slutskedet fick United ett visst tryck, sedan City reducerats till tio spelare, men detta utan att det någonsin var riktigt nära att matchen skulle kunna vändas.

Laget

Det fanns den här gången ganska mycket att notera då laguppställningen presenterades. Det första var att Jayde Riviere fick nöja sig med en plats på bänken. Gissningsvis var hon inte i slag för att spela 90 minuter (hon blev inbytt efter paus och spelade med skydd om ena knät), annars vore det ett mycket konstigt val. I Rivieres frånvaro klev Hannah Blundell över till höger medan Leah Galton flyttade ner som vänsterback.

På mittfältet klev Lisa Naalsund in istället för Hinata Miyazawa, detta för bättre balans och Uniteds formation var mer 4-2-3-1 än 4-3-3, som ofta varit fallet den här säsongen. I anfallet klev Melvine Malard in i elvan, då Galton flyttade ner. Malard startade som högerytter medan Nikita Paris klev över till vänster.

Vad hände?

City tog kommandot från avspark och de skapade tre hörnor vid tre olika anfall under de sju första minuterna. Varje gång kändes det småfarligt.

Uniteds första möjlighet kom efter en kvart, efter en individuell prestation av Malard. Det slutade med ett fullständigt misslyckat avslutsförsök av Ella Toone.

Khadija Shaw får därefter ett friläge, då City löjligt enkelt spelar sig igenom United. Mary Earps svarar med en utmärkt benparad.

Det är ändå United som ska göra matchens första mål. Återigen är det Malard som ligger skapar chansen. Det slutar med att hennes avslut stoppas av Alex Greenwoods arm. Solklar straff och från elva meter sköt Katie Zelem tillräckligt hårt för att målvakten inte skulle kunna rädda, även om hon fick en hand på bollen.

Målet förändrar inte matchbilden. City fortsätter vara det spelförande laget och United hoppas på kontringar.

En sådan får vi då Geyse försöker spela in till Parris. Den rensas av försvaret och Geyse plockar upp bollen precis vid sidlinjen och kan därifrån enkelt göra mål. Något mål blev det emellertid inte, då linjedomaren flaggade, förmodligen för att bollen bedömdes vara över linjen. Reprisbilderna visade att det var ett mycket tveksamt domslut. Får United ett andra mål där blir det givetvis en helt annan match.

Istället är det City som ska få två mål före paus. Först har Chloe Kelly lekstuga med Naalsund på Uniteds högerkant och på inspelet passar Jill Roord in bollen mellan Millie Turners ben och på fel sida av målet för Earps.

Bara 79 sekunder senare tar City ledningen. Målet uppstår sedan Zelem skänkt bort bollen utanför eget straffområde. Shaw kan sedan spela ut till Lauren Hemp som avslutar elegant.

Ledningen kunde ha dubblats före paus, då City återigen spelar sig igenom problemfritt. Den här gången är det Kelly som tvingar Earps till en vass räddning.

Den räddningen visade sig spela mindre roll. Kort efter paus skänker United bort bollen igen. Först slår Earps en passning som sätter Maya Le Tissier under press. Le Tissier svarar med en horribel passning hem till Earps som i sin tur sparkar bollen på Shaw och den rullar in i Uniteds mål.

Mary Earps sparkar bollen på Khadija Shaw och bollen flyger in i Uniteds mål.

Därefter är det enkelt för City att kontrollera tillställningen. United fick en livlina efter 72 minuter, då Laia Aleixandri såg rött efter en onödig andra varning.

Det hjälper föga. På den långa tilläggstiden får United ett visst tryck men det är mest slumpartat och okontrollerat.

Varför gick det som det gick?

City var mycket bättre, från avspark till slutsignal. Efter första halvlek var avsluten 17-4 till gästerna. Det jämnade ut sig i slutskedet, då United spelade chans med en spelare mer.

United hade ingen kontroll på tillställningen. Experimentet med Naalsund på mittfältet och Galton som ytterback fungerade inte alls. Samtliga på mittfältet och samtliga i backlinjen underpresterade grovt.

Det är notabelt att Skinner den här säsongen har valt att experimentera i de största matcherna. Experimenten har fallerat. Idag tycktes det inte finnas någon tanke bakom det United gjorde.

Samtidigt skulle vi förstås kunna ta på oss de illröda glasögonen och hävda att det skulle ha blivit en helt annan match om Geyses mål hade blivit godkänt. Så är det förstås. Men det är en alldeles för enkel ursäkt.

Två ytterligare faktorer att peka på är Uniteds individuella defensiva misstag före Citys 2-1 och 3-1 samt skillnaden på kvalitet i de avgörande lägena. City utnyttjade sina chanser. United hade kontringslägen men varenda gång var det något som brast.

Utmärkte sig positivt

Melvine Malard imponerade före paus och jag vill framhålla Geyse för beröm, framför allt för hennes arbetsinsats.

Jayde Riviere spelade andra halvlek och gjorde det bra. Då var det emellertid tacksamt att spela högerback i United, då City fokuserade helt på att försvara de centrala delarna. Känslan är ändå att Uniteds chanser till ett positivt resultat hade varit avsevärt högre om Riviere hade startat matchen.

Behöver höja sig

Hela den startande backlinjen var undermålig. Millie Turners prestation var hennes sämsta för säsongen och Maya Le Tissier har nog aldrig spelat sämre som Unitedspelare. Hannah Blundell visar ånyo att hon inte trivs alls som högerback och det var stundtals uppenbart att Leah Galton inte är någon skolad vänsterback.

Mary Earps gjorde två stora räddningar i första halvlek men agerandet före Citys tredje mål är för svagt, även om den största skulden nog ska läggas på Le Tissier.

Katie Zelems misstag före 2-1 är oförsvarbart och symptomatiskt för henne som spelare. För mig förblir det obegripligt att hon har en självklar plats på planen i det här laget.

Zelems mittfältskollegor Lisa Naalsund och Ella Toone underpresterade också grovt, framför allt Toone.

För mig ligger den största skulden emellertid på huvudtränare Marc Skinner. Han tog flera stora beslut före matchen och inget av dessa föll väl ut. Hans beslut under matchen fungerade inte heller. Motståndarna vann den taktiska kampen i utklassningsstil.

Noterat

• Det här var första gÃ¥ngen som United förlorade mot City i en hemmamatch i ligaspelet.
  • Lisa Naalsund har startat fyramatcher den här säsongen. TvÃ¥ gÃ¥nger mot Paris Saint-Germain i Champions League, en gÃ¥ng i Ligacupen och nu i Manchesterderbyt.
  • Publiksiffran var 43.615 Ã¥skÃ¥dare. Nytt rekord för Uniteds damlag pÃ¥ hemmaplan men nÃ¥got lägre än de 44.259 Ã¥skÃ¥dare som sÃ¥g derbyt pÃ¥ City of Manchester Stadium i december förra Ã¥ret.
  • Detta var första gÃ¥ngen som Uniteds damlag misslyckades med att vinna pÃ¥ Old Trafford.

Härnäst

United får repa mod borta mot Liverpool i Ligacupens gruppspel på onsdag kväll.

I ligaspelet reser vi till bottenlaget Bristol City på söndag.

Dagens resultat innebär att United passeras av City i tabellen. Efter sju omgångar ligger vi fyra, med sju poäng upp till tabellettan Chelsea. Uniteds möjligheter att vinna ligan får ses som försvinnande få och laget lär få svårt att ens knipa en Champions League-plats.